Новите българи срещу пари (1 млн. лева) – 50-ина от Пакистан, Русия...

От МС предлагат процедурата да отпадне, нямало файда от нея
31
Новите българи срещу пари (1 млн. лева) – 50-ина от Пакистан, Русия...
Снимка: МВР

Около 50 души са станали българи по документи срещу пари. Става дума за даване на право на пребиваване и последващо на гражданство чрез т.нар. бързи инвестиции – в държавни ценни книжа, акции или в доверителни escrow сметки. Минимумът, който изисква законът, е 1 млн. лв., а възможността е реална от 2014 г. насам.

Министерският съвет ще предложи да бъдат отменени тези текстове, съобщи икономическият министър Емил Караниколов пред журналисти.

Още по темата

Той уточни, че от 15 февруари миналата година има създадена работна група, която установила, че от такова гражданство няма икономическа ефективност. Така възраженията на ЕК по въпроса съвпадали с решението на правителството.

За момента няма законова процедура, която да позволява отнемане на дадено гражданство, разясни зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Държавите, от които са дошли желаещите да станат българи срещу пари, са различни – основно Пакистан, Египет, Русия, но нямало преимущество на някоя.

"Ние не казваме, че тази инвестиция не е реална, а че България няма принос от извършване на този вид инвестиции. Държавата работи с тези средства известен период от време, но не се разкриват нови работни места, няма икономически растеж за страната ни", допълни Ахладова.

Реалните инвеститори, които се занимават с производство и създават работни места, няма да бъдат засегнати, но Министерството на икономиката ще мисли дали не е необходима промяна. Те имат право на пребиваване за 5 г. без ускорена процедура за гражданство.

В реалния сектор за 2014 г. има две заявления за общо 89 млн. лв., 2015 – едно за 13 млн. лева, 2016 също едно, за 2017 няма, за 2018 има осем за общо 491 млн. лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така ще продължава,ако останат комунистите на власт,българина е принуден да емигрира,а те ще правят руска губерния.
21
1
 
7
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
Ето,така се продава и предава род и родина !!! Затова ли изгониха българите,че да могат богатите чужденци да си купуват гражданство унас ????Още един начин за трупане на пари от НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ !!!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кой нормален човек ще набута 1 млн в БГ ?!за по-малко пари може да се получи инвестиционно гражданство в щатите , канада , австралия и вероятно доста други и много по-хубави места
19
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Пакистан и Египет може, ама от русия!?!? Няма българин, който да не мрази руската помийна яма.
18
2
 
9
 
! Отговори
тонката преди 5 години
Това е само усещане за корупция.
17
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 6 преди 5 години
"В повечето европейски държави съществуват подобни практики!Брюксел са избрали да порицаят тази практика като размахат пръст на България,Кипър и Малта!"__________Не е вярно - практиката е да докажат че, ще имат сериозен бизнес и постъплнения вече са направени. Не просто акции, които са в някоя банка и разлика за обществото от това никаква.
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гласуваш за патриотите-получаваш пакистанци!
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От мръсни пари, чиста работа са искали да направят , но не се е получила. Та чак в Брюксел се разчула.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каракачана защо мълчи?
13
2
 
10
 
! Отговори
Хохохо-до 12 преди 5 години
Файда значи лихва бе,умник...Тепърва,едва тепърва ще усетите разликата между Частният и Държавният капитализъм! Шмат/ки заблудени...
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквито парите , такъв и резултат
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При толкова много прависти, магистрати и служители да не забележат, каква мърлява работа е станала. И трябва от ЕС да информират.
10
2
 
15
 
! Отговори
Някой проследил ли е преди 5 години
КАК се препитават пакистанските, египетските и руските "БЪЛГАРИ"???Откъде идват паричните им средства?Работят? Какво? Та някой може да ги е ФИНАНСИРАЛ да живеят в България и да "развиват дейност незаконна"...Другото е, че ЖУРНАЛИСТИТЕ трябва да говорят книжовен, а не СЕЛСКИ бълг.КОй пише и казва "ФАЙДА"- в Родопите? Полза.И ще бъдете разбрана, г-жо Йорданова.
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бг паспортите се продват като зарзават на женският пазар.Главният продавач е онзи доносник на ДС Божидар Намкойси дето ритна камбаната.После щафетата пое ШкембеПатриота.И всичко това под "вещият" надзор на "международниука" от Банкя.Жалко племе с комична държава.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Серсеми 1мил. лв. ВМРО искаха по 19-20 хил.
7
3
 
9
 
! Отговори
Литва преди 5 години
Литва е дала на 17 хиляди гражданство, така че не виждам някой да се е заръчал към банановата република на Бойко.
6
10
 
28
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Пакистан, Египет, раССия ... Все държави от третия свят от които прииждат джихадисти и *** ... !!!
5
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В повечето европейски държави съществуват подобни практики! Брюксел са избрали да порицаят тази практика като размахат пръст на България,Кипър и Малта!Българските управници трябваше ,да зададът въпроса защо точно на нас са избрали да размахват пръст и да ни поучават!Вместо това ще променяме законодателството!Слугинажска политика ,това са ГЕРБ!
4
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са практики за инфилтриране на руски шпиони !
3
4
 
27
 
! Отговори
Тюх преди 5 години
сега пък тябва да се "женят" за "българки". Не че ще е трудно даже ще им излезе по-евтино. Казват че нашенките искали по 5-10 хиляди лева макс.