Идея: Държавата да плаща за специализацията на лекарите

Целта е да спре изтичането на специалисти от страната
Обновена: 6 фев 2019 20:33 | 6 фев 2019 20:07, Боряна Павлова
34

2456 гледания   |  Още видео
Всяка година близо 450 лекари и 1000 медицински сестри напускат България. Острата липса на кадри се усеща и пречи на работата на екипите, а основната причина за изтичането на мозъци от страната е ниското заплащане. И всичко ни кара все по трудно да повярваме, че спасение за родното здравеопазване няма.

От Министерство на здравеопазването предлагат държавата да плаща заплатите на младите лекари, ако останат у нас. обучавани. Срещу това, обаче, младите медици ще бъдат длъжни да останат да работят у нас. Специализантите ще трябва да сключат договор със здравното заведение, според който ще трябва да останат да работят на същото място за срока на специализацията си.

Още по темата

Ако болницата или лекарят откажат, то тогава те ще бъдат длъжни да върнат на Министерство на здравеопазването отпусната субсидия за възнагражденията на медика по време на неговата специализация.

Ще реши ли това проблема с отлива на медицински служители от страната - коментар в предаването “Директно” по телевизия Bulgaria ON AIR на проф. д-р Асен Балтов - Изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Освен това наскоро се появи и предложение пациентите да заплащат за получаването на спешна помощ, ако в действителност няма такъв елемент на спешност.

“Този проблем е много сериозен и не е от днес. Трудно е да се сложи границата кое състояние е спешно и кое не. Не можем да откажем, когато един пациент е решил, че има спешно състояние и изпитва болка”, коментира проф. Балтов.

По думите му болката е субективно усещане и не можем да преценим доколко е хронична и обострена. Не мисля, че това ще реши проблемът, защото ще настанат конфликти.

Асен Балтов коментира и проблема с недостига на линейки и проблемът с медиците и заяви категорично - мястото на лекарите е в болниците, в линейките трябва да има парамедици.
 


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да ли плащат такси като в западните университети, тогава да заминават в чужбина веднага след дипломирането!!
Ако не могат , вземат кредити .............има банки за студентски кредите!!
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А що не задължите и другите професии тогава да остават в България доживот?


И не е ли по-просто и по-лесно да направите така, щото лекарската професия да стане привлекателна за практикуване ТУК и СЕГА в България, а не младите лекари да бягат?

Или старият кагебистко-сталинистки табиет "мачкай лекарите!" работи и сега, покрит със сикаджийско-"патриотична" овча кожа?
30
0
 
2
 
! Отговори
AZ преди 4 месеца
Висшистите са платили образованието си с умствения труд,който са вложили по време на следването си и затова никому и с нищо не са длъжни.А който иска да задържи лекарите да им предостави следните условия-начална заплата 5000 лв,която се увеличава двойно и тройно с броя на взетите специалности,отделно дежурства,нощен и извънреден труд,отпуск 50 дни год.и пенсиониране на 55 г с 20 заплати.
29
2
 
2
 
! Отговори
Има логика преди 4 месеца
Но след като държавата плаща образованието и специализацията, на отличниците трябва да е в чужбина. Договор доживот да работи в БГ.
Защо?
Шест години учене плюс специализация, плюс десет години набиране на опит.
Лекарят става специалист около 40-45 възраст, от тази възраст става ценен кадър и е полезен със знания и опит.
Така че доживот, ако не, връща парите на държавата.
Рядко ще видим млад гений, не че няма, но тях западната машина веднага ги привлича със семинари, стажове, конференции, заплат
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А защо да плащаме на някой който после ще избяга в Германия? Защо не плаша и на другите учението ? Ако ние плащаме на някой да се изучи трябва да подпише документи, че няма право 10 год да работи другаде освен в България. Иначе ква е кирията.
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
пак ли държавата?!
26
1
 
4
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 4 месеца
Супер идея !Назначават ме на работа ,започвам специализация,след 4 години или 5 взимам специалност изчезвам на запад като им връщам мижавите 40000 лева със два месеца заплата в Англия ,Франция или Германия!Или най добре ОАЕ където месечното възнаграждение е
120000 долара!
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е нали 41% от висшистите си сядали на задниците и оставали в преобразованата България в *** от истинските бг родолюбци?!
24
1
 
18
 
! Отговори
Истината преди 4 месеца
За 10 години България са напуснали 4970 лекари и нито един митничар!
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
...а основната причина за изтичането на мозъци от страната е ниското заплащане.......и ненадминатите български добродетели и интелект с тонове.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нали може да теглят заеми за образование. Залагат си апартаментите и теглят. После ги връщат от заплатата си докато се издължат като ако върнат всички пари на държавата може да работят в чужбина. Така им дават всичко наготово и бягат в западните държави.
21
1
 
10
 
! Отговори
Колкото преди 4 месеца
и мен заплата от 2000 лв ще ме върне в училище,точно толкова и тези" гениални" идеи ще спрат изтичането на специалисти...Жалко,много жалко,но реалността е такава....До 20-30 години ще ни лекуват врачки и баячки
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само ще доведе до корупция, защото всички ще поискат държавата да им плаща.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поне това да направят за младите медици
18
2
 
3
 
! Отговори
Смирен депутатт преди 4 месеца
Да са задължени докторите да започват да работят в болниците със стартова заплата от 560лв месечно.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
15--е прав.
ДОГОВОР за 5-г., работа в РБ и ставаш Специализант.
Иначе, пак ще стане с корупционна схема.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-голямата корупция в България е в медицината и висшето образование!!!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всеки има право на достоен живот и нормално заплащане, не само лекарите!!!
Значи който не е лекар и се разболее.............да мре , такла ли е при капитализма???
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 12
Аз пък няма да плащам с мойте данъци специализации на хора, които не са патриоти и ще напуснат родината си!!
Нека им плаща държавата,но да подпишат договор след специализацията да работят поне 5 години в България..................иначе да си плащат сами!!!
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Шопо

Шопо шопоооо ... като почнете да измирате на по 25 години, ще те питам пак, какво мислиш по "въпросо".