Радев: "Да" за Шенген и Еврозоната! Но без сляп ентусиазъм

В Лисабон президентът отново поиска повишаване на доходите у нас
Обновена: 1 фев 2019 17:20 | 31 яну 2019 19:35, Анисия Иванова
57

Снимка: Президенството

"Еврозоната – да, но трябва да имаме много задълбочена и откровена оценка на риска и много ясни предварителни мерки как да минимизираме потенциалните рискове пред българската икономика и българските граждани. Това каза президентът Румен Радев след срещата си с министър-председателя на Португалия Антониу Коща на втория ден от официалното си посещение.

Румен Радев коментира още, че България си е поставила за стратегическа цел пълноценна интеграция в европейските структури, което включва членство в Шенген и Еврозоната. "Слепият ентусиазъм обаче невинаги е полезен“, заяви още президентът и посочи като пример споделения от министър-председателя Антонио да Коща опит на Португалия, която след приемането на еврото е имала и период на икономически трудности и призова България да се поучи и от проблемите, които са срещнали държавите, въвели еврото преди нас.

Ако трябва да бързаме за нещо, това е увеличаване на административния капацитет и повишаване на доходите, както препоръча еврокомисарят Валдис Домбровскис. В противен случай знаете негативите от кого ще се изнесат – от българските граждани“, категоричен беше Румен Радев, цитиран от прессекретариата на Президенството.

Президентът Радев даде за пример Португалия, която от приемането й в ЕС до 2000 г. има голям икономически ръст от 5-6 процента. Но от влизането в еврозоната през 2000 година до преди две години страната изпада в стагнация, която е най-вече риск за конкурентоспособността на държавата, допълни президентът.

Икономическото и социално сближаване в Европейския съюз няма алтернатива и България и Португалия ще продължат да работят за съхраняване на кохезионната политика като фактор за преодоляване на различията в Европа. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на министър-председателя на Португалската република Антонио Коща, които проведоха среща днес в Лисабон.

Двамата обсъдиха редица въпроси от дневния ред на ЕС, сред които дебата за бъдещето на Европа, европейската перспектива на Западните Балкани, както и възможностите за развитие на икономическите връзки между България и Португалия.

Президентът Радев е поставил въпроса за т.нар. пакет Мобилност 1 по време на всички свои срещи в Лисабон, стана ясно от думите му пред журналисти, след края на разговорите с премиера Антонио Коща. „Португалската страна напълно разбира какви негативни ефекти ще има този пакет върху страни, които са отдалечени от Централна Европа по чисто географски признак. Разбира се, ще гласуват според динамиката на процеса в комисиите в Европейския парламент, но напълно оценяват негативните последствия“, посочи държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставете герберите да си доизкарат мандата и нека след това БСП вземе властта,БСП няма да развалят проектите ,които Бойко съсипа!
46
1
 
3
 
! Отговори
7 преди 5 години
*** не може да казва какво ще става в България! Борисов е човека!
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНикакви договорки не е имало,просто на хората им беше писнало и гласуваха срещу ГЕРБ заради Москов и вредните ваксини,които вкара,а и заради големия заем с който ни набутаха,но това не беше дело на ГЕРБ,а на ДСБ,но хората си го изкараха на герберите!Сега ако паднат ще стане страшно!
44
4
 
2
 
! Отговори
до Анонимен преди 5 години
Без ГЕРБ страната ще се възроди, освободена от крадливитв калинки.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Избирайте - Бойкоили Костов!Нинова българската Тачер!Още от сега се заканват,че ще избиват хората като при Пиночет !!!!!!!Правете си сметката,ще бъдат избити много хора ако Бойко падне!
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБез Бойко България загива!Ще бъде разорена страната и много хора ще загинат,още от сега Ннова обявява,че ня,*** да плащат социални помощи на хора,че ще увеличат данъците,че ще направят частни здравните фондове,ако спечелят,ще обезкостят страната!
41
2
 
