100 000 чиновници, а съкращават 1600 – служители и празни щатове!

Целта на орязването – по-мотивирана и любезна администрация
Обновена: 26 яну 2019 08:07 | 25 яну 2019 18:45, Камелия Цветанова
92
100 000 чиновници, а съкращават 1600 – служители и празни щатове!
Снимка: Pixabay

Предвижда се съкращение на 1600 бройки – служители и празни щатове, в държавната администрация, което е под 2% от всички заети, съобщи пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

"Оразмеряването на администрациите ни невинаги е адекватно на товара и работата, която вършат. Има звена, където броят служители не съответства на натоварването, т.е., е много по-малък, хората са претоварени. Има и много други звена, където работят повече хора, отколкото трябва. Заради това избягах от варианта да предложа съкращение на плоска ставка – 3,4 или 5%", обясни той.

Още по темата
Министрите сами преценят какви съкращения и движение на бройки могат да направят.

Това обаче било само първа стъпка, защото структурно има редица дефекти, които трябва да бъдат отстранени, включително чрез редуциране на звена като например такива с дублирани функции.

Вицепремиерът подчерта още, че администрациите трябва да се съобразят с процесите от последните 30 години.

Според него част от тях изобщо не са адаптирани или повлияни от тези процеси.

"Някои от администрациите съществуват във времената, когато едно писмо е пътувало 7 дни и не е имало електронна поща и не е имало други комуникационни технологии. Те са оразмерявани съобразно други темпове, динамика на движение на населението", посочи той.

"Целта е да имаме по-малко на брой хора, работещи в държавната администрация. Те да бъдат по-мотивирани, по-честни, по-отдадени на работата си и по-любезни с гражданите", каза Дончев.

Както и при всяка друга реформа и тази не минавала без съпротива.

Тя идвала основно през министрите, които пък явно били подложени на вътрешен натиск от самите администрации.

Вицепремиерът посочи, че в администрацията са заети 100 хил. души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
0
 
! Отговори
Перо преди 5 години
Спрете да гласувате за малки партийки, понеже които влязат имат много големи заплати...А те съкращават от народа...Не се е родил още човекът, койтое ме накара да гласувам за когото и да било...Ако ме задължат, ще отида и ще нарисувам нещо подобаващо в бюлетината...
76
1
 
1
 
! Отговори
info.info преди 5 години
Кандидатствах за работа в общината, но ме отрязаха предварително, трябвало да имам поне двама роднини работещи там, за да прегледат кандидатурата ми.
75
2
 
2
 
! Отговори
Един от вас :) преди 5 години
Аз съм връзкар в държавната администрация и естествено съм назначен без нищо да знам. Да имаме понякога много работа, но пък в свободното си време чоплим слънчоглед и гледаме сериали! Заплатата ми към този момент е ниска, но ми стига за сега!
74
2
 
8
 
! Отговори
Поредна простотия преди 5 години
Некадърни са да напълнят хазната и се чудят как повече да откраднат. Не се прави нищо, за да накарат цяла група от населението да си плаща здравните и социални осигуровки, тока, водата и транспорта. През 2015 г. бяха съкратени хиляди хора, а след това се отчете като грешка и възстановиха повечето длъжности. На тези места бяха назначени "правилните" хора и сега всичко е наред.
73
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато се готвят съкращения в държавна структура първо се съкращава незаетия щат,който ,забележете, е предварително раздут преди месеци или година,точно по тази причина.Реалните съкращения обикновено започват ,като първо си отива чистачката,после портиера,следва някой неудобен служител и до там.Ако се наложи съкращението на някой от "нашите хора",то той веднага бива назначен в друга агенция или изкуствено се създава такава,ако съкратените роднини са по-голям брой.
72
1
 
24
 
! Отговори
79140 преди 5 години
До Дядо от селоТежката бюрокрация се обуславя от безумните закони, подзаконови актове и въбоще от цялата бюрократична система, която е обрасла с излишни задъължения за редовия чиновник. Ако се опростят процедурите, естествено ще отпадне необходимостта от толкова много чиновници.
71
1
 
22
 
! Отговори
30927 преди 5 години
"Целта е да имаме по-малко на брой хора, работещи в държавната администрация". Значи целта е да се прогонят работещите в администрацията. А калинките, протежетата на измислени длъжности с високи заплати остават, защото са по партийна селекция. Мислете за резултата.
70
2
 
18
 
! Отговори
60947 преди 5 години
До АнонименДействителността показва, че млади и можещи просто няма. Има млади неграмотни, невъзпитани /говорят на ТИ с всекиго/, с претенции за 2-3000 лева заплата.
69
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Махнете пенсионерите и назначете млади, знаещи и можещи хора.
68
3
 
22
 
! Отговори
Дядо от село преди 5 години
Не искам повече да издържам тази тежка бюрокрация!
67
3
 
19
 
! Отговори
бай х преди 5 години
До iceblast88да ти обясня как се ползва празното място :Има държавни служители които са на 2 заплати за неговата длъжност и за ,, временно изпълнение на длъжността ,, от незаетата длъжност /празното място
66
13
 
12
 
! Отговори
иван преди 5 години
От няколко години държавните служители са подложени на стрес. Те не са оставени спокойно да вършат основната дейност, за която са назначени, а постоянно им се поставят нови и нови задачи, често противоположни на поставените само преди месец. На всеки шест месеца им се извършва атестация, постоянно са заплашвани от една страна от преките си ръководители със санкции и уволнение, от другата страна от контролираните нагли търговци. Затова няма резултати.
65
2
 
20
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Каква е тази глупост - съкращаване на празни места? Как се съкращава празно място? Става наполовина празно или какво? Празното място си е празно място, точно като между-ушието на герберугите! И като се съкратят празни места за които сега уж не се дават заплати, как точно се намалят разходите и се оптимизира работата? Или вече вместо 5 калинки и 1 празно място в офис ще са само 5 калинки в офис?
64
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега явно дилемата е как да запазим нашите си некъдърни хора и как да запазим и кадърните и компетентни служители, които носят на гърба си всички!
63
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези съкращения на администрацията намаляват гласоподавателите на ГЕРБ.
62
2
 
19
 
! Отговори
Джоко преди 5 години
Тези зад ници ( управляващите ) отново се опитват да си правят та шак с нас, но идват избори - идва Видов ден. Тогава ще ги питам кон боб яде ли.
61
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такава администрация няма и в Гърция, толкова надута и раздута. Както е казал 67 - клиентелистки електорат.
60
1
 
4
 
! Отговори
До номер 9 преди 5 години
Много Ви моля, назовете поне 1 такава институция...!
59
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха,ха,ха,какво орязване?Орязват свободните бройки.Другите не ги пипат,иначе кой ще гласува за тях?
58
1
 
0
 
! Отговори
Чукове преди 5 години
До 11 Наистина е неграмотен.