Радев: "Да" за Шенген и Еврозоната! Но без сляп ентусиазъм

В Лисабон президентът отново поиска повишаване на доходите у нас
Обновена: 1 фев 2019 17:20 | 31 яну 2019 19:35, Анисия Иванова
57

Снимка: Президенството

"Еврозоната – да, но трябва да имаме много задълбочена и откровена оценка на риска и много ясни предварителни мерки как да минимизираме потенциалните рискове пред българската икономика и българските граждани. Това каза президентът Румен Радев след срещата си с министър-председателя на Португалия Антониу Коща на втория ден от официалното си посещение.

Румен Радев коментира още, че България си е поставила за стратегическа цел пълноценна интеграция в европейските структури, което включва членство в Шенген и Еврозоната. "Слепият ентусиазъм обаче невинаги е полезен“, заяви още президентът и посочи като пример споделения от министър-председателя Антонио да Коща опит на Португалия, която след приемането на еврото е имала и период на икономически трудности и призова България да се поучи и от проблемите, които са срещнали държавите, въвели еврото преди нас.

Ако трябва да бързаме за нещо, това е увеличаване на административния капацитет и повишаване на доходите, както препоръча еврокомисарят Валдис Домбровскис. В противен случай знаете негативите от кого ще се изнесат – от българските граждани“, категоричен беше Румен Радев, цитиран от прессекретариата на Президенството.

Президентът Радев даде за пример Португалия, която от приемането й в ЕС до 2000 г. има голям икономически ръст от 5-6 процента. Но от влизането в еврозоната през 2000 година до преди две години страната изпада в стагнация, която е най-вече риск за конкурентоспособността на държавата, допълни президентът.

Икономическото и социално сближаване в Европейския съюз няма алтернатива и България и Португалия ще продължат да работят за съхраняване на кохезионната политика като фактор за преодоляване на различията в Европа. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на министър-председателя на Португалската република Антонио Коща, които проведоха среща днес в Лисабон.

Двамата обсъдиха редица въпроси от дневния ред на ЕС, сред които дебата за бъдещето на Европа, европейската перспектива на Западните Балкани, както и възможностите за развитие на икономическите връзки между България и Португалия.

Президентът Радев е поставил въпроса за т.нар. пакет Мобилност 1 по време на всички свои срещи в Лисабон, стана ясно от думите му пред журналисти, след края на разговорите с премиера Антонио Коща. „Португалската страна напълно разбира какви негативни ефекти ще има този пакет върху страни, които са отдалечени от Централна Европа по чисто географски признак. Разбира се, ще гласуват според динамиката на процеса в комисиите в Европейския парламент, но напълно оценяват негативните последствия“, посочи държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
14
 
17
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
За пореден път това червено недоразумение доказва, че президентската институция е не само излишна и безполезна, но и вредна, когато там най неочаквано попадне някой случаен човек.
26
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой го пита тоА охапания, че да дава такива мнения ???
25
11
 
25
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Тоя червен льольо пак се е пънал да вербализира някаква опорка и ни е излагал пред чужденците.Абе гледай си там безплатната екскурзийка и не ръси глупости бе!
24
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
деса - поетеса и тя "политик" станА ...
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21Доброто не виждате, да е жива демокрацията, че можете да си поплювате, скапаняци и неудачници.--ама тя е по-удобен и еФтин инструмент за контролиране на Тълата, в сравнение със "доносника от долният етаж". всяко плюене - веднага та "издава на властта" - какво мислиш за нея...всеки "лайк" веднага дава ай-пи-то на лайкналия ... а преди трябваше да го следиш, да го подпитваш, да пишеш доклади... пъке сега - доклада сам съ пише! )
22
11
 
20
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Руменоида се сетил къде да отиде - в Португалия. Страната е в хронична криза, самите португалци бягат масово да работят в други държави. А от Радефун нищо не зависи. Важно е правителство, премиер. Президента е като куклата на конци на Куронелия.
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доброто не виждате, да е жива демокрацията, че можете да си поплювате, скапаняци и неудачници.Благодаря А пишете на Български
20
17
 
22
 
! Отговори
Това президент ли е? преди 5 години
По-застрелян президент България не е имала. Застане като истукан и чете написания му текст, като че ли препрочита и срича устава на армията ! Жалко за България пак не случихме с президент...
19
14
 
18
 
! Отговори
24/7 преди 5 години
ХАХАХА...барабар Петко (Деситу) с мъжете и на всяка манджа мерудия.
18
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без извинение нашия президент и цялото му семейство са шайка недодялани калъчи.
17
8
 
14
 
! Отговори
Спасов преди 5 години
Президенто най-сетне прогледна с ... едното око,ха-ха-ха!
16
14
 
19
 
! Отговори
Янко преди 5 години
Румен е като ***, има го, но няма полза от него!!!
15
7
 
13
 
! Отговори
Аметчо преди 5 години
Много хубаво пересидента Радеф! Голямо човек така всичкото махла за него да гласувати!
14
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излиза, че е искал по-високи заплати за българите от президента на Португалия. Всъщност,,, способен е на подобно нещо.
13
11
 
19
 
! Отговори
Радев за смях... преди 5 години
Ако бяхме избрали гимнастика Йордан Йовчев щяхме да имаме по-добър президент, защото прави повече коремни...
12
26
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евла.Пич е .Поне един свестен политик да имаме.
11
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** П Р Е Д А Т Е Л
10
1
 
9
 
! Отговори
777 преди 5 години
До Новини-смени пиячката........
9
9
 
22
 
! Отговори
... преди 5 години
Деса дразни яко. Навсякъде се вре... не пропуска.
8
9
 
1
 
! Отговори
Новини... преди 5 години
за Днес пристигна информация по отношение на наличието в БНБ по отношение на наличието на еврото в Информацията не се посочва намерена пушка на гигант висок 4м служил в армията на Вилхелм Фридрих през 1713 година заминал си е краля без да има деца и тогава се е случило нападението от началник топчето господина Наполеон Наполеон бонапарт