Доходи, лихви, просперитет... Борисов видя България в еврозоната

Занимаваме се само с изтребители, а не с доходите, посочи премиерът
385

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според премиера Бойко Борисов с въвеждането на еврото у нас ще дисциплинира банковия сектор.

"От една година се занимаваме само с изтребители, а не с доходите и това, което ще гарантира на хората по-добър просперитет. Защо е важна темата за еврото? Критиците казват, че щели да се вдигнат цените, но държавите, към които се стремим - всички те са с въведено евро. Аз бих задал контравъпрос: Кои се плашат от въвеждането на еврото и защо? Защото в Банковия съюз нито централните банки, нито банките в съответната държава могат да си позволяват волности. Защо ни е страх тогава да дисциплинираме този сектор? Той е толкова важен за всеки един от нас. Целта е, ако някой собственик на банка я доведе до фалит, не данъкоплатците да платят и хората да си изгубят парите, а той да понесе своята отговорност и той да я платят", коментира той на срещата на правителството с бизнеса.

Още по темата

Премиерът е убеден, че сред предимствата от въвеждането са намаляването на лихви по кредитите, стабилната банкова система и това, че при финансова криза има кой да помогне на съответната държава.

"Но важното е да дисциплинираме банковия сектор, да не се случва това, което се случи с КТБ. Това няма как да се случи, когато България е в този клуб", допълни още той.

Борисов се похвали, че показатели на родната икономиката са едни от малкото в Европа, които показват дисциплина.

"Данъчните приходи през 2018 г. спрямо 2014 г. са с 50 на сто повече, което показва добра работа на системите и прозрачност, а външният ни дълг тази година ще достигне 18,6 на сто и ще ни нареди сред държавите с най-нисък дълг в Европа", каза още Борисов и допълни, че има ръст на инвестициите и те са в реалната икономика, а износът на България за Германия е по-голям от вноса.

Освен това бъдещето на еврото било важно е за бъдещето на Европа.

"Радвам се на оценката на заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, че България се движи добре по пътя към еврото", посочи още Борисов.

"Понеже съм си говорил много и с президента  на Франция Макрон, и с канцлера на Германия Меркел, и с всички колеги. Те казват - не искате Европа на две скорости, никой не я иска, но ние искаме да гарантираме на нашите данъкоплатци, че повече сценария с Гърция няма да се повтори. Няма да се налага да взимаме от джобовете на германци, французи и да плащаме за някой друг. За да не се случи това – влизайте в Банковия съюз, за да поставим големите банки под контрол, за да не могат да правят глупости. И затова ние и като партия, и като правителство подкрепяме този път, защото той е дисциплина, сигурност, прозрачност - и срещу пране на пари, и срещу лоши кредити и всичко останало", коментира премиерът.

Нашите показатели са едни от малкото в Европа, които показват дисциплина и това се отчита, каза премиерът. Данъчните приходи през 2018 г. спрямо 2014 г. са с 50 на сто повече, което показва добра работа на системите и прозрачност, а външният ни дълг тази година ще достигне 18,6 на сто и ще ни нареди сред държавите с най-нисък дълг в Европа, каза още Борисов и допълни, че има ръст на инвестициите и те са в реалната икономика, а износът на България за Германия е по-голям от вноса.

Бойко Борисов увери още, че до месец - месец и половина, ще има видими резултати за изсветляване на сектора на горивата, аналогични на тези при цигарите и алкохола.

"Сега и в горивата правим едни неща и ви гарантирам, че резултатите ще бъдат същите като при цигарите - драстични", посочи премиерът.

Той посочи, че ще има видеонаблюдение за сектора на горивата за големи, малки и средни фирми. Такова видеонаблюдение - на всеки кран, дете с пояс да влезе, го виждаме във водата дали е в Дунав или в Черно море, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


385
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
312
1
 
0
 
! Отговори
КОРНЕЛИЙ преди 5 години
Гениални метафори на Бойко, много умно и тънко го казва към бандитите , а му се смеете? "детето с пояса в морето" МЕТАФОРИЧНО го казва на Вас дето му се смеете, че ви вижда всичко!! Браво г-н Борисов, но те пак не те разбират??? Защо ли..." И не ще остане нищо скрито и покрито,което да не стане явно" - Господ Иисус Христос
311
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 350"имфраструктура" научи правописа неграмотнико и след това давай съвети!
310
2
 
4
 
! Отговори
Men преди 5 години
България е територия пълна с тарикати. Всеки си е наредил някаква далаверка и сега тръпнат, че като влезем в шенген и еврозоната далаверката ще свърши. Стига ревахте! Сядайте на задниците си да учите! Това е начинът да живеете нормално! Но народа, на който синус и косинус не му вършат никаква работа - толкова го мързи, че го боли! Иска си на държавно!
309
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проспоритет да, добре казано. Ама нека се сменим вие да дойдете поне за малко на този просперитет на който сме ние, а пък ние на вашия, да видим и ние как вие живеете. Те я вече ептем се забравиха.
308
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-добрият ни премиер е Борисов!А червените продажжници нека си плюят.Като не им харесва тук -да се махат в Русия!
307
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 353Мисля, че и за избирателите трябва да има подобно изискване - осн. образование и психотест.
306
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За изборите вече е наложително, всички кандидати да имат образование минимум бакалавър и да са преминали психотест!!! Това безобразие да поставяме на високи постове болни хора, трябва да спре!
305
1
 
3
 
! Отговори
Ако искаме преди 5 години
Да сме европейци първа ръка и евро трябва и Шенген трябваДругото са алабализми
304
14
 
6
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
Просперитет е силно казано.Но е факт понаправи пътища (България на пример има повече километри магистрален път от русия ) Що годе и имфраструктура Почнаха да се появяват заводи в Южна България се получи остава и на север .Понапълни бюджета безработицата и данаците са ниски ( в русия са по зле ) заемите също са вторите най ниски в Европа след Люксембург Факти ... бангладеш е на северойсток при без аналоговите жопеславци
303
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквар, то няма икономика! България е Бангладеш. Гарантирано от герп.
302
4
 
16
 
! Отговори
Кою преди 5 години
Само тоя ли вижда просперитет? Де го?Аз виждам само корупция мутрагенщина и мизерия ,но явно гледаме от много различен ъгъл върху случващото се. Ама много...
301
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако накара и ЛукОйл да си плаща данаците... тук хибридите ще родят и мъртви котета с лика на Уткун (((((
300
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Овчар е по добре от зап,ъртъци потомци на крадци на мандри ...
299
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОБЩО-ВЗЕТО
298
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОВЧАР С ВРАТОВРЪЗКА
297
4
 
4
 
! Отговори
men преди 5 години
португалия, италия, испания, гърция сичките цъфнаха и вързаха с еврото. фалитите на банки престанаха. хората благоденстват. ядат и пият на корем и германците плащат сметката. и това са цивилизовани индустриални държави. като се замисли човек обаче по зле не може май да стане. да плачем ли да се смэм ли.
296
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Карамфилов,ако Борисов разсъждаваше като теб,едва ли щеше и един мандат да изкара!Но такива са разсъжденията на крадците отляво,предварително правят сметка какво ще откраднат...бравос!
295
6
 
23
 
! Отговори
Калин Карамфилов преди 5 години
Друга им е целта. Последната хапка неразграбени пари, а именно парите в резерв, следствие от валутния борд. Едни 40 милиарда искат да си вземат за последно. Е няма да стане!
294
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да напусне министерския съвет и в следствието .
293
7
 
20
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Господи, отърви ни от тоя!!!