100 000 чиновници, а съкращават 1600 – служители и празни щатове!

Целта на орязването – по-мотивирана и любезна администрация
Обновена: 26 яну 2019 08:07 | 25 яну 2019 18:45, Камелия Цветанова
92
100 000 чиновници, а съкращават 1600 – служители и празни щатове!
Снимка: Pixabay

Предвижда се съкращение на 1600 бройки – служители и празни щатове, в държавната администрация, което е под 2% от всички заети, съобщи пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

"Оразмеряването на администрациите ни невинаги е адекватно на товара и работата, която вършат. Има звена, където броят служители не съответства на натоварването, т.е., е много по-малък, хората са претоварени. Има и много други звена, където работят повече хора, отколкото трябва. Заради това избягах от варианта да предложа съкращение на плоска ставка – 3,4 или 5%", обясни той.

Още по темата
Министрите сами преценят какви съкращения и движение на бройки могат да направят.

Това обаче било само първа стъпка, защото структурно има редица дефекти, които трябва да бъдат отстранени, включително чрез редуциране на звена като например такива с дублирани функции.

Вицепремиерът подчерта още, че администрациите трябва да се съобразят с процесите от последните 30 години.

Според него част от тях изобщо не са адаптирани или повлияни от тези процеси.

"Някои от администрациите съществуват във времената, когато едно писмо е пътувало 7 дни и не е имало електронна поща и не е имало други комуникационни технологии. Те са оразмерявани съобразно други темпове, динамика на движение на населението", посочи той.

"Целта е да имаме по-малко на брой хора, работещи в държавната администрация. Те да бъдат по-мотивирани, по-честни, по-отдадени на работата си и по-любезни с гражданите", каза Дончев.

Както и при всяка друга реформа и тази не минавала без съпротива.

Тя идвала основно през министрите, които пък явно били подложени на вътрешен натиск от самите администрации.

Вицепремиерът посочи, че в администрацията са заети 100 хил. души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
40
 
! Отговори
ще махат неудобни преди 5 години
Аз бях в държавната администрация, винаги се съкращаваха неудобните, знаещите и можещите. В нашата служба се съкратиха най-знаещите и почтените. Сега по моето дело в съда, решението на съдята гласи, Вие добре сте си вършил работата, имал сте опит, така започва, обаче органа по назначаване Ви е съкратил с цел оптимизация на службата, не е длъжен да посочва мотиви за съкращаването на длъжността и отхвърлям жалбата Ви.
56
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Холандия е около 10 милиона население и цялата им държавна администрация е около 24 000 души. България вече е под 7 милиона и държавната администрация е към 240 000.Сега преди изборите, започват пак да ни будалкат, като съкръщават празни длъжности?!?Има нещо гнило в цялата работа. Достатъчно е да се сверят данните за Холандия и за България, за да стане ясно какъв рояк от калинки жужат в държавната администрация.
55
5
 
28
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Не 1600, а минимум 260 000 държавни заплатополучателя трябва да бъдат уволнени! Като се започне от прилагането на закона и дисциплинарното уволнение на дупедати неявили се 3 дена на работа, мине се през всичките им съветници, помощници и тн. и се стигне до лелките на гишетата които могат да бъдат заменени с една проста електронна система! Ама ГРОБ никога няма да съкратят администрация защото трябва да уволнят балдъзата, на стринката, на вуйчото по зълвена линия на 19-тия братовчед!
54
3
 
36
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Вицепремиерката може ли да обясни как така администрацията е едва 100 000 калинки, а само МВР има администрация от 46 000? То само в парламента комисииките, агенцииките и всички пауни към дупедатите са поне 20 000 парчета! А колко дублирани комисии и агенции има? Имаме си ДАИ, КАТ, тол полиция, АПИ и какво ли още не и всичките следят за свинетки, а реално ползата от тях е нулева и всички вкупом могат да бъдат заменени с камери които ще струват колкото 2 месечни заплати!
53
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Огромното болшинство от администрацията сякаш е назначено, не за да е в услуга на данъкоплатците, които заработват заплатата му, а за да пречи, да унижава и отчайва с некадърността си.
52
1
 
