Ромската концепция на Каракачанов – казармена интеграция?

Защо не може да се резлизира според Деян Колев от "Амалипе"
11 фев 2019 07:00, Александър Попов
186
Ромската концепция на Каракачанов – казармена интеграция?
В средата на януари ромите протестираха пред Министерския съвет и поискаха оставката на Каракачанов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според вицепремиера Красимир Каракачанов интеграцията на ромите у нас е глътнала стотици милиони, но така и не се е състояла. И предложи своя концепция за справяне с проблема.

Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с престъпността, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос.

Темата разбуни духовете, изказват се оредставителите на неправителствени организации, политици, адвокати. Лидерът на "Евророма" бе категоричен, че "каквито са българите, такива са и циганите им!".

Още по темата
Своя позиция изрази и Деян Колев от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

Според него да се анализира "ромската Концепция" на Красимир Каракачанов е като да се чете трактат на късноантичната еклектика – разнородни и трудно съвместими "нахвърляни" идеи, между които може и да се намерят някакви наченки на опит за нещо, но цялостният продукт е далеч от каквато и да е оригиналност и издава криза на мисловността.

"Концепция"-та адресира обективно съществуващи проблеми, но е базирана на погрешни предпоставки и следва изцяло сбъркана, дори опасна стратегия. Предлаганите мерки са три типа: вече въведени и съществуващи понастоящем; обсъждани към момента социални мерки и изцяло популистки, административно-наказателни действия, които няма как да бъдат осъществени в нормална, демократична държава. Осъществяването на подобна "Концепция" категорично би зачеркнало и малкото постигнато досега относно интеграцията. Положително е това, че проекто-документът срещна бърз и сериозен отпор от множество съвсем различни фактори. Много лош знак за състоянието на нашата политическа класа и държавност би било, ако подобна "Концепция" бъде взета "на сериозно" от управляващите", смята Колев и продължава:

"Концепция"-та обосновава необходимостта от своята поява с реални проблеми: опасността местните битови конфликти да прераснат в сериозен етнически сблъсък на национално ниво, ислямизацията и радикализацията на някои ромски групи, наличието на битова престъпност... Но още тук, авторите правят напълно погрешни интерпретации за факторите, стоящи зад тези проблеми: привижда се "цивилизационен проблем", който пречи ромите да бъдат интегрирани, тъй като те следвали "източен (не-европейски) цивилизационен модел". Оставям настрани несъстоятелността на това твърдение: емпиричният опит подкрепя точно обратното – във всяка държава ромите следват моделите на мнозинството, поради което испанските роми хитанос приличат на испанците, а българските – на българите... По-важното е, че то имплицитно води до извода, че ромите няма как да бъдат интегрирани в едно европейско общество и следователно е по-добре да бъдат ограничавани – като раждаемост, възможност да възпитават децата си и дори да изразяват своята идентичност".

По думите на Колев неверните и дори манипулативни твърдения са последвани от изцяло погрешна, дори опасна стратегия – казармената интеграция чрез наказания, задължения и призиви за законност.

"Не е случайно, че 4 от 6-те цели, поставени в "Концепция"-та акцентират на рестрикции и силово "налагане на закона". Все пак не са пропуснати цели в две от безспорните области на интеграцията – образование и заетост, като дори и те са представени като задължения и формиране на правилни навици. Това е промяна и сериозно отстъпление от досегашния консенсус, че повишаването на образованието и съпътстващите го мерки за преодоляване на диспропорциите в здравеопазването, заетостта и жилищните условия (т.нар. "подход за социално приобщаване") са ключови за интеграцията, което е и подхода на Европейската комисия", допълва той.

Според него, част от предвидените мерки за постигане на целите вече са въведени и съществуващи понастоящем.

"Такива са например повечето от мерките в образованието, здравеопазването и социалната сфера. Странно е, че вицепремиер не познава мерките и Междуинституционалния механизъм за връщането на децата в училище, които включват и спиране на социалните помощи за деца при отсъствие от училище, налагане на административни наказания, когато родителят не осигурява възможност детето да посещава училище, предоставяне на детските надбавки в натура (храна, дрехи, учебници и др.) по преценка на директора и ред други отдавна съществуващи възможности. Също е странно защо "воеводите" искат мерки, които днес са насочени към всички деца, да бъдат приложени основно спрямо ромите. Друга част са обсъждани към момента социални мерки, някои от които са консенсусни и често са предлагани и от гражданското  общество. Например въвеждането на задължително посещение на детска градина от навършване на 4-годишна възраст е отдавна заложено в програмата на МОН, премахването на таксите за детска градина е искане на широка НПО коалиция и се подкрепя от 80% от гражданите и др.

