СДС иска: Двукамерен парламент и правомощия за президента

"Сините" настояват да отпадне длъжността вицепрезидент
22 яну 2019 19:52, Красимир Ангелов
29
СДС иска: Двукамерен парламент и правомощия за президента
Снимка: Булфото

СДС поиска създаване на двукамерен парламент у нас със 182 народни представители, стана ясно от думите на  председателя на партията Румен Христов.

По думите му има няколко стъпки, чрез които може да се отговори на зададените въпроси от протестиращите граждани за промяна на политическия модел в България.

"Има няколко стъпки според нас – промени в Конституцията, мерки за ускорен растеж на икономиката и инвестициите, справедлив изборен процес, върховенство на закона и правосъдна реформа. Надяваме се, че това са само няколко от важните стъпки за промяна в модела на управление на България", посочи Христов, цитиран от "Фокус".

Според него въпросът е как да се засили ролята на гражданите в управлението и да се гарантира по-добро управление на страната.

"Смятаме, че трябва да се разпусне Великото народно събрание, да се създаде двукамерен парламент – да се намали броят на депутатите на 182 - 120 души в долната камера, а в горната – 62 души, като мандатът на горната да е пет години, а на долната - четири. Смятаме, че президентът трябва да бъде избиран от 2/3 от Народното събрание, като длъжността вицепрезидент да отпадне", посочи Христов и уточни идеята си - или президентът да има повече правомощия, или да се избира от двете камари на парламента. Според СДС длъжността вицепрезидент трябва да отпадне.

"Конституцията трябва да бъде променена с цел намаляване броя на общините. Държим за промяна и в насока финансова децентрализация и оставане на част от данъците в общините с цел нуждите на гражданите, а не на кметовете", каза още той.

Христо посочи още, че СДС предлага и изборът на главен прокурор да става с 2/3 от двете камери на парламента.

Ръководството на СДС коментира и предстоящия евровот през май.

"За евроизборите сме търсени от формации с център "дясно". За нас това трябва да бъде коалиция, в която влизат категорични проевропейци - хора, които смятат, че мястото на България е в Европейският съюз. Но това не е бърз процес, има време, предстоят разговори. За мен най-идейната коалиция е с представители на "Демократична България", но това не означава, че другите формации, които са ни потърсили, няма да разговарят с нас, уточни Румен Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Некадърните ***, който първи продадоха България.
17
0
 
0
 
! Отговори
Фалконети преди 5 години
психариама ние излязохме наистина много добър народполитическите партии всеки ден трябва да коленичат пред Господ и да Му благодарят
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен - Виждате ли ги тия ? Това са онези, за които скачахме...Не са тия ве! Сега са други.
15
0
 
0
 
! Отговори
Оптимист преди 5 години
"СДС поиска създаване на двукамерен парламент у нас със 182 народни представители, стана ясно от думите на председателя на партията Румен Христов."То хубаво да искаш, ама преди това трябва да можеш! Нека да спечелят на избори мнозинство от 190-200 депутати и всичко, което искат, ще им бъде в кърпа вързано!
14
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Тъй като дълго време СДС не беше фактор в политиката, остава въпроса:Те прочистиха ли се от pycoфилиcтицитe? Или кой знае, може да има още спящи клетки на Империята на Злото в техните редици.Иначе идеята е добра. На мен холандския модел ми харесва.
13
4
 
15
 
! Отговори
Ж преди 5 години
Тези дето унищожиха икономиката на България, сега говорят за растежа и! Какво ще растете бе? Даже бай Тошо имаше повече акъл от вас и не унищожаваше а надграждаше и увеличаваше. А вие разрушихте всичко! Сега пак за власт бълнуват! Душмани!
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румен Христов се обажда на авера си от СДС Емо Кабаиванов:Искаш ли национално да съберем всички ,които са готови всеотдайно да се борят за двукамерен парламент и правомощия за президента?Емо : Да искам ,но къде ще се съберем?Румен: Ами в кемпера.
11
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двукамерна килия за цялото СДС стига, не са много народец.
10
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тези какви бяха, че и искали
9
5
 
24
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Тия има ли ги още?
8
4
 
21
 
! Отговори
Некой си... преди 5 години
Абе, тоя тука да не говори за двукамЕрен карбуратор на ВЕБЕР?
7
22
 
6
 
! Отговори
СеДеСе преди 5 години
Много сме, силни сме. СДС в атака, в атака, всички сме в атака.
6
2
 
17
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Краси, понеже работиш по публикацията, да те попитам нещо. Правиш ли разлика между камера и камара?
5
2
 
24
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Тея пак са слънчасали по пълнолуние. Сега ако поискат да преместят и столицата в Сахара планът им може да успее
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двукамерен? Вие в камера ли ще ги слагате или сте неграмотни?
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямо Преустройство замислят. Преустройство в съдебната система, преустройство в политическата система. В горната камара ще има запазени места за кварталната десница, защото иначе не могат да влязат. Там ще са лордовете от кварталната десница. Но трябва документи за аристократичен произход. Поне трябва да се окажат роднини на османския султан, ако не могат да докажат по-ранни.
2
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още един гладен син безродник се мъчи да се докопа до сладката Властчица.Нема нужда да се хабите - от сега се знае 0.4% са кьоравите и глупавите в БГ,които евентуално биха пуснали гласа си за вас.
1
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ейй дойде им акъла да не рипат срещу президента . Да свалят гербавите заедно пък после кой за където....