"Ало, Банов съм": Доказателство ли е аудиозаписът?

Техниката не е достатъчно развита, коментира адв. Марковски
1 фев 2019 09:18, Петя Славова
113

"Едно откъснато доказателство не може никога да бъде достатъчно, за да се направи даден извод. Трябва да се направи прочит на всички доказателства", посочи адвокат Марин Марковски пред Bulgaria ON AIR по повод аферата "Ало, Банов съм".
Още по темата

Припомняме, че на записи, които депутатът от БСП Елена Йончева показа, се чува как министърът на културата Боил Банов търси начин да спести 700 000 лева на фирма, забавила изпълнението по проекта "Антична Сердика".

Прокуратурата вече е назначила експертиза, която ще установи как са направени записите, дали това е гласът на министър Банов и дали са минавали през техническа обработка. Едва след това ще могат да се превърнат в доказателства в съда, заяви говорителят на главния прокурор.

"Съдържанието на записа може да бъде манипулирано. Съвременната техника позволява това безапелационно. Един опитен изпълнител може да направи текст от различни изречения и всичко да звучи правдоподобно", обясни адвокар Марковски за зрителите на "България сутрин".

По думите му няма законова забрана записът да бъде включен в делото, но гражданският процес работи повече с документи и аудиозаписът не може да бъде приет като доказателство. Когато става въпрос за наказателн процес, тогава този запис може да бъде доказателство, отбеляза адвокатът.

"Понякога има съвпадение на тембъра. Само ДНК експертизата установява абсолютна идентичност. Засега техниката не е достатъчно развита, за да се докаже 100% идентичност", поясни Марин Марковски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
99%ов Българин преди 5 години
Държавата изпростя. Трудът оправя. Време е да се Герой да отидат малко на трудовия фронт.
96
0
 
2
 
! Отговори
БиБи преди 5 години
Не съм сигурен в това, което казва уважаваният г-н Марковски. Манипулиране на записа не може да се прави, защото то ще бъде уловено по различно разстояние между реперите на лентата. За тембъра на говорещия: звуков анализ може да се направи в ТУ - София и поне в две частни лаборатории. Анализ на разговора на премиера с н-ка на служба Митници по скандала Мишо бирата беше направен във ВБр и впоследствие се доказа, че може да се направи такъв и в БГ. Така че опасенията на г-н Марковски са излишни.
95
0
 
15
 
! Отговори
Гербераст - комунист преди 5 години
Тези записи ще изчезнат от автомобила на някой експерт, както изчезна навремето едно тефтерче..............
94
2
 
12
 
! Отговори
КОЗЯК СПИЙКИНГ преди 5 години
Донт уори, докато ни купувате щайгите Ф-16, "техниката никога няма да е достатъчно развита" за каквото и дело срещу вас!
93
0
 
4
 
! Отговори
Ха сега ? преди 5 години
Кой ще провери Топлофикация какви далавери се правят ?но герб са на власт и Топлофикация не се пипа как се краде там е страшно???
92
0
 
6
 
! Отговори
Стига глупости преди 5 години
Колкото беше доказателство като чухме, че Бойко Борисов спира проверка на незаконна фабрика за алкохол или как връща на работа сегашния шеф на митница аерогара Манченко на работа който имал изкаран ТЕЛК за инвалид а "рита топка" с маститата мутра Борисов.Срам и позор за нас дето си мълчим а скачаме за глупости за всяка глупост в"фейса"
91
3
 
7
 
! Отговори
хахо преди 5 години
Всяко чудо за три дни.Днес е третият.Бла,бла и толкоз.
90
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как Банов да наложи неустойка по договор, като от тези пари трябва да му се върне една не малка част. Ако наложи неустойката ще му сторнират и от неговоят дял. Толкова е просто и прозрачно всичко.
89
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя Банов три денонощия обикаля всички телевизии да се оправдава!Що никой не извика оня..Ангелов лие...да чуем неговата версия да видим и той как се гърчи!Всичките са един дол дренки!
88
4
 
24
 
! Отговори
суджук паша преди 5 години
който не дели откраднатото със нас ще му светне синя лампа
87
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корупция няма!? Не вярвайте на очите и ушите си, а на това което ви казва ГЕРБ:)
86
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кой направи Цв. Василев банкер на годината?
85
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако Банов не си подаде оставката ГЕРБ 100% ще загубят изборите...
84
25
 
7
 
! Отговори
Ченгета милорд преди 5 години
Това не е разследваща журналистика. Това е някъде 5% рязко намалена електорална подкрепа поради глупост на Йончева и хората около нея. Не случайно има един лаф 'тъ. пите ченгета', основно са тъ. пи
83
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбрали са се,един от нашите и един от вашите,продължаваме напред
82
22
 
11
 
! Отговори
до .... преди 5 години
Да-аааа! Нивото на Столетницата спадна драстично! Занимава се с доноси! На времето директно щеше да ги сортира за Белене!
81
25
 
6
 
! Отговори
Гербер Ортодокс преди 5 години
Аз мислех, че тези неща може да ги организира единствено Господин Цветан! Йончева изпадна до това равнище!
80
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
професор Мечкунов се е продал за жълти стотинки,а на Банов даже му е смешно и се шегува с това...а сега като го гледам по телевизията му се плаче...нека да види как се чувства Елена след това,което й спретнаха герберистите...и защо въобще се е съгласил да им служи...
79
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко се раздават гербавите...Още усилия са нужни и ще ни убедят, че всичко е наред.Палячовци крадливи!
78
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100% престъпник!