Най-голямата група от мерки са популистки, административно-наказателни действия, които няма как да бъдат осъществени без сериозно да нарушат правата на широки групи граждани. Особено внимание предизвикват мерките за ограничаване на раждаемостта. Макар и завоалирани като "доброволни", те напомнят за "най-добрите времена" на национал-социализма и други тоталитарни идеологии, които следват идеята на Ницше за Свръхчовека, допълнена с "правото" да ограничава раждаемостта на по-нисшите. Впрочем, голямата част от тези мерки не биха могли да бъдат приложени без България да понесе сериозни санкции от Европейския съд за правата на човека: вероятно ще е необходима включването на специален бюджетен ред в Закона за държавния бюджет, за да бъдат покривани тези санкции", пише в своята позиция Колев.

Той е категоричен, че анонсираната от Каракачанов концепция не може и не бива да бъде основа на политиките за интеграция на ромите и това дори не бива да бъде обсъждано "на сериозно" от институциите и обществото.

"Концепция"-та заплашва да подмени основния подход на интеграционната политика (акцентиращ върху повишаване на образованието и съпътстващите го мерки за социално включване) с подхода на "казармения (национал)социализъм". Призивите за налагане на закона чрез утежняване на наказанията може и да звучат привлекателно, но тяхната ефективност е минимална, тъй като повечето от мерките в тази насока, на практика вече съществуват, а останалите нарушават основни демократични принципи", смята Деян Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е нещо да се направи с тези.Щом Франция направо ги нарича "криминални елементи"...
70
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо детски - данъчни облекчения.Така ще се помага на децата само на тези, които работят и плащат данъци, независимо от етноса.
69
0
 
9
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Социалната солидарност да не прескочи червената линия от проценти отнесени към бюджета ?!Не ми се вярва тогава данъкоплатците да приемат нови налози заради глупостите на депутатите.
68
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Столипиново журналистка пита собственици на кръчми и магазини за касови апарати и касови бележки а те я питат ! - Кво е па това ? Нема фирма нема трудови договори нема нищо , цигарите се продават по улицата на сергия и цени народни без бандерол.А на бабите по пазарите за две китки магданоз им пишат актове ! - това на кво Ви прилича.
67
0
 
19
 
! Отговори
Оказва се преди 5 години
че абортите в БГ са безплатни, а поставянето на трайна контрацепция се заплаща скъпо от пациента. Та за какво точно се борят НПО. За "правото" на ромките да раждат на 12 или за това да ги съдират от аборти след като са родили три деца вместо да им направят трайна контрацепция? Чии права се нарушават по-точно.
66
1
 
23
 
! Отговори
ист преди 5 години
Ромка с 5 деца - бизнес мама.
65
1
 
19
 
! Отговори
северозапада преди 5 години
законите да са еднакви за всички,да мерим с един и същ аршин.Да повдигнем въпроса и за тези така наречени самотни майки-ами той дал фамилията си на дететото живеят заедно на един адрес , но понеже нчмат граждански брак тя е самотна майка .И защо-за да цоца яко държавата и за техните деца винаги има място в детската градина.Ще се намери ли политик да реши и този въпрос
64
0
 
21
 
! Отговори
амуджев преди 5 години
Бе Деянчо ! Бе чичов ! Ти направо ме засрами. Бе какви са тези понятия...късноантична еклектика!!!!!...имплицитно.......Ницше цитираш...Тц-тц-тц ! Бе ти къде си учил бе аретлик?! В Сорбоната ли? Много ми се иска твоите братя от Столипиново,или Факултето и те да са така подковани,да ми рецитират Недялко Йорданов,ама..все се сещам за Северинчо ! И не за песента на Диана-експрес.
63
0
 
