Отклонението на "Турски поток" ще доведе руски газ до хъб "Балкан"

Петкова: Проектът трябва да заработи в началото на 2020 г.
Обновена: 3 фев 2019 18:01 | 3 фев 2019 18:00, Веселина Йорданова
234
Отклонението на "Турски поток" ще доведе руски газ до хъб "Балкан"
Снимка: архив, БулФото

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че България ще строи отклонение от газопровода "Турски поток", което да доведе руски газ до хъб "Балкан".

В интервю за БНР тя уточни, че процедурата е в съответствие с европейските правила и че стремежът е да се запази ключовото място на България на газовата карта в Европа. Пазарният тест е проведен и е ангажиран на 100 процента както входният, така и изходният капацитет на тръбата, уточни министърът.

"В резултат на успеха на пазарния тест, "Булгартрансгаз" взе окончателно инвестиционно решение за реализацията на този проект и пристъпи към сключване на договори с участниците, които подадоха ангажиращи оферти в рамките на третата фаза на пазарния тест. Обществената поръчка е в ход и ние очакваме подаването на заявление за участие до 15 февруари. В началото на 2020 година проектът трябва да бъде въведен в експлоатация", каза тя.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" също е в ход, работи се върху поканата, която да бъде разпратена до заявилите интерес компании от Китай, Франция включително и до конструктора на проекта "Росатом", интерес има и от "Дженеръл електрик".

Тази покана ще бъде публикувана в официален вестник на ЕС и още в два местни ежедневника.

"До края на февруари се надявам да бъде даден старт на процедурата. След това следват останалите етапи, през които тя трябва да премине. Тя ще бъде публична, прозрачна процедура. Тя ще даде възможност за участие на всички заинтересовани страни. Ако процедурата приключи успешно, това означава, че този проект е икономически жизнеспособен, че е налице необходимост от гарантиране на енергийната сигурност не само за България, но и за целия регион в резултат на неговото изграждане", обясни Петкова и добави, че за да мине през всички етапи, ще е необходима около една година.

"Нашата амбиция и желание е българската държава, чрез Националната електрическа компания, да притежава блокираща квота в този проект, тъй като не бива да забравяме, че проектът се развива на територията на България и ядреният риск остава за държавата", увери още Теменужка Петкова.

Енергийният министър посочи, че към настоящия момент разполагаме с два пазара - регулиран, на който са битовите потребители и малкият бизнес, и свободен пазар, на който е голямата индустрия. По думите й Българската независима електроенергийна борса работи и се развива много добре.

Петкова бе категорична, че в нашия енергиен микс трябва да се запази производството на електрическа енергия от въглища. "Няма как с лека ръка да се откажем от такъв тип мощности, защото това е пряко свързано с нашата енергийна сигурност и ние не можем да я подлагаме на риск", категорична е тя.

Теменужка Петкова увери, че язоврите, стопанисвани от НЕК, са в много добро техническо състояние: "Непрекъснато се държи връзка с МОСВ по отношение на нивото на водите и когато е необходимо, се задействат механизми за това язовирите да се управляват по възможно най-добрия начин, така че да няма рискове".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
UTRE CIPRAS E V ANKARA. 6TE SE POMOLI ZA TRABATA. NEZABAVNO I BOYKO TRQBVA DA POBARZA ZA SPE6NA SRE6TA SAS SULTANA
147
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Глупав 160E TO 995 BALGARITE STE GLUPAVI. :)))ZA6TO TRABATA NE E DO6LA DIREKTNO V BG :))) ABE GLUPAKO TI ZNAE6LI KOLKO PATI POVE4E E POTREBLENIETO NA GAZ V TURCIQ V SRAVNENIE S BALGARIQ ??????
146
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво е да построим тръбопровод на сърбите/глупавите националисти/ ,като платим и 3 милиарда за него. Джуджето се хихика.......Бай Х?й е с наведени *** къмто Кремъл...
145
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хъб Балкан или верига от хъбове,какво значение това са газоворазпределителни станции,а къде ще бъде или бъдат те,на кое поле щом до 2020 г. ще бъдат въведени в експлуатация те.
144
1
 
3
 
! Отговори
До 168 преди 5 години
Ти да нямаш темперетура или *** на Сорес ?
143
15
 
5
 
! Отговори
Такъв си. преди 5 години
До ГлупавПак да ти повторя. Русия се отказа от ЮП през 2014 , въпреки ,че България си изпълняваще стриктно договора.Путин реши ,че е по-евтино да строи до Турция ,че е по-близо. И че Турция е по-важен клиент.Ето ти цитат:'Русия при сегашните обстоятелства не може да продължи с изпълнението на "Южен поток". Това заяви руският президент Владимир Путин на съвместна пресконференция с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Анкара.'Любовта между Ердо и Путин е безсмъртна.
142
2
 
6
 
! Отговори
Ф16 преди 5 години
Някъде да се мотае някое су 24
141
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердо през гърция неще Вова трябва да копае през луната за друг маршрют Няма де да идат рашките пак ще е от тук Само дето няма да имат монопол а и трабите ще са наши
140
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Биби каза че ще е Израелска другото са фантазийте на Жужа Уткина
139
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 164 !да бе ! Решаваме ама само на думи. Идват няколко американски сенатора и герберолесепарогендарската сбирщина се навежда със свлечени *** към тях
138
12
 
14
 
! Отговори
! преди 5 години
Браво ,поне накарая сме малко свободни да решаваме какво е изгодно за нас,а не какво му трябва на САЩ с неговите геополитически и икономически игри.
137
3
 
16
 
! Отговори
до 158 преди 5 години
Още един глупав гербер.
136
11
 
21
 
! Отговори
Глупав преди 5 години
Не мога да разбера защо тръбите не стигнаха директно при нас, а трябваше да минат през Турция? Аз ли съм глупав или ГЕРБ? Сега всички ще плащаме по-скъп газ!!!
135
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо няма да стане , ще дойдат американски чиновници и ГЕРБ ще подвие опашка..
134
1
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До ERICHПрез Гърция, Македония може и през Косово. Ама много лошо бият американците там :)))))))))))))))))))))
133
20
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Ако не през България, Путин трябваше през Луната да прекарва газ. Въртя, въртя, пак на бойковия кацна :))))))))))))))))))))))))))))
132
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е под руско управление.БСИЧКИ знаят че прокарването на тая тръба не е изгодно за България. ВСИЧКИ.
131
4
 
24
 
! Отговори
патриот преди 5 години
До МНЕНИЕИ ПЕТКОВА И БОРИСОВ И ДР СА ПРЕДАТЕЛИ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И ЕДИН ДЕН ЩЕ БЪДАТ СЪДЕНИ---РАНО ИЛИ КЪСНО
130
16
 
13
 
! Отговори
размисъл преди 5 години
В близките дв-три години цената на ел. енергия за мегават от ВЕИ може да падне наполовина под атомната енергия и даже в моента е конкурентна на енергия от въглища и природна газ. ? защо тогава се натискаме---отговор за пари.., за корупция, защото са свикнали да се кланят и нещо повече ....на руснаците.....
129
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да стискаме палци на германците да доведат до край Wendelstein 7X.Това ще е революцията в електроенергетиката,ако успеят да го завършат.Ако ли не-ще се гърчим както досега-тоя поток,оня поток....