Захариева vs. Радев за Венецуела: Позицията ни не е преписана!

Ако президентът не искал координация, можело да бъде спряна
8 фев 2019 14:00,
111
Захариева vs. Радев за Венецуела: Позицията ни не е преписана!
Снимка: МВнР

Договорът за добросъседство и приятелство с Македония е бил изпратен в президенството, въпреки че правителството не е било длъжно да го прави. Така външният министър Екатерина Захариева отговори на критиките на държавния глава Румен Радев, че кабинетът не го търси за важни въпроси като договора с Македония, а за "преписаната позиция" на правителството за Венецуела.

Още по темата
Захариева настоя и че не може да приеме упреците, че правителството е преписало позицията, тъй като България е участвала във всички съвети, на които е обсъждана темата с Венецуела.

"Може би нелошите съветници на президента по външна политика трябва да разяснят как се случват декларациите и становищата в ЕС. Всяка държава има възможност да изрази мнение. Така, че не приемам думата преписана, участвали сме на всички нива в Брюксел чрез нашите представители и на всичките съвети, на които сме обсъждали Венецуела", отсече външният министър.

"За договора с Македония, може би, президентът е забравил, че той беше изпратен писмено в президентството преди Министерски съвет. Въпреки че по Конституция ние не сме длъжни, защото правителството предлага, а парламентът ратифицира този договор", продължи тя.

Захариева посочи и че е добре всички да говорят в един глас, когато става дума за външна политика, и затова продължава да се търси координация с президента.

"Считам, че усилията за координация трябва да продължат. Но ако той не желае, може да ги спрем", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами той Тръмп преди да почне да бърка някоя каша по света, първо се съветва с Захариева и тогава почва,без нашите геополитически титани да са си казали тежката дума нищо не става.
86
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-много милиарди долари в джоба на руснаците наливат (след Китай) именно страните от Западна Европа и САЩ. Те са част от огромни технически проекти. Не от година- две. Интересувайте се малко повече. Не е прилично хора, които вземат държавни решения, да са с информация на среден гимназист.
85
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Латинска Америка бъка от мор и насилие. Наскоро новият президент на Бразилия (крайно десен) разреши свободното притежание на 4 огнестрелни оръжия на човек. Как преценявате, на кого за какво са нужни? Някой реагира ли, когато смъкнаха Дилма Русев?
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тезата, изразена от 90, е повече от странна: Какъв ни бил интересът да сме се карали със съюзниците или с колонизаторите? Страните, които визирате като съюзници, нямат абсолютно никаква нужда от нашето съюженство, освен ползването на територията ни и разширяване на пазара на оръжието си. Ако ЕС се беше загрижил за демокрацията по света, нямаше да приеме абсурдния развой на изборите в Демократична р. Конго, където управлението взе спечелилият 20%, а не този с 60%, а конците дърпа старият деспот
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според изнесени официални данни стокообменът между САЩ и Русия за миналата година се е увеличил с повече от 10%, изразено в долари. С още повече - с Франция, с Германия и т. н. За България - не знам. Това за санкциите се отнася само за държави плод-зеленчук, каквато станахме ние. Тежката промишленост не попада под санкции. На практика големите играчи се съюзяват, а ние стоим шпалир.
82
3
 
2
 
! Отговори
РОСКОСМЕС преди 5 години
До РоскосмосЕ..от какво ще си патят?По добре ли е там хората да гладуват и да умират без лекарства?Щото диктаторите няма да могат да си плащат заемите от турция и русия!
81
4
 
5
 
! Отговори
Роскосмос преди 5 години
не пипайте,Венецуела,ще си изпатите
80
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щатите имат интерес колониалистите като цяло също ами нашия какъв е . Някой да е чул позцията на щвейцария.-А какъв ни е интереса да сме срещу Щатите и колонизаторите? Какъв ми е интереса да се скарам със съюзниците си, за да защитавам съюзник на общия ни враг - Фашиска ***? Защо във Венецуела трабва да има режим, който налива десетки милиарди долари в джоба руснаците? Какъв е българският интерес в Южна Америка да се отглежда още един московски ту мор, копие на Либия?
79
5
 
12
 
! Отговори
Бдинец преди 5 години
Г-жа Захариева е права ,позицията ни не е преписана,а точно обратното!Министрите на външните работи на Вликобритания,Германия,Франция и други евродържави с голямо нетърпение и трепет,чакаха какво ще каже нашта дипломатка и разбира се ,я послушаха! Приеха нейните позиции ,за европозиции.Е,имаше и някой недорасли дипломати в Италия,Ирландия, и др. ,които не вникнаха в мъдрите съвети на г-жа Захариева!
78
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Захарова и умна ! - това е като сегашният социалистически капитализъм завладял и нас и Русия.
77
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ех Захариева Захариева да имаше поне десета от ума на Захарова, при това Захарова е просто официален говорипел....
76
9
 
7
 
! Отговори
Че Гевара преди 5 години
Да живее Венец-У- ела,Да живее Мадуро с големите ......... Слава на Венец-У-ела
75
14
 
3
 
! Отговори
Дувгари партизани преди 5 години
Отивате си бавно,неусетно почти!Не злобейте ,моля!
74
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Госпожо външен министър, професионално сте ДЛЪЖНИ да знаете, че има буква и ДУХ на закона. МС води текущата дейност по външната политика, но НЕ я определя, не е единственият правен субект, който чертае нейната стратегия. Затова има редица процедури в различните институции, за да има КОНСЕНСУС. Вие в МС като цяло сте 1 брой представители на властта, една институция. Президентството също е 1 брой. Ако сте умни, ще умеете да намерите неконфликтно решение, а не да злоупотребявате с друг. институции
73
6
 
24
 
! Отговори
az преди 5 години
От къде я намерихте тая *** **рва ,вече тия и по бардаците имат повече мозък от нея
72
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 77 "Президент Плевнелиев е направо титан спрямо тоя!"Ахахаха;д Плевнята беше най-*** президента, който сме имали ;д Каквото му надедят това прави ;д даже кукла на конци мисля, че е слабо за него ... чисто безгръбначно.
71
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България процентно са емигрирали много повече хора. Това означава ли, че ако Ценко Чоков се самопровъзгласи за президент, всички на запад трябва да го признаят за такъв. Или ще го признаят само ако в България открият големи залежи от нефт?
70
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой, къде и кога е гласувал за тази калинка ,признаваме демократа Хуан Гуайдо за външен министър, човека е признат от половината свят, а тая от кой е призната ?!
69
6
 
15
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Екатерина е тъпо ***, също като мен
68
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев е в кофти положение. Навря се в отбора на дребните диктаторчета можеби от страх, че ще цъфне Гундяев и пак ще му набие канчето.А може би защотот кнопката му е в Русия. При всички положения вече е за разследване. Президент Плевнелиев е направо титан спрямо тоя!