19
 
! Отговори
8 преди 5 години
Не трябва стратегия, просто да се спрат абсолютно всички детски финансови стимули и да се заменят с връщане на внесени данъци и осигуровки и тяхното опрощаване. Раждаш - вижда се че някой от родителите или дамата заедно са внесли 5 хиляди лева данъци и осигуровки -държавата ги връща в рамките на година, и им опрощава данък общ доход до навършаване на детето на 18. *** понеже нищо никога не са внесли няма да вземат нищо, а нормалните ще са подпомогнати без да има дискриминации
62
2
 
19
 
! Отговори
Край преди 5 години
Концепция?!? Може! Доклад? Може! Протокол, програма, проект? може може!Реални действия - Не.Тука е България. Това е българската ялова анархо-демокрация. Тук държавата служи само да събира данъци и после да ги раздава на малцинството и олигархията.
61
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демократив древна Гърция са онези, които имат властта, правото да избира и да носят оръжие,да управляват по-низшите класи.Ограмотен братя, я какви лозунги им е принтирал кънев! Накарайте ги да ги прочетат.Политиката е цялото население да стане такова.За това се унищожават по всякакъв начин възрастните хора, защото те са от поколението, което знае, може, създаваи анализира, прави изводи и има влияние.Защото е ОБРАЗОВАНО.Вимето на каво?За високо заплащане срещу ракетна площадка срещу Русия.
60
0
 
36
 
! Отговори
Ницше преди 5 години
Индийците имат и задължения, не само права !! Да се научат да работят.Демокрацията е за интелигентите , работливите и интегрираните, тя не идва на готово, първо трябва да я заслужиш !!
59
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свикнали са да лежат, да мързелуват, да мизерстват, да лапат помощи...Разни антибългарски мижи.турки да им набиват в крату-ни-те че имат голеееееми права но никакви задължения... Не ми е ясно колко поколения трябва да се сменят, за да се промени и начинът им на живот...
58
0
 
28
 
! Отговори
Факти преди 5 години
Налагания в коцепцията "контрол на ражсаемостта" е спасение за ромите, а не фашиски призив. Познавам много роми, които изпадат в ужас че жена им непрестанно ражда и я псуват, като да е тя виновна. Също лично бях свидетел в клиника за аборти да присъствам на поредния ТРЕТИ аборт на ромка, която вече имаше 3 деца. Това означава, че тези хора наистина имат нужда от помощ за да се справят. НПО са ВРЕДНИ ЗА РОМИТЕ.
57
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Властта просто трябва да изостави ***.те и те ще започнат да намаляват като българите. Аршина трябва да е еднакъв за всички.
56
4
 
29
 
! Отговори
расист за правда преди 5 години
ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА кАРАКАЧАНОВ.тОЙ ПОНЕ ПОВДИГНА ВЪПРОСА.
55
18
 
2
 
! Отговори
Под фалшиви-- преди 5 години
--призиви за законност и съмнителни доказателства че едни са по-хора от други ,низките страсти са в апогей цъфтят ,та цъфтят---такава алабалистика ви развиват и вие слушате гледате и се облизвате ,ахааа и мечтите ви да станат реалност ---то ако можеше така Сърбия щеше да идеалната идеално етнически чиста държава ,ама не става....
54
3
 
37
 
! Отговори
Каракачане! преди 5 години
Ако втвърдиш още повече позицията си спрямо безотговорната част от ромите и ако приложиш тези мерки на дело, считай, че си следващият премиер на България!
53
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До DiscoveryОт къде накъде?Да им даваме дарове, за да благоволят да бъдат отговорни и да спазват законите?!Няма да стане. Така беше досега, последиците са плачевни.Значи ние, градивните граждани, плащащи данъци, няма да получим детски надбавки за единственото си дете, а неграмотната мързелана ще взема почти цяла заплата, защото е благоволила да роди само едно дете?А не може ли санкция 10 г. принудителен труд, ако е създала дете без да е осигурила условия за отглеждането му?
52
2
 
39
 
! Отговори
Грешиш, Колев преди 5 години
Не е казармена. И правилно си забелязал - Каракачанов желае с по-твърди мерки да ви накара да спазвате меките и щадящи правила, заради които ви се дават доста бонуси и толерантността спрямо вас е прекалена.Ако четеш по-често форумите, ще знаеш, че хората настояват за далеч по-твърди мерки, чрез които да ви заставят да избирате - или ще работите, сами ще осигурявате издръжка на децата си и няма да имате НИКАКВИ привилегии, или ще трябва да си търсите друга държава.Глезенето с моркови приключи.