Отклонението на "Турски поток" ще доведе руски газ до хъб "Балкан"

Петкова: Проектът трябва да заработи в началото на 2020 г.
Обновена: 3 фев 2019 18:01 | 3 фев 2019 18:00, Веселина Йорданова
234
Отклонението на "Турски поток" ще доведе руски газ до хъб "Балкан"
Снимка: архив, БулФото

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че България ще строи отклонение от газопровода "Турски поток", което да доведе руски газ до хъб "Балкан".

В интервю за БНР тя уточни, че процедурата е в съответствие с европейските правила и че стремежът е да се запази ключовото място на България на газовата карта в Европа. Пазарният тест е проведен и е ангажиран на 100 процента както входният, така и изходният капацитет на тръбата, уточни министърът.

"В резултат на успеха на пазарния тест, "Булгартрансгаз" взе окончателно инвестиционно решение за реализацията на този проект и пристъпи към сключване на договори с участниците, които подадоха ангажиращи оферти в рамките на третата фаза на пазарния тест. Обществената поръчка е в ход и ние очакваме подаването на заявление за участие до 15 февруари. В началото на 2020 година проектът трябва да бъде въведен в експлоатация", каза тя.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" също е в ход, работи се върху поканата, която да бъде разпратена до заявилите интерес компании от Китай, Франция включително и до конструктора на проекта "Росатом", интерес има и от "Дженеръл електрик".

Тази покана ще бъде публикувана в официален вестник на ЕС и още в два местни ежедневника.

"До края на февруари се надявам да бъде даден старт на процедурата. След това следват останалите етапи, през които тя трябва да премине. Тя ще бъде публична, прозрачна процедура. Тя ще даде възможност за участие на всички заинтересовани страни. Ако процедурата приключи успешно, това означава, че този проект е икономически жизнеспособен, че е налице необходимост от гарантиране на енергийната сигурност не само за България, но и за целия регион в резултат на неговото изграждане", обясни Петкова и добави, че за да мине през всички етапи, ще е необходима около една година.

"Нашата амбиция и желание е българската държава, чрез Националната електрическа компания, да притежава блокираща квота в този проект, тъй като не бива да забравяме, че проектът се развива на територията на България и ядреният риск остава за държавата", увери още Теменужка Петкова.

Енергийният министър посочи, че към настоящия момент разполагаме с два пазара - регулиран, на който са битовите потребители и малкият бизнес, и свободен пазар, на който е голямата индустрия. По думите й Българската независима електроенергийна борса работи и се развива много добре.

Петкова бе категорична, че в нашия енергиен микс трябва да се запази производството на електрическа енергия от въглища. "Няма как с лека ръка да се откажем от такъв тип мощности, защото това е пряко свързано с нашата енергийна сигурност и ние не можем да я подлагаме на риск", категорична е тя.

Теменужка Петкова увери, че язоврите, стопанисвани от НЕК, са в много добро техническо състояние: "Непрекъснато се държи връзка с МОСВ по отношение на нивото на водите и когато е необходимо, се задействат механизми за това язовирите да се управляват по възможно най-добрия начин, така че да няма рискове".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
7
 
2
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Че България е в ЕС за какво ми е да ходя в САЩ Ти ме бъркаш с руските ..... дето ако не стане за САЩ отиват булки в Турция Че вие в Русия и качество нямате камоли категории всичко ***
87
9
 
2
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
Цитати , цитати. Интернет не забравя:'За пръв път руският президент Владимир Путин заяви, че е възможно Русия да преразгледа участието си в проекта за газопреносната мрежа "Южен поток" и енергийните ресурси, предвидени да него, за бъдат пренасочени към други пазари.Малко по-рано ръководителят на "Газпром" Алексей Милер директно обяви проекта "Южен поток" за закрит.'Да повторим , докато не забравим:Южен Порок , беше спрян ЕДНОСТРАННО от руснаците - и всичко заради пари.
86
9
 
