Каракачанов готов с концепция за ромите, гетата, престъпността...

Тя включва пакет от мерки за решаване на наболелите проблеми
180
Каракачанов готов с концепция за ромите, гетата, престъпността...
Снимка: БТА

Концепцията на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов за решаване на проблема с несоциализираните ромски групи е готова, похвали се самият политик.

Още по темата
Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с престъпността, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос.

"За справяне с всички тези проблеми ще привлечем онази част от циганите, които са се реализирали пълноценно в обществото и представляват авторитети в своите области", посочи Каракачанов.

Както е известно, след случая в пловдивското село Войводиново, Каракачанов обяви, че досегашната интеграцията се е провалила и той поема ангажимента да предложи мерки пред Министерския съвет, които да дадат реални резултати за овладяване на проблема.

"Т.нар. "интеграция на ромите" глътна стотици милиони левове, а реално не се състоя. Точно обратното - голямата част от НПО-тата в страната задълбочиха проблема, като изградиха една общност от хора, на които внушиха, че имат само права без задължения и които не приемат законите на държавата като валидни за тях", е част от текста, който публикува лидерът на ВМРО в своя профил във Facebook.

Ето и синтезиран вариант на предлаганите мерки, които изброява вицепремиерът:

Основната част от предложенията са спиране на помощите при: отказ за започване на работа; спиране на децата от училище; демонстриране на скъп начин на живот, несъответстващ на статута "социално слаб". При злоупотреба с парите от "детски", да се въведе отпускането на надбавки в натура.

Спиране на помощите при отказ от образоване, придобиване на трудови навици и квалификация, както и при липсата на видим напредък по социализиране и интеграция.

По отношение на образованието категорично смятам, че посещението на детската градина за децата трябва да е задължително от 4-годишна възраст. В спешен порядък държавата трябва да задължи лицата, ненавършили 16 години, да се завърнат в училищата; тези над 18, които нямат поне основно образование, да бъдат задължени да го завършат. При отказ за изпълнение на тези мерки отново да се предвиди спиране на социалните помощи и образователно-трудова повинност, иска Каракачанов.

По отношение на безразборната раждаемост в гетата, вицепремиерът предлага приемането на пакет от строги мерки по отношение на децата, които раждат деца – родителите им, както и самите те, да нямат достъп до социалната система на страната и да бъдат прилагани ефективно санкциите на действащото законодателство.

При жени, които са оставили за отглеждане в дом повече от 2 деца, да се предложат безплатни мерки, които да ограничат възможността за последващи нежелани бременности. Това трябва да се предложи като възможност и за жените от ромски произход с над определен брой деца (3 и повече).

Предвид лошата хигиена и ниска здравна култура на една голяма част от населението в страната, да бъдат направени задължителни ваксинации при децата и при възрастните. При отказ – да важат правилата за отнемане на помощите.

Използването на спешната медицинска помощ от здравно неосигурените лица трябва да се заплаща, когато сигналите за повикване не отговарят на критерия "спешност", сочат друга част от мерките.

По отношение на гетата, трябва да се прилага буквата на закона. По места трябва общините да направят спешни проверки и описи и незаконните постройки трябва да бъдат съборени. Ромите без адресна регистрация да нямат право да обитават територията на съответното населено място.

За намаляване на престъпността пък основна стъпка на държавата трябва да е разграждането на клановете и намаляване на влиянието на главатарите в гетата. Контролът на местата за търговия с метали трябва да бъде затегнат, както и да се обърне сериозно внимание на „ало измамите“, джебчийството, просията, проституцията и т.н., се чете още в концепцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Десет години бойчО , десет години ЩЕ .......
48
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !Яшар Правешки докара тук над 300 000 роми и им даде условия за разплод. Дотогава те бяха катунари и ядяха каквото успеят да си изработят или да откраднат. Тук им дадоха жилища и ги абонираха за заплати, въпреки че онези нямаха професии, освен техните си калайджийство, мечкарство, решетарство. Тошо даде възможност и на ромките - да си направят трудов стаж за пенсия, състоящ се само от отпуски по майчинство.И през соца си бяха същите, но това не се съобщаваше, а в ареста ядяха бой.
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !Стига с тия "мантри"... за лошия запад, а другите за лошите комунисти.
46
3
 
8
 
! Отговори
ПО ДЕЛАТА ИМ преди 5 години
Ей, сети се, че е време да напише един документ по въпроса.. Ще да е защото се задават избори...Нека си спомним какво обещаваха т.нар. Патриоти на предните избори - накратко, че ще сложат край на ромския произвол и безнаказаност. А то какво стана - субсидираха ги (като вдигнаха минималната заплата, от което автоматично и помощите за ромите). В Библията е написано "ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ".И..всеки път редовия гласоподавател се хваща за думите (т.е за обещанията) и за документите, и за..
45
8
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
До До БГПо времето на комунистите ромите не създаваха толкова проблеми и не бяха толкова много. Факт !Размножаването на ромите е евроатлантическа политика.Даването не на права, а на привилегии на ромите е част от толерастката политика на Запада, която ще затрие България.
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ром"сМоже би ще трябва да напуснат страната ако не искат да учат и работят и заради това им спрат помощите и всичките детски и им съборят незаконната барака.
43
3
 
