Плащаме си солено за присъди от Страсбург

Цачева се хвали: Делата срещу България намалели драстично
54
Плащаме си солено за присъди от Страсбург
Снимка: Булфото

Плащаме солено за присъди в Страсбург, но пък делата срещу България в Европейския съд по правата на човека били намалели драстично. Това отчита в годишния си доклад правосъдният министър Цецка Цачева.

А по време на дискусия по доклада червената шефка Корнелия Нинова и депутати от ГЕРБ се скараха кой е виновен за присъдите и кой в крайна сметка трябва да плаща по осъдителните решения срещу държавата.

През 2017 г. са били подадени 623 жалби в съда срещу държавата. Така България се нарежда на 15-то място по брой жалби. На този фон челните позиции в негативната класация се заемат от Румъния (9900), Русия (7750), Турция (7500) и Украйна (7100). Срещу България се водят близо 15 пъти по-малко дела, отколкото срещу Румъния, при 2.5 пъти по-малко население.

Преди две години България неизменно бе в първата десетка на страните с най-много дела пред ЕСПЧ. Спадът в класацията започна с филтрирането на делата от самия съд в Страсбург и с въвеждането на вътрешни механизми за компенсиране на жертвите на бавното правосъдие. Така огромна част от жалбите вече не отива в Страсбург, а в българския съдебен инспекторат.

През 2016 г. България пак е заемала 15-а позиция по висящи дела пред съда в Страсбург, но делата са били точно 100 повече, отколкото през миналата година.

От гледна точка на присъдите, България има сериозни проблеми със съдебния контрол при експулсиране на чужденци на основание защита на националната сигурност, полицейското насилие и незаконното използване на специални разузнавателни средства.

А обезщетенията, които плаща държавата по осъдителните решения за 2017 г. са за близо 800 000 евро.

По данни на омбудсмана Мая Манолова, само за година България е изплатила 799 595 евро обезщетения по осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека. За сравнение през 2016 г. страната ни е изплатила 969 492 евро обезщетения, а например Германия едва 69 369 евро.

Корнелия Нинова скочи по време на дебата, че според българското законодателство обезщетенията трябва да се плащат от този, когото съдът признава за виновен, а не от всички данъкоплатци

"Уважаеми български граждани, тези, които сте овластили ви отнемат права, вие си плащате за това отнемане на права, защото след като ни осъдят в Страсбург всички плащаме, третият проблем е, че тези управляващи остават ненаказани, а има закон, в който пише, че този който погазва права трябва да плати и ако един политик или държавен служител погази вашите права и знае, че той ще плати, няма да го прави", отсече тя.

Червената шефка задочно попита и премиера Бойко Борисов кога ще заведе дело срещу себе си, защото заради него България е осъдена в Страсбург да плати 55 хиляди евро обезщетение.

"Кога ще има дело "Бойко Борисов срещу Бойко Борисов", кога ще има дело "Бойко Борисов срещу Цветан Цветанов", защото и заради него има осъдителни присъди по шест дела", коментира соцлидерката.

Спас Гърневски от ГЕРБ не й остана длъжен и отсече, че хората знаят как управлява БСП, защото е наследница на БКП.

"Народът е видял как управляват вашите дейци, кой ще потърси отговорност на онези, които избиха цвета на нацията, на тези от ЦК и Полютбюро, които двата пъти искаха да предадат националните интереси и да ни превърнат в република на СССР, кой ще потърси отговорност на банковите милионери", нападна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
13
 
13
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Соца и БКП направиха възможно българите да се къпят, да имат електричество, да имат равен достъп до качествено образование, лекарски услуги и държавност.Така или иначе всичко това го имаше и без БКП в капитализма. Нямахме достъп до шоколадовите яйца и тоблероните, хляба и млякото (както и повечето хранителни продукти) се продава ха в ограничени количества. Нямаше тогава ти да пcyваш в днес, имахме режим на тока.
27
3
 
12
 
! Отговори
Явно преди 5 години
Злобния писач показва кой харесва незавидното положение на страната сега и каква завист таят някои хора, които въпреки възможността да учат не са завършили и не са взели дипломи. Да сега можете да си ги купите, тогава не ставаше с купуване а с много , много учене.
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"кой ще потърси отговорност на онези, които избиха цвета на нацията"Индиректно БеБе признава, че е от утайката ;)
25
1
 
