Купуването на гражданство: Съмнителна практика или?

Дискусия с експерти по темата пред Bloomberg TV Bulgaria
23 яну 2019 17:15, Екип на Bloomberg
6
Купуването на гражданство: Съмнителна практика или?
Снимка: Pixabay

По данни на Европейската комисия (ЕК) схеми за право на пребиваване на постоянен статут срещу инвестиции има в 20 европейски държави, а такива за право на гражданство – само в България, Малта и Кипър. Това каза Миряна Илчева, ЦИД, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Илчева поясни, че тези схеми са многобройни и позволяват при „сравнително леки условия и благоприятни режими“ даден човек да получи право на гражданство, след като направи определена инвестиция в страната. Според госта затягането на миграционната политика от Европейския съюз (ЕС) е пряко свързано с проверката на ЕК.

„На фона на затягането на миграционните политики в целия ЕС тези схеми са най-малкото озадачаващи, ефектът им върху повишаването на държавните приходи и увеличаването на работните места е малко съмнителен“.

Иван Тодоров, управляващ съдружник на адвокатска кантора "Георгиев, Тодоров и Ко", изрази мнение, че докладът на ЕК не отразява истината и не само в посочените 3 държави има схеми за закупуване на гражданство.

„Почти всички държави в ЕС имат схема не само за постоянно пребиваване след инвестиции, но и за даване на гражданство, тъй като след определен период постоянното пребиваване може да премине в гражданство“.

Според госта неверността на доклада се дължи на недобрата съвместна работа на България с ЕК.

„В България срещу инвестиция от 1 млн. лв. се получава постоянно местожителство, след като изминат 5 години се дава гражданство. Законовите условия действат от 2009 г. насам, независимо от това само четирима души за момента са получили гражданство“.

Тодоров изрази мнение, че все пак има необходимост да се наемат утвърдени международни компании, които имат огромен ресурс да направят проучване и да преценят дали дадено гражданство, получено след инвестиции, повишава терористичните заплахи в страната.

За момента такива примери няма, добави той. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо Америка не разкрие офшорните ТРАНЗАКЦИИ за имотите, в които живеят родата на Тиквата? Дворците,диамантите,златото,колите? Една Тиква през офшорния адвокат харчи милиарди. ЗАЩО БРЮКСЕЛ МЪЛЧИ?
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодарение на ВМРО и компания си прибрахме българите от Пакистан, Бангладеш и Авганистан.
1
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каракочана гарантира, че тук такова нещо няма