6
 
! Отговори
1 преди 5 години
Стига с "гениални" идеи! Това трябвало, онова трябвало! И при сегашните закони, ако се прилагат и в махалите, и в Парламента, навсякъде, за всекиго - България ще се "оправи".
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Чета и не вярвам на ушите си........Ако тия постове по-долу са от българи,единствения извод който може да се направи е ,че защитавате тая смрадлива ,абсолютно паразитираща ***,която ляга и се събужда с мисълта какво и как да открадне....Щом предпочитате да ви обират където и да ви хванат, да ви пребиват за нищо ,да насилват де къде хванат женско,че и мъжко,да няма закони за тях.......жална и майка на тая държава....."Млад и найвен! Искрено ти завиждам. Жив и здрав
41
2
 
12
 
! Отговори
Звер преди 5 години
Аз имам друга концепция - изтребване или изселване в Индия. Тази генетично-увредена биомаса няма място по тези земи !!! Каракачанов е *** !
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1Какъв проблем виждаш в логиката? Тази логика се прилага по цял свят особено развития: Социалните служби проучват сами и спират парите когато решат че, мирише на гнило. Министерствата си работят в сферите си.
39
2
 
7
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Чета и не вярвам на ушите си........Ако тия постове по-долу са от българи,единствения извод който може да се направи е ,че защитавате тая смрадлива ,абсолютно паразитираща ***,която ляга и се събужда с мисълта какво и как да открадне....Щом предпочитате да ви обират където и да ви хванат, да ви пребиват за нищо ,да насилват де къде хванат женско,че и мъжко,да няма закони за тях.......жална и майка на тая държава.....
38
2
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
Като идея е добра ,стига да се приложи ,но има доста забележки. Например:Как си преставя един 17-18 годишен да се върне в училището ,както и тези до 16 годинИ. НЯМАТ ОБРАЗОВАНИЕ ,ДА ХОДЯТ ДО 6 МЕСЕЦА ЗАНЯТ ДА УЧАТ-СТРОИТЕЛСТВОТО,ЗАВРЧИЦИ..... . При второ дете до 18 годин без право на социални,а то нямало право да има секс до 18 години ,а те могат да раждат по 2-4 деца докато навършат 18 г..Ако родителите няма средно да имат право до две деца с брак,средно -3 ,а висше-колкото си искат.
37
4
 
10
 
! Отговори
Боко Тиквуня преди 5 години
Дебалак-доносник със синя каска, а и ***
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудя се, офтсата колко време помни, след последното стригане до кожа.Дали е по-дълго от българина...
35
2
 
14
 
! Отговори
Бай Асан преди 5 години
Боже, Боже, прибери си верисиите. Голям пробив, голяма концепция! Тоя е преписал от предишните, нищо ново под слънцето. Предизборни кьорфишеци.
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То мандата ти изтича за кога вече ще правиш нещо, скоро ще те изритаме от парламента да не си спал 4год.
33
1
 
10
 
! Отговори
1 преди 5 години
Една от причините за спиране на помощите: "Демонстриране на скъп начин на живот" ??? Аз ли нещо... ама не разбирам? Как ще водя скъп начин на живот, като по документи съм одобрен за помощи? И тогава не е ли налице нерегламентирани доходи, произход на доходите... ? И не трябва ли Полицията (било то и икономическа) да се е намесила много по-рано, а не да ме чака да взимам помощи, че да ми ги спира на всичкото отгоре :) ? Опитвам се да проследя логиката на Министъра съвсем се обърках :) :)!
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"При жени, които са оставили за отглеждане в дом повече от 2 деца, да се предложат безплатни мерки, които да ограничат възможността за последващи нежелани бременности. Това трябва да се предложи като възможност и за жените от ромски произход с над определен брой деца (3 и повече)."В Индия предлагат пари на бедните в многодетни райони за да ги стерилизират. В случая може да се направи същото.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До Анонимен 6Нищо няма да направи. Бърза помощ и сега нямат лекари. Най много да се изтрепят българи с роми и ще стане война. Това са му мерките, ама той се крие на топло.
30
1
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Ето и пълния текст:Не разбирам отдавназа какъв ти се мислиш.За герой вероятноот криминален роман.Дон Жуан да играештака ти се иска,а пък всъщност си само Иван.И защо се стараеш, не ти ли ясно?Посивял си скучен,като празен екран.А мансардата с доносивече е пълна,тя отдавна е само таван!Припев: /2x/Иване, Иване! (2)Спасение няма, щом си ДС-агент най-голям.