Изборни сметки: Социологическите прогнози – манипулация?

За и против разгласяването на проучвания на нагласите
17 яну 2019 11:30, Боряна Павлова
11

1746 гледания   |  Още видео

2019 година - през март гласуваме за евродепутати, а през есента за кметове и местна власт. До обявяване на края на изборния ден медиите нямат право да показват какво сочат социологическите проучвания.

С аргументът за равнопоставеност управляващите внесоха предложение за пoправки в Изборния кодекс, с които забраната за разгласяване на социологически проучвания в изборния ден да отпадне.

"Това е част от евентуален вариант за манипулация на самия изборен процес. И двете тези имат плюсове и минуси. В деня, в който се решава, е изключително важно хората да не бъдат полагани на манипулации", коментира политологът Цветанка Андреева в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според социолога Кольо Колев дали ще се обявяват, или не, няма значение, когато се отнася до националните избори.

По неговите думи при тях няма опасност да се повлияе, но при местните избори вече е опасно. По тази причина според него би трябвало да бъде разрешено обявяването на резултати само при гласуването в национален мащаб.

"Получавайки данни за страната, абсолютно нищо не можеш да направиш. Когато ресурсът ти е концентриран на едно място, то тогава можеш да направиш големи деформации", категоричен беше социологът.

"Моментът за такава законодателна промяна е настъпил. Приемам съображенията, изложени от журналистите в мотивите им и припознах тяхното предложение. В коментарите след внасянето на тази законодателна промяна този факт почти беше игнориран", обясни пред Bulgaria ON AIR Диана Саватева от ГЕРБ, по чиято инициатива е внесено предложението.

По думите на Филип Попов от БСП в предишните издания е нямало такава забрана и се е наложило да се въведе предвид манипулацията на общественото мнение. Според него малките партии ще бъдат ударени от такова решение.

Президентът предлага видеонаблюдение и записване на звук по време на изборния процес.

Според Цветанка Андреева това е технически неизпълнимо. Тя смята, че по този начин се измества вниманието от съществения проблем, а именно търговията с гласове.

Социологът Кольо Колев коментира, че видеонаблюдението  не може да манипулира процеса на гласуване, а служи за контрол.
 


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно така , през целия изборен ден, ни заливайте с социологически проучвания .
Защото стадото, трябва да бъде умело насочвано, та да не вземе ,да се обърка и да гласува, за не когото трябва.
8
1
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 месец
Трескава подготовка за изборни машинации,страх от провал се забелязва при всички партии,сакън да не се появи Иванчева 2,т.е извън системен участник ,който да обере протестния вот.
7
1
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 месец
Трескава подготовка за изборни машинации,страх от провал се забелязва при всички партии,сакън да не се появи Иванчева 2,т.е извън системен участник ,който да обере протестния вот.
6
2
 
9
 
! Отговори
Така е преди 1 месец
Не гласувахте на референдума на Слави за един лев на глас.Единственото смислено нещо до сега.Сега не се чудете че има пари за купуване на гласове и организирани платени протести.
5
1
 
17
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
До Анонимен Това е номер на Ушко от Шума. Понеже той си е циция, развързва чувала с парите за ромите едва към 17:00 часа. Дотогава 20 лв/глас и нито лев повече. В 5 часа следобяд проверява как е хавата. Ако БСП ги изпреварва преминава през 30 лв и при нужда набързо към 50 лв. Но и ромите се изхитриха. чакат до 19:00 часа и като видят, че Цецо се готви да ги прекара, не гласуват. Така че, Цуци, развързвай чувала, и без това те чакат 100 млн.лв от сделката с изтребителите.Това са 500 апартаменти!
4
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С проучвания без проучвания, с камери, каквото и да променят, БСП няма шанс, това е друзя. И взимаме Ф16, свиквайте
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
аз бих забранил въобще социологическите проучваня след официалният старт на предизборна кампания. т.е. 1 месец преди изборите не трябва да има никакви социологически "прогнози".
в самият ден на изборите също не трябва да има прогнози.

и по принцип тия "прогнози" (стъкмистика) влияят само и единствено на "колебаещите се" дали изобщо да гласуват или за кого да гласуват.
за останалите е без никакво значение
2
2
 
6
 
! Отговори
Дори преди 1 месец
сициологическите резултати да са съвсем реални, оповестяването им преди приключване на избория ден има мобилизиращ ефект за гласуване за големите партии. Малко са хората, които биха си направили труда да гласуват за малка партия и гласът им да се загуби. Ако се прави такова оповестяване то- бариерата за влизане в парламента трябва да падне или отпадне въобще.
1
8
 
24
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
А с парите от 16-те милиарда кредит Борисов спокойно си купува телевизии,партии,сайтове,съдии,социолози и журни срещу паралелна реалност!