Казусът "Венецуела": Приписана ли е позицията на България?

Президентът проявява институционална неколегиалност
8 фев 2019 21:37, Петя Славова
90

Приписана ли е позицията на България за Венецуела? По-рано днес външният ни министър Екатерина Захариева отрече това, отговаряйки на критиките на президента Румен Радев, че кабинетът не го търси за важни въпроси като договора с Македония, а за "преписаната позиция" на правителството за Венецуела.
Още по темата

"От кого трябва да е преписана тази позиция? Президентът Радев би имал основания да твърди подобно нещо, ако не е бил информиран от своите представители по Съвета за сигурността. От неговата администрация обаче имаше представители, които съвсем ясно могат да заявят, че подобно нещо няма. Това звучи като набързо измислена шега", коментира в студиото на "Денят ON AIR" зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Той подчерта, че не би характеризирал конфронтацията между президент и премиер като персонален сблъсък.

"Държавата излезе с официална позиция, подкрепена от отговорните и компетентни за това институции, както в лицето на Министерския съвет и Министерството на външните работи, така и на специализираните служби. И да се опитваш да бъдеш в опозиция на това говори по-скоро за институционална неколегиалност. Която за съжаление се случва не за първи път", отбеляза Георгиев.

Припомняме, че правителството подкрепи Хуан Гуайдо за президент на южноамериканската страна, а президентът Радев се обяви за ненамеса.

"Една единствена институция влиза в разрез с всички останали. Конституцията обаче ясно посочва кой има правомощия във външната политика на България", допълни още зам.-министърът на външните работи пред Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
1
 
! Отговори
до 50 преди 5 години
До АнонименСъгласен съм с теб ,че сме зависими.Истинската новина е как и защо руски агенти тровят о директора на военния завод Дунарит , за което пресата и българското правителство мълчат като............
62
0
 
1
 
! Отговори
Томов преди 5 години
Ограмотете се бе милички .Ще ви е от полза .ПрИписан означава неправилно определен .Пример :"ПрИписват предателството на Левски на свещеник Кръстю" .ПрЕписвам означава правя копие на чужд текст .Напр. Ученикът бе хванат да прЕписва на изпит.
61
2
 
2
 
! Отговори
Георги преди 5 години
Радев е пионка на Путин.
60
3
 
0
 
! Отговори
Воко бо преди 5 години
Човек със златен медал от средното си образование и отличник на випуска от Висшето Военно Училище както и с генерал-щабна академия. Човек способен 7а управлява Миг-29 едва ли е толкова глупав та са остави изцяло ня съветниците му дето и те гледат само да облажат нещо. Е големи пропуски има за момента, но изборът е негов. Дали ще остане в историята като Б.Б тоест предател или човекът дял тласък
59
3
 
13
 
! Отговори
Айдее преди 5 години
Г-жо Захариева, двойка, двойка!Баремq да бяхте прочела Конституцията на Венецуела.Не знам какво образование сте завършила, но искрено се надявам да не е СУ, ако е СУ МО, срам и позор за Юридическия факултет.Изключително некомпетентни хора управляват БГ.(когато Труман заема президентският пост, поради внезапната кончина на Рузвелт, ето как го оценява Лорд Халифакс:"прилежен, макар и посредствен, но несръчен аматьор")
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мнозинството НЕ е меродавно при преценка на кардинални решения. При никакви кардинални решения. Масата от хора се държи като всяка физична маса: стреми се към най-ниско кинетично (енергетично) състояние. Управляващите за това са назначени, за да виждат отвисоко повече, по-перспективно, по-дълбоко от хората в ниското. И да не ни вкарват в блатото.
57
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До истеричните антирадевциНападките срещу хора от семейството на който и да е политик са махленски тон. Когато нямате квалификация да представите аргументирана достойна позиция, лъсва истинската ниво.Лошо е, че лицето на страната е от психически, образователно и специализирано неподготвени хора.
56
9
 
20
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Радев говори от името на всички Българи. Има не малко анкети по въпроса и се вижда ясно мнението на мнозинството.
55
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки по-буден гражданин на България знае от кого и от къде е преписана позицията на васалното, марионетно "правителство". Оставка на наведения и некомпетентен Буда!Оставка на управляващата ОПГ!Подкрепяме президента Радев!
54
4
 
27
 
! Отговори
Не е преписана! преди 5 години
А е заповядана! Неграмотните *** не преписват, на тях им се заповядва какво да правят, а те като маймуни само изпълняват заповеди! Това са ГЕРБ!
53
7
 
25
 
! Отговори
Миро преди 5 години
Президента е напълно прав
52
2
 
12
 
! Отговори
мен преди 5 години
Приписана? Каква е тая дума? Всички журналисти ли са мйекаши вече? Какъв е тоя Речников състав, слова? Стига вече селяци, оставете ни на спокойствие.
51
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И то под диктовка !
50
1
 
13
 
! Отговори
Американ преди 5 години
От 1945 насам всияки правителства на България са марионетни.Съвременните българи са с "мек гръбнак", а тези от мъжки пол и с нещо друго.
49
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приписаха ни някаква позиция, която била преписана. Преведена е на евроатлантически език, който казва, че шефът винаги е прав, дори когато седи. Получават Заповед от Москва, или сега от Посолството, и приемат всичко. Защото Мадуро е пример какво става, когато не изпълняват.
48
0
 
15
 
! Отговори
мале преди 5 години
Последно - приписана или преписана е позцията на президента?Май това е резултат от"приписването" на новини...
47
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като сме толкова независими, защо не се възмутихме от саудитите за Кашоги или за онова момиче, дето избяга в Канада, а си хортуваме с принц Салам? Няма такова нещо 'независима' позиция. Не, че нещо Саудитска Арабия ни грее, ама Венецуела - още по-малко. Каквото каже господарят и нашите слагачи припяват.
46
17
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слава Богу, поне засега имаме ЕДИН НОРМАЛЕН ПРЕЗИДЕНТ!
45
26
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държава, която може да си избере генерал за президент и генерал за министър-председател (последното - макар и индиректно), се нарича "бабанова република". Но в интерес на истината никога България не е имала толкова видимо опростачен президент, който да работи единствено и само за Русия. В сравнение с него даже Петър Младенов изглеждаше нормален и поне малко патриот.
44
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Пиночет беше кървав диктатор. Не дойде на власт с избори, а с кървав преврат. Изби хиляди, превърна стадионите в концлагери. Маса чилийци изчезнаха безследно. Хора се спасяваха в посолствата или намираха начин да напуснат страната. Да си спомняте САЩ да са се опитвали да демократизират Чили и да се разправят с диктатора?