3
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Ми ще търгуваме бе проблем ли ти е ? Ако искаме и самолети и кораби и ПРО ще сложим ако трябва ама с Русия до тука!България ползва изключително малко газ при нужда може и да се ограничи
85
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
цял свят бяга от руснаците а цяла западна европа лежи 50% на руски газ и си кара нови тръби- тия гербавите клакьори да им дават и да замезват не само за пиене - защото виж какви ги плещят
84
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хубаво е всички които на времето преди спирането на южен потокплещеха за диверсификация и независимост от руския газ сега да ги наредим по стълбоветезащото сега същите диверсификатори ни диверсифицират с руска газ през турско кранченарода ако има малко акъл да ги е закопал отдавна
83
6
 
1
 
! Отговори
БГ преди 5 години
До 99Нас никой не ни кара ,но ти от къде си айде да си стягате багажа и марш в Сибир
82
8
 
4
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Цял свят бяга от руснаците само продажните "българи" се натискат да търгуват и да правят проекти с тях
81
3
 
2
 
! Отговори
Иван Иванич преди 5 години
руските да стягат багажа и да си ходат при джуджето ние тук неви искаме
80
7
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Да имаш готов газопровод, но само заради това да накажеш непослушния... - да почнеш да се ровиш по дъното на Черно море - се нарича не простотия, а идиотщина...
79
7
 
3
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
Ето един цитат:'Путин постави надгробния камък на проекта, който от 2018 г. трябваше да доставя в Европа руски газ, заобикаляйки Украйна, отбелязва италианският икономически всекидневник "Соле вентикуатро оре"'Който иска - с едно търсене в гугъл може да намери още.Да повторя за неразбралите - Южен Поток беше спрян ЛИЧНО от Путин.
78
6
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Най обидното беше, че за назидание решението си за спиране на Южен поток не беше съобщено на официалните български власти, а на Ердоган ефенди - на площаден митинг...
77
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ф. С. В Калитко престани да дрънкаш глупости!
76
5
 
1
 
! Отговори
БГ преди 5 години
И какво като са 60млрд кубика газ ?Колко мислиш ще спечелим че ще минава от тука ? А че тръбите щяха да са за 30г собственост на Русия
75
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС и НАТО ни прецакаха и с Турски поток и с АЕЦ Белене. С Южен поток не плащахме на турците, а сега ще им плащаме и може да ни врътнат кранчето. АЕЦ Белене беше спряна, а сега можеше да забравим за скъпите американски марици и щяха да са затворени и със спестените пари щяха да ремонират и АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене готова за пускане
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме да ни докарат шистов газ. Мирише на Шанел и всеки евроатлантик задължително се парфюмира с шистов газ всеки ден.
73
8
 
2
 
! Отговори
ДО КГБ преди 5 години
ЮП Е СПРЯН ОТ ПУТИН ПРЕЗ 2014 ЛЪЖЕЦО РУСКИ!
72
3
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Няма да ти обяснявам кой съм аз - знам доста повече от теб - и ФСБ в Русия не е ФСВ -има разлика -!!
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Където е текло газ, пак ще тече.
70
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕЙ МЛЪКЙВАЙТЕ РУБЛАДЖИИТЕ ВЕДНАГА, ЧЕ ЩЕ ВИ СПРЕМ И ТОЯ ПОТОК!
69
4
 
1
 
! Отговори
ДО 53 преди 5 години
АЙДЕ ПОНЕ СИ СМЕНИ НАГЛИЯ НИК - ФСБ Е РУСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ! И ЛЪЖЕШ КАТО РУСНАК - ПАК КАЗВАМ - МОГА ДА ДАМ ЛИНК С ВИДЕОТО, В КОЕТО ПУТИН РЕШАВА, ЧЕ СПИРА ЮП1 А ОРЕШАРСКИ ПРЕПОТВЪРЖДАВА!