Антихуманна ли е концепцията за ромите и нацист ли е Каракачанов?

От ДПС я нарекоха противоконституционна, фашистка
7 фев 2019 12:50,
172
Антихуманна ли е концепцията за ромите и нацист ли е Каракачанов?
Снимка: архив, Булфото

Различни коментари в парламента породи концепцията на вицепремиера Красимир Каракачанов за решаване на проблема с ромите. От ДПС категорично я нарекоха противоконституционна, антихуманна и фашистка, а от НФСБ настояха, че мерките са отдавна разписани в тяхната програма. Много от депутатите обаче не бяха запознати в детайли със стратегията на Каракачанов.

Концепцията включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с престъпността, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос.

Според Валентин Касабов от НФСБ всичко, за което се говори в концепцията, е залегнало още отпреди 10 години в програмата на партията им. "Това е наша програма, преписана едно към едно", отсече депутатът.

Още по темата

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък обърна внимание, че стратегията е подчертано обърната към ромския етнос.

"Не ми харесва едно - прекалено подчертано обърната е към ромския етнос, което не е редно. От същите недъзи страдат и други етноси, включително и представители на нашата българска народност", отбеляза Симеонов.

Явор Нотев от "Атака" пък коментира, че е важно да се вземе полезно за всички решение за концепцията на Каракачанов и да се излезе с общо становище на "Обединени патриоти".

Джейхан Ибрямов от ДПС обаче бе категоричен, че концепцията е противоконституционна и обвини, че Каракачанов подкрепя философията на нацизма и хитлеризма.

"Всички се раждаме с равни права и имаме свободно движение. Тук става дума за един вид крепостничество. Ако някой не иска да се занимава със земята, която ще му се предостави да я обработва, не е ли принуда. Да ограничим гражданите да имат 2-3 деца, не е ли преднамерена намеса на държавата? За детските надбавки - някаква комисия щяла да определя кой да получава. В България няма ли деца от неромски произход, които не посещават училище?", запита Ибрямов.

Той заподозря и че с действията си вицепремиерът търси рейтинг заради европейските избори.

"Каракачанов е завършил история и трябва да знае чия програма копира тяхната концепция - философията на нацизма и хитлеризма. Всички тези действия отдалечават България от европейския й път, от това, че сме членове на НАТО", отсече депутатът от ДПС.

Вежди Рашидов от ГЕРБ пък успокои, че в България няма опасност от ескалиране на етническо напрежение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
2
 
! Отговори
Defender of Justice преди 5 години
Абсурд е управляващите на правова държава,ратифицирала межуднародноправни конвенции като за правата на човека,избрани от водещия се православно-християнски народ търпят проkарване на противоконституционни беззаконни античовешки неправедни НЕОНАЦИСТКИ"закони' целящи узаконяване на престъпления срещу човешките права и свободи- злоуптреба с власт,расизъм,дискриминация,посегателство на човешки права и свободи,геноцид на ромите с расистки банди срещу тях Защо прокуратура не спре нови Хитле
86
3
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Истинският националист не интегрира никого. Истинският националист се бори за чиста нация, а не да вкарва чужди тела в националния организъм. Което не означава на малцинствата да им бъдат ограничавани по някакъв начин гражданските права.
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, не е!
84
2
 
6
 
! Отговори
Мефистофел преди 5 години
Антихуманни ли са ромите?!?
83
2
 
0
 
! Отговори
Нора преди 5 години
До АнонименС такова население ще си пълним държавта.Да ни завиди цивилизованият свят!
82
5
 
10
 
! Отговори
Адвокат На Ангела преди 5 години
НАПРОТИВ, КРАСИ КАРАКАЧАНОВ НЕ Е АНТИХУМАНИСТ, А Е НАПЪЛНО ПРАВ!МНОГО ДОБЪР И УМЕН ЧОВЕК, И МЪДЪР ПОЛИТИК С ЯСНИ И ЕФЕКТИВНИ РЕШЕНИЯ!
81
6
 
2
 
! Отговори
Каракачан преди 5 години
Ала-бала гласувайте за мен!
80
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДПС май се притесниха??!! И как не -нали голяма част от електолата им са турчеещи се .....роми,щото има келепир
79
7
 