25
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Цачева се хвали: Делата срещу България намалели драстично - ЩЕ Я ВИДИМ ТАЯ РАБОТА ЦАЧЕВА. И СРЕЩУ ТЕБ ЩЕ ИМА ДЕЛА.....
24
1
 
34
 
! Отговори
1 преди 5 години
Един въпрос,към другарката министерка на Правосъдието,защо казвате плащаме си,народа не е виновен,нито за Чакъра,нито за "октоподи,медузи наглите"и още много измислени акции,от началника ти физкултурник,и накрая, вие казвате плащаме си солено,който е виновен,да плаща.
23
1
 
27
 
! Отговори
що преди 5 години
А защо държавата не е упражнила правото си на регресивен иск към виновното лице?
22
5
 
27
 
! Отговори
Ай преди 5 години
Соца и БКП направиха възможно българите да се къпят, да имат електричество, да имат равен достъп до качествено образование, лекарски услуги и държавност. Бандитите бяха в затвора, а вчерашен член на партията днес говори, че БКП изтрепала цвета на нацията. Цвета на нацията беше създаден във соца, учени, лекари, инженери и т.н , повечето на световно ниво. Сега *** на нацията краде и управлява България.
21
1
 
35
 
! Отговори
... преди 5 години
Споко споко! Сега кметицата на Младост кат ви подпука в Страсбург ше ви се иска да плащаме по-малко за присъди в Страсбург ама само така ше ви се струва, че плащаме по-малко! Инак плащаме по-малко понеже аудиторията ви поради вашето старания стана по-необразоване и незнаеща нищо! И не си знаят правата и поради тази причина така ви се струва! Та не е от намалени ПРЕСТЪПЛЕНИЯ който извършва ГЕРБ а поради гореописаните причини е това!
20
5
 
20
 
! Отговори
Да бе да преди 5 години
Ти ли ги плащаш *** ***?Колко си извадила от джоба си?
19
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е стрина Цеца добри примери е дала - Русия, Турция и Украйна. Те бръснат ЕСПЧ толкова, колкото и нея за Президент )))
18
1
 
20
 
! Отговори
Съдия преди 5 години
САМО ТАКА!!! ТАЗИ *** ИЛИ ЩЕ СЕ ОПРАВИ ИЛИ ЩЕ СЕ УНИЩОЖИ!!!!
17
1
 
27
 
! Отговори
шаш преди 5 години
До СержантКак бе човече не познаваш ли мин.на правосъдието в държавата в която няма правосъдие?и от това министерство нищо не зависи.....
16
1
 
36
 
! Отговори
страсбург преди 5 години
Един от многото начини за източване на държавата!
15
1
 
31
 
! Отговори
цирк преди 5 години
Лудостта е че не тези който са съдили погрешно и некадърно плащат а плаща народа?!е няма такава държава.....
14
1
 
35
 
! Отговори
Сержант преди 5 години
Този от снимката някакъв министър ли е???
13
25
 
3
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Кога ще има дело срещу "приватизаторката на тъмно" *** *** - кога ще я разнищят за корупцията - заради която беше уволнена като министърка?Нагъл....по-нагъл...комунистка!
12
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само заради цецко ухото с кривата глава и неговите октоподи, скариди и всякаква морска храна България е осъдена да изплати обезщетения близо половин милион Евро. Заради шефа му, хрупащия филии с мас титан на мисълта и полиглот, и игрите му, докато ги гърмеше с гранатомет, България е осъдена да изплати обезщетения близо двеста хиляди Евро. Та само тези две неща са близо милион. Да си разпродават имуществото и да плащат. Никой не е виновен, че са некадърници.
11
2
 
28
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Монетарната система трябва да бъде сменена, дори и с цената на 3-та СВ.Не эа друго, а заради модерното робството в което живеем
10
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тепърва ще плащате герберите, като започнем да ви бесим по улиците.
9
2
 
31
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Това че сме на 15 място с тези бройки в сравнение с румъния с разлила 2.5 пъти изобшо не значи това? За да заведеш дело св искат три неща да си образован да си знаеш правата, да не те е страх от репресии и да имаш парите за това. По първото при 1 млн плъха и 400 хил други фъфлещи сме аут, по второто сме на 124 място свобода на медиитеа ло ваньо и банов, по третото 30 процента сме назад зад Румъния. 2 млн избягали за 10г го доказват. На шайката да ви е а май ката