6
 
! Отговори
Диагноза преди 5 години
На този ръб малка ли му е заплатата 11 000 лв ,че чак от Лисабон иска повишение ???
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Блаженни са верующите. Преди президентските избори имаше договорка ГЕРБ да ги загуби. Затова срещу Радев издигнаха кандидатура на възможно най-антипатичната тьоткa. Червения генерал Радев е жест на Боко Тиквата и БСП към *** след като "недоразумението" Плевнелиев, както го наричат комунистите, каза истината и разкритикува руския башибозук за анексирането на Крим. Неслучайно Тиквата отиде в Масква да се извинява. Театрото си продължава, управляват ни руски партии.
39
4
 
2
 
! Отговори
456 преди 5 години
До X Тя му е жена бе ***. Тебе жена ако се осмели да те погледне, означава, че много се е намразила. На хубостниците преди Радев, Бог да ги прости, жените им не ги бръснеха за сливи. Срамуваха се от тях. Бойко и той се шматка по света, без жена, поне да беше взел от личния си кучкарник едно женско кученце. Знам че нямате срам и чест, но поне главите си използвайте по рационално.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 36ЕВрото гарантира че ще влезем в Банковия съюз, той ще надзирава нашите банки--искаш да кажеш - ше "спасява" баМките, след предстоящият през 2020 световен колапс и окончателното издишане на имотното балонче, надуто през 2005-2009 ефектите от което още не са акумулирани. бг-банките има ниски експозиции в жилищният сектор, но точно там е и най-висок дела на невзвращаемите заеми - близо 2.5 пъти по-високи от тези в ес, което говори за некадърност и/ или много голям хазарт при раздаването
37
0
 
6
 
! Отговори
Крумов преди 5 години
Къде ги видяхте тези български банки? Собствениците на ,,българките" банки са големите еропеиски банки. Това че функционират и ограбват хората в България не ги прави български. Колкото до поскъпването с въвеждане на еврото-питаите някои литовец какво стана с тях преди десетина години.
36
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние ВЕЧЕ сме приели еврото, затова за нас няма да има оскъпяване. Оскъпяването бе през 2000 г-
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕВрото гарантира че ще влезем в Банковия съюз, той ще надзирава нашите банки да не изпукат както стана 90-те години или както стана с КТБ. Българските банки изобщо не са стабилни и имат нужда от надзор. А чак такова голямо увеличение няма да има, защото ние вече почти сме се изравнили по заплати европейците
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво каза -да ама не!
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защо герберите натискат за еврото. Смяната в евро гарантира на бизнеса едрия една 30% печалба. Тоест в деня преди еврото имаш на склад продукция която продавайки я в лева ще имаш чиста печалба еденица. На следващия ден когато сме вече с евро същата тази продукция ще ти донесе вече печалба от 1,3. И този удар го поема обикновения потребител. Никъде не се е регистрирало поевтиняване а реално оскъпяване на стоките средно 30%. Неприятно но факт.
32
8
 
11
 
! Отговори
до Thank you преди 5 години
хайде разберете се там кликата, Първанов го плюехте че никъде не ходел и никой не го канил. Този го канят ходи говори и т.н. и пак ви крив на екскурзия бил. Ми сигурно трябва да си вземе отпуск и с колата си да иде до Португалия..жалки сте бе, кучелаещи създания
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А значи и ти за еврото. Отказвам се от тебе.
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за починалите нищо.Пешо Коня.Два мандата на Гоце от Сирищник.След това едно човешко недоразумение,на което половината народ му се подиграваше,другите го проклиняха.Вие да не искахте Цура стругарката завършила Раб фак да ви беше президентка.И какво толкоз е казал Радев.Във всички страни,преминали към еврото имаше трусове и срив в доходите на населението.Не слушайте ковчежникът на мафията Горанов.
29
9
 
13
 
! Отговори
Thank you преди 5 години
Пак на екскурзия. Оправдана с празни приказки.
28
12
 
22
 
! Отговори
Безличен Радев ! преди 5 години
Този кой беше ? Много е безличен милият! А пък и от всичко разбира , дори и от еврозоната !