11
 
! Отговори
10 преди 5 години
"Концепцията " въобще не е концепция , а механичен сбор от наименование на традиционните ромски /и български / проблеми.Амалгама от втръснали до повтаряне явления . Няма водеща идея за съвременно решаване на проблемите .Но основният й дефект е ,че ние българите трябва да решаваме ромски проблеми .Това са техни проблеми и решението трябва да е тяхно!Държавата , българите можемда имсъдействаме да се европеизират с различни средства ,но не можем да застанем на тяхно място.Това е предизборна пушилк
78
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сваля се политическия чадър и се прилага закона. Като за българите.И ромите сами ще избягат от България. Гювеча свършва и те забягват! Това е!
77
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Програмата е подчертано етническа. Не е национална. Не може така. Това са предизборни кьорфишеци. Не е нужна никаква специална Каракачанова програма. Имаме добри закони. Сваля се политическия чадър и се прилага закона. Като за българите.
76
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как пък винаги преди избори....?
75
1
 
29
 
! Отговори
Хей, аланкоолу! преди 5 години
Как така ще задължаваш данъкоплатците да хранят безбройните деца на лентяи? това не ограничава ли правата на тези данъкоплатци, които подпомагат финансово и възрастните си родители, вследствие на което остават само с по едно дете, а мързеливците раждат колкото могат, за да се облагодетелстват и да се издържат за сметка на детските надбавки и други помощи, на които има право само малцинственият етнос? ТОВА НЕ Е ЛИ ПРЕДНАМЕРЕНА НАМЕСА НА ДЪРЖАВАТА в живота на градивните граждани?
74
1
 
35
 
! Отговори
Различен аршин,значи преди 5 години
Противоконституционно ли е да ги караме да работят за прехраната си и да спазват законите?защо досега ДПС не се сети, че е противоконституционно да бъдат ограбвани пенсионерите, които цял живот са работили и са се осигурявали, за да бъдат пренасочвани парите за социални помощи на здрави, млади мързеливци, коитонай-безотговорно създават по един бюллюк деца, след като много добре знаят, че не могат да изхранят дори едно дете, ако не работят? А те не щат да работят!
73
1
 
49
 
! Отговори
Димо преди 5 години
Всички се раждаме с равни права казват. А след това правата , законите и задълженията са за нас ,а за тях само права- да не учат,да не се осигуряват, да не плащат данъци,да се возят безплатно,да се лекуват безплатно,да се женят и раждат малолетни,да крадат и обират безнаказано,да нападат и убиват невинни хора ,лекари и полицаи. Е гати правата,ами те живеят в друг свят и като им го кажеш вдигат джангър и все са жертви.
72
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
трябва полицията и институциите да си вършат работата - достатъчно е закона да е равен за всички, не както сега - закон да има за всички други само не и за ****
71
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом вече всяко момиче от етноса на 13 години е майка с по три -четири деца, а на 18 години е пра баба аз смятам вече ро./м/ите за мнозинство . Българските майки имат едва по едно дете максимум две ,много голяма рядкост е българката да има повече от две деца ,следователно БЪЛГАРИТЕ СМЕ ИСТИНСКОТО МАЛЦИНСТВО !
70
3
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само не е антихуманна - тя е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!КАК ЩЕ КАРАШ ДЕТЕ НА 11 ГОДИНИ ДА РАЖДА ЗАЩОТО БРАТ И ИЛИ ЧИЧО И Я ИЗНАСИЛИЛ! И това не трябва само да се говори предизборно, трябва да се действа!!
69
58
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лумпенизираната нискограмотна тълпа виждаща причината за собствената си незавидна маргинализирана съдба единствено в съгражданите си от ромски произход ще се хванат като удавник за сламка за думите на псевдохристияни Каракачанов който ще продължи да дебелее на техен гръб.
68
4
 
65
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Не, не е антихуманна. И отдавна трябваше да се прилага. А защо не зададем въпроса обратно- много ли е хуманно роми да бият възрастни хора, много ли е хуманно ромите да живеят на гърба на българите. Защо не се напише такова заглавие!