Отклонението на "Турски поток" ще доведе руски газ до хъб "Балкан"

Петкова: Проектът трябва да заработи в началото на 2020 г.
Обновена: 3 фев 2019 18:01 | 3 фев 2019 18:00, Веселина Йорданова
234
Отклонението на "Турски поток" ще доведе руски газ до хъб "Балкан"
Снимка: архив, БулФото

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че България ще строи отклонение от газопровода "Турски поток", което да доведе руски газ до хъб "Балкан".

В интервю за БНР тя уточни, че процедурата е в съответствие с европейските правила и че стремежът е да се запази ключовото място на България на газовата карта в Европа. Пазарният тест е проведен и е ангажиран на 100 процента както входният, така и изходният капацитет на тръбата, уточни министърът.

"В резултат на успеха на пазарния тест, "Булгартрансгаз" взе окончателно инвестиционно решение за реализацията на този проект и пристъпи към сключване на договори с участниците, които подадоха ангажиращи оферти в рамките на третата фаза на пазарния тест. Обществената поръчка е в ход и ние очакваме подаването на заявление за участие до 15 февруари. В началото на 2020 година проектът трябва да бъде въведен в експлоатация", каза тя.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" също е в ход, работи се върху поканата, която да бъде разпратена до заявилите интерес компании от Китай, Франция включително и до конструктора на проекта "Росатом", интерес има и от "Дженеръл електрик".

Тази покана ще бъде публикувана в официален вестник на ЕС и още в два местни ежедневника.

"До края на февруари се надявам да бъде даден старт на процедурата. След това следват останалите етапи, през които тя трябва да премине. Тя ще бъде публична, прозрачна процедура. Тя ще даде възможност за участие на всички заинтересовани страни. Ако процедурата приключи успешно, това означава, че този проект е икономически жизнеспособен, че е налице необходимост от гарантиране на енергийната сигурност не само за България, но и за целия регион в резултат на неговото изграждане", обясни Петкова и добави, че за да мине през всички етапи, ще е необходима около една година.

"Нашата амбиция и желание е българската държава, чрез Националната електрическа компания, да притежава блокираща квота в този проект, тъй като не бива да забравяме, че проектът се развива на територията на България и ядреният риск остава за държавата", увери още Теменужка Петкова.

Енергийният министър посочи, че към настоящия момент разполагаме с два пазара - регулиран, на който са битовите потребители и малкият бизнес, и свободен пазар, на който е голямата индустрия. По думите й Българската независима електроенергийна борса работи и се развива много добре.

Петкова бе категорична, че в нашия енергиен микс трябва да се запази производството на електрическа енергия от въглища. "Няма как с лека ръка да се откажем от такъв тип мощности, защото това е пряко свързано с нашата енергийна сигурност и ние не можем да я подлагаме на риск", категорична е тя.

Теменужка Петкова увери, че язоврите, стопанисвани от НЕК, са в много добро техническо състояние: "Непрекъснато се държи връзка с МОСВ по отношение на нивото на водите и когато е необходимо, се задействат механизми за това язовирите да се управляват по възможно най-добрия начин, така че да няма рискове".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
3
 
2
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
С решението си путин да строи към Турция ,а не към България путин доказа ,че когато му замирише на пари няма скрупули да жертва България.Нито свалени самолети , нито убити посланици имат значение за путин. Единственото важно нещо са му парите.
167
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трамп недоволен .......
166
1
 
4
 
! Отговори
дфдф преди 5 години
ама какво ще кажат началниците от Вашингтон?
165
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РомсКато не ти харесва тук - омитай се. БГраниците са отворени
164
4
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
Мисля че,с това решаване Турският поток да мине през нас,сенатора Бойко и ГЕРБ си признават за вредата която нанесоха на България. А при таквиз случай се подават оставки ,нали? Ако пък няма оставки,то народа трябва да вземе думата ,ако имаме народ,щото той само може да рИве против ромите ,а нищо стоещо не може да направи в своята Родина.
163
3
 
5
 
! Отговори
ТИКВАТА преди 5 години
Турски Поток...Кой от кого е зависим, питайте тиквун....Но нали ви казва че е Български и че ще правим световно по футбол
162
2
 
8
 
! Отговори
ТИКВАТА преди 5 години
ТИКВАТА да изчисли с колко е ощетил държавата след като отказа южен поток...Български Поток ама през турция....Няма повече да коментирам...това са предатели!
161
1
 
8
 
! Отговори
ТИКВАТА преди 5 години
Отклонение с надценка, или турците ше ни продават под цената която са купили....ГОЛЯЯЯЯМО постижение е вместо ти да им продаваш, те на теб....Колко ще е надценката, айде да изчислим загубите...Смешна политика, смешници....това ли ни е постижението.
160
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Отклонението на "Турски поток" ще доведе руски газ до хъб "Балкан"---Това ми звучи като надписът в кафе "Бразилия" в София преди много години:"Турското кафе е виетнамско". :)P.S. Хубавите сортове "Арабика" и "Робуста" се ползваха само за кафе-експресо. :)
159
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП,АБВ заедно с ДПС да се връщат на власт,герберите не служат на българските интереси,а на чуждите,с каквото са се захванали всичко са провалили,включително и държавата!
158
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти не защитаваш българските интереси,да търсиш къде е най-евтината и удобна газ за България,без посредници и от която може да печелим такси за пренос,а служиш на чужди интереси и ощетяваш българските интереси!!!Колко ти платиха за предателството???????
157
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Суджука е за затвор.
156
8
 
4
 
! Отговори
Тцъ преди 5 години
До Анонимен 178Путин ни отряза за директна връзка:'Путин постави надгробния камък на проекта, който от 2018 г. трябваше да доставя в Европа руски газ, заобикаляйки Украйна, отбелязва италианският икономически всекидневник "Соле вентикуатро оре"'Нищо общо с българските политици които и *** си даваха за да се случи ЮП.На Путин открай време Турция е по-мила от България.
155
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А може да стигне и до хъб БАНКЯ.
154
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме български поток!!!!!!!!!!!!!!!Директен български поток от Русия,без посредници,освен това турско отклонение!Смешници!Продажници!Предатели!Оставка!
153
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме български поток!!!!!!!!!!!!!!!Директен български поток,освен турското отклонение!Смешници!Продажници!Оставка!
152
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само до хъб Балкан ли?Защо не е транзитна тръба до Унгария и Сърбия и др.?Искаме директна тръба от Русия,без посредници!ГЕРБ върете си,вие не служите на българските интереси,а на чуждите!"Израел постигна споразумение с Гърция, КИПЪР и Италия да построи газопровод за 6 милиарда евро" и заради това ли разваляме нашите прооекти и проваляте евтината,качествена руска газ?Не искаме и от украински фашисти да купуваме скъпа газ,където Коломойски и разни други там са накацали на пътя!
151
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Отклонението на "Турски поток" ще доведе руски газ до хъб "Балкан"---Ура-а-а! Хем ще имаме руски газ, хем няма да плащаме директно на руснаците! :)Няма да могат да ни "цакат" директно с високи цени! :)
150
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само че веднъж ще ни тварат с цена руснаците и още веднъж турците.Това е заради вожда ВИНЕТУ.
149
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те си казват, че са глупави...какво им обясняваш.