Първанов иска изработването на нова енергийна стратегия

В него трябвало да се дадат честни отговори на много от въпросите
19 яну 2019 14:00,
58
Първанов иска изработването на нова енергийна стратегия
Снимка: Архив, Булфото

Категорично трябва да се пристъпи към изработването на една нова енергийна стратегия, по-дългосрочно ориентирана, по-всеобхватна, стъпваща на реалните проблеми и търсеща техните решения. Това каза основателят на АБВ и президент на България /2002-2012 г./ Георги Първанов на форума "Енергетика, икономика, сигурност - актуални измерения", организиран от партията в София.

Според Първанов не е необходим документ, който да остане на "най-високия рафт" и който никой да не чете. Изработването му да бъде предмет на по-дълъг процес на работа, да се включи и академичният състав, да не бъде "лабораторно" четиво, а в него да получат честен отговор много от въпросите, за които стана дума на днешния форум, включително и по темата за т.нар. независимост, препоръча Първанов.

Бягахме от зависимост от Русия, сега имаме двойна зависимост - от Русия и от Турция, коментира Първанов газовия сектор, а по думите му турската зависимост е доста по-тежка заради някои специфики.

Към периода около 2009 г. имахме реалния шанс да транзитираме през България около 95 млрд. куб. метра газ, а сега какво имаме, попита Първанов.

Трябва ни професионален дебат, без патетика, искам да зададем нормален, разумен тон на този разговор, защото времето върви и ще изтървем нещата, а дебат трябва да има, коментира Първанов. Идват евроизбори, много ми се иска по-малко да дебатираме по Истанбулската конвенция, и да се хванем с реалните проблеми, каза още Георги Първанов.

Демографската катастрофа той определи като проблем на проблемите, който няма да се реши с изкуствени мерки. Не, трябва реално, дълбоко да се влезе в икономиката - и да се почне с енергетиката. Това е нашият високотехнологичен отрасъл, от него трябва да започнем и да заделим и там 2-3 млрд., както ги заделихме за новите самолети, коментира Първанов.

Според бившия енергиен министър Румен Овчаров българската енергетика във вида, в който я познаваме, е вече минало. Той коментира проблеми като пълна депрофесионализация на отрасъла - проблем с кадрите, комерсиализация на енергетиката - приватизация на позитивите и приходите, и тотално одържавяване на загубите.

Овчаров говори и за финансов колапс на отрасъла, попита какво е състоянието на НЕК, на БЕХ, кои въобще са печелившите дружества в отрасъла. Според него отрасълът е на практика фалирал, като воденичен камък върху него тегне и идеологизацията му - идеологеми, според него, за либерализация на енергетиката, за диверсификация, енергийна ефективност. Шансове за енергетиката Румен Овчаров вижда в няколко посоки за промяна на отрасъла - професионализация, деидеологизация, прагматизация, националния интерес, последователност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двамата крадци от снимката отдавна трябваше да могат да искат само книги, портокали и благ мехлем от Централния софийски затвор!
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Агент Гоце пак изпълзя от някоя червена дупка.
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гоце е много жилаво копъле навремто изкара триеро накрак.
43
0
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Първанов е гладен. Първанов иска да яде. Първанов иска изработване на нова енергийна стратегия.
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко не управлява. Да `управляваш` значи нещо да вършиш.Той се изживява като такъв. Дават му разни комисионни и не му дреме за държавата. Още отпреди 3 мандата.А когато се наложи купува изборите. Иска само спокойствие и да го оставят на мира - щото така си му е добре.
41
3
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Нова енергийна стратегия от гербаджиите няма да дочакаме. Това надхвърля възможностите им. Бойко винаги е управлявал пожарникарски. Сега го интересуват изборите, другото (ако не са текущи задачи или ако някой не протестира за нещо) може да почака.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям шлем 2?
39
3
 
4
 
! Отговори
татул преди 5 години
За нова година и великден,"дайте да дадем за мен".Този май огладня.Даси ходи в Сирищник.А, р. овч.ни вързадо век с америк. централи и безочие.Но дъщеря му певачка.Полека ,всекище си го получи.
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трипера го е поотпуснал малко, пълен с енергия.
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гошка що не си гледаш хотела
36
6
 
0
 
! Отговори
бай Крадльо -Банкя преди 5 години
До бай вълчо от хисаря : Че , има ли по крадливи от седесаро-герберската мафия ,която доказва това не всеки ден , а всеки час. Последното насиране е сега в Пловдив -напълниха герберската касичка пак ,за изборите.
35
0
 
3
 
! Отговори
За 41 преди 5 години
Някои хора не могат да си представят живота без да лижат нечии ***...На това ли учите децата си?!
34
6
 
2
 
! Отговори
Лилов преди 5 години
До Анонимен: Двеста пъти по добре за Руснаците , отколкото да ближе задниците на международните убийци зад океана -както правите вие вече тридесет години ,господа "демократи",предатели на народа си.
33
0
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
А Р.Овч. няма ли да се изкаже..."подготвен"?
32
6
 
1
 
! Отговори
Ванко преди 5 години
До Анонимен:Седесаро-гербери , още се обръщате нощем в леглата си заради това ,че един човек 100 пъти по умен от вас ,ви взема Президентството и народа го избира два пъти. Сега продължавате да лаете и говорите лъжи и мръсотии. Но , пригответе се за следващия удар - втори мандат на Генерал Радев ! Чакат ви безброй мъчителни дни и нощи и път към сметището-само там е за вас , това го доказвате вече тридесет години !
31
0
 
9
 
! Отговори
Член Първи преди 5 години
На Новата стратегия на агент Гоце :Нов хотел за всеки синВенсеремос!
30
0
 
11
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
Гоце, що не го направи, като беше у властта, бе.....??!!Тогава за хотел че ли събираше парички...???
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първанов иска изработването на нова енергийна стратегия под ръководството на Русия.
28
2
 
17
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 5 години
Тия двамата са като Хитър Петър и Настрадин ходжа.Ако някой от колегите ги ми напише кой е по-крадлив ще го черпя едно хисарско мерло.
27
1
 
9
 
! Отговори
Тоз калъф има преди 5 години
70 милиона в банкатаЗащо никой не го разследва?Парите му или са крадени или руснаците са му платили за да ни продаде