5
 
! Отговори
Куче преди 5 години
До този с лаещите кучета. Продават машинки, колкото ключодържател, които изпращат вълни и кучетата спират да лаят. Потърси в нета
51
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва съкращение на държавната администрация с 75% и то не поетапно, а веднага. А тези, които остават без работа трябва държавата да ги задължи да рабоятят в уж незаетите работни места. Понеже много са работили без да правят нищо, сега трябва да се задължат да работят 6 дена по 12 часа при пишман работодателите. И нкакво бягане в чужбина на работа!!! Първо да зарабоят и на хляба кората, защото винаги са заработвали на хляба мекото!!!
50
3
 
32
 
! Отговори
Крайно време е преди 5 години
30 000 чиновника (най-кадърните)са напълно достатъчни за цялата Държавна администрация!В момента съотношението е 1:5' т.е.един работи,а другите паразитират и не правят нищо!.Рязко трябва да се съкрати администрацията!
49
3
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
100000 тантурници и администрацията си е пак тип 'гол ***'..
48
7
 
29
 
! Отговори
Държавен служител преди 5 години
Ние сме държавните служители! Живеем в панелка наследена от мама и татко,ходим на работа,за да се топлим на аванта,да взимаме рушвети и да не правиме нищо за минимум 600 лв на месец.Чакаме спокойно да се пенсионираме,нямаме никакви цели,таргети,амбиции или критерии,нито някой ни държи сметка за производство и резултати.Подиграваме се на хората от др. страна на гишето,защото "Вей,Вали ,нашето си върви и пенсионирането е сигурно.Учители,полицаи и др.вид социал гризачи,които мислим за себе си!
47
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На г-н Дончев съпругата се мъчи да му вдигне западналия рейтинг с популистки драсканици във фейсбука, но предизвиква само присмех. Никой не им се връзва вече на тия. Да си ходят и да върнат заграбените пари.
46
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На г-н Дончев съпругата му ще е в пъти по свестен министър от него на същото место.Доказала го е , че е в пъти по принципна и не е послушна на вождове.
45
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дончев е уникален - през два месеца говори как ще съкращава чиновници, а само преди месец-два обявиха 1000 нови позиции за толовете :D Пък не са съкратили никого.
44
2
 
23
 
! Отговори
info.info преди 5 години
Някой знае ли в тази държава колко администрация има?Щом казва, че са 100 000 значи лъжат! Обикновено текучеството не говори добре за една фирма, а мнението ми е, че за държавната администрация трябва да е задължително. Доброкачествено текучество. Докато намерят хора на които им се работи с други хора./Не колегите им, а тези от другата страна на гишето./ После и в Общините и Кметствата да го приложат, че там роднините са в изобилие.
43
3
 
18
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Проблема е че чиновника е от времето "да сме на работното място и нищо да не правим".Българския чиновник е със стария разбирания и некадърно "ЗКУ-зад клавиатурно устройство".Никакво "електроно управление" не може да реши проблема на "ЗКУ".
42
3
 
8
 
! Отговори
% преди 5 години
съкращенията може да са 2 процента, ама за мен са си 100 процента!
41
3
 
51
 
! Отговори
Работещ българин преди 5 години
1989 г сме били близо 9 млн. души , а днес сме 6 млн.Тоест ,стопени сме с 33 % !!! Което пък означава,че администрация с щат през 1989г, близо 100 000 души ,сега трябва да е с 33% по-малко ,трябва да е 67000!!!Какви са тези 1600 души , съкратени ! Абсолютно, абсурдно и нагло ! Не разбирам ,нито аз , нито моите приятели?!
40
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се заблуждавайти преди избори никой нема да посегне към съкращения нито на администрация, нито на полиция макар ,че първите са прекалено много , а от вторите около 5-6000 са на пенсия и на заплата в МВР. Всичко е за замазване , че се правят реформи некакви, а на практика никакви. Вервайте си ако искате.
39
3
 
37
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 5 години
След качествената реформа на незаменимият кадър на Борисов -Бъчварова МВР е буквално в блатото-демотивирани служители ....пенсионери с двоини заплата +пенсия ....бюрократски хаос...хаос в КАТ
38
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Администрацията е дублирана и едно и също се работи в поне още едно звено, няма координация и се създават ситуации тип "параграф 22". Може би се прави с цел - колективна безотговорност!