Роботизираната хирургия влиза и у нас, но на каква цена?

Финансирането ѝ - 10 пъти по-скъпо от класическото изпълнение
23 яну 2019 13:15,
5
Роботизираната хирургия влиза и у нас, но на каква цена?
Снимка: Reuters

Несъвпадение на дейностите, които е определила политическата класа и средствата, с които трябва да се заплатят тези дейности - така управителят на НЗОК Дечо Дечев определи като най-генералния проблем в сферата на здравеопазването.

"Министърът определя пакета от дейности, които трябва да се заплащат с парите, които са в касата. И във времето този пакет непрекъснато се е увеличавал като в него са включвани дейности, които са много скъпи", уточни Дечев.

Като пример той даде роботизирана хирургия, която струва 10 пъти повече, отколкото ако се изпълни по класическия начин.

По думите му рано или късно роботизираната хирургия ще навлезе в България и това означава, че трябва да има хора, които да са подготвени да работят с нея.

"Тогава, когато едно нещо се плаща 10 пъти по-скъпо отколкото е друго и този, който ще изпълнява дейността ще вземе 8000 лв. вместо да вземе 800 лв. и поради това апетита за такива дейности непрекъснато нараства, а финансирането за тях не е с това темпо. От там се получава и диспропорцията между средства и обема от дейности", обясни той пред БНТ.

"Темповете на увеличаването на средствата са прогресивни. Тези темпове ще продължават и ще бъдат сериозни. Ако искаме да придобием бегло впечатление за реалната цена на здравето, трябва да прибавим и средства, които плаща българинът от джоба си за здраве", посочи Дечо Дечев.

Като проблем управителят на Касата посочи и структурата и разпределението на средствата в болничната система. Според него у нас трябва да има кръг от нонпрофит болници – общински и областни, които да задоволяват медицински потребности на хората.

"И отделно от това трябва да има кръг, естествено както в цял свят, от частни болници, които формират приходите си на базата на това, че има хора, които са решили да посетят тяхното лечебно заведение, тоест те получават пряк достъп до него, там не трябва да чакат, техните условия там са по-добри и т.н".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От моя опит със здравеопазването в България, само ще кажа, молете се да сте здрави, пълно е с мошеници, на който не им пука за вашето здраве.
2
2
 
4
 
! Отговори
Владимир Зидаров преди 5 години
Здравето на човека и неговия живот нямат цена.
1
0
 
13
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
И каква излиза? Богатите ще живеят , а бедните ще умират.Какво е това , 8-9 000 лв. за безкръвна операция.А ефекта е същия .Добре че всички умираме според генетичната заложба , иначе богатите ще живеят по 300 г.