Кога Апостолът на свободата ще се нареди до светците?

От НФСБ искат среща с патриарха за канонизацията на Левски
106
Кога Апостолът на свободата ще се нареди до светците?
Снимка: Булфото, архив

Преди една година от НФСБ се обърнаха с молба към Светия Синод да разгледа въпроса с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, познат със светското си име Васил Иванов Кунчев и известен като Апостола на свободата Васил Левски.

Още по темата
Отговор обаче и до днес няма.

Така че от партията изпратиха ново писмо до висшия духовен клир и настояват за лична среща с патриарх Неофит, за да бъде обсъден въпросът.

В писмото, подписано и от лидера на политическата сила Валери Симеонов, се посочва, че предложението Левски да се нареди до светците е срещнало голяма обществена подкрепа, включително и сред мнозина свещенослужители.

"Но по необясними за нас причини въпросът и до ден днешен не е разглеждан от Светия синод на БПЦ", оплакват се политиците.

"В своята история Светата ни Православна църква неведнъж е откликвала на молбите и духовните потребности на миряните, дълги векове е съумявала да съхрани не само Вярата, но и българския дух на народа ни. Храбри свещенослужители рискуваха не само сана си, но и свободата и дори живота си, за да поведат борбата за независимостта на БПЦ, на която се радваме днес. И благодарение на която вие, уважаеми архиереи, имате високата отговорност да водите БПЦ", посочват от партията.

"Ето защо не само вярваме и се надяваме, но и имаме право да настояваме да бъде разгледано предложението за процедура по канонизацията на Васил Иванов Кунчев и отново повтаряме готовността и желанието си за среща с Негово Светейшество Българския патриарх", пишат от НФСБ.

А в мотивите към предложението си преди година патриотите обясниха, че в народната памет Васил Левски отдавна е възприет като светец заради саможертвата му в името на свободата на българите – не само светска, но и да изповядват православната вяра свободно, без гонения, хули и поругание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
17
 
15
 
! Отговори
иссторик-кофражист преди 5 години
Причината да не се знае къде му е гроба на Левски историческият факт, че българите не искат да бъде погребан в християнско гробоще един разбойник и дете-убиец. Затова го заравят тайно на незнайно място, защото другарите му се опасяват сериозно че трупът му може да бъде изваден и запален от разгневените българи.
45
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поп Кръстьо ли беше предал Левски.......... Кой го е предал , кой ще го направи светец....??А колко го обичал нарида пак е под въпрос защото до София е бил съпровождан само от няколко заптии и това е направено нарочно от тогавашния турски командващ , за да го спасят ама никой не се е нагърбил на тива така че има много въпросителни
44
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Левски е велик човек, но няма как да бъде канонизиран. Светските власти да не се занимават с това, което не им е работа. В случая говорим за поредния популизъм на националистите. Не вярвайте на националисти.
43
9
 
10
 
! Отговори
Националист преди 5 години
Голяма конкуренция се е заформила за производство на светци в България. Наред с Левски , са предложени : Корнелия Нинова , Гумен Радеф и Елена Йончева. Очакваме декларация в народното събрание от Нинова.
42
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия наясно ли са как се канонизира светец?Левски няма нищо общо със светците. Комитетите му малко миришат на масонство.
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както се казва: интереса клати феса! Църквата може да канонизира Константин Велики, избил толкова народ с войни, предателства и убивал враговете си в гладиаторски битки...
40
1
 
13
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Направо Валери Симеонов да провъзгласят за светец, той също ежедневно се саможертва за народна свобода.
39
2
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
а тези млади момчета левски и ботев заслужаваха ли си да загинат ние от 1878 каквоправим колко воини колко избити 111 000 кв км и 7 милиона колко предателстваколко заговора мине се не мине и току им извадим костите хаиде стига вече оставетемомчетата на мира и гледаите днешното време
38
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По каноните не може. Не е умрял за вярата.Умрял е за България.
37
2
 
14
 
! Отговори
Жаборан преди 5 години
До 28Къде е Борис1 , къде е Левски! По скоро е мъченик, а не светец Левски. Дал си живота за нашите евродепутати
36
2
 
12
 
! Отговори
Кашкавала преди 5 години
По скоро Цветан Василев ще го канонизират...Колко архонти станаха... Оня каратист нещо излезе от жълтите страници
35
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То бива, бива наглост на Валери Симеонов и патреотарите на НФСБ, но пък чак с Левски да бият тъпан за замазване на гадориите им, не бива. Левски е национален герой и това е много за нас. Църквата не може да го канонизира, защото Левски е убил хора и макар и покаял се, по канон не може.
34
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига глупости. Тачим човекът като национален герой и той е такъв, но не може да е светец по църковния канон. Има си правила. Редно е населението да се научи, че ги има и че следва да се спазват.
33
9
 
19
 
! Отговори
Бивш служител преди 5 години
Човека ,който излъга 2,5 милиона болни ,стари и бедни българи с увеличване на минималната пенсия на 300 лв. говори за светци ?!Левски в сърцето на бългрина е над всички светци на църквата .
32
1
 
9
 
! Отговори
Нафарфорий преди 5 години
Свети Свети Валерий Европейски Изборний.Валерий е оцелел 600 лв месечно според неговите слова -СВТЕЦ!!!
31
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гледна точкаКрим е руски. Въпросът е затворен.
30
2
 
11
 
! Отговори
Втрещен преди 5 години
Е, стига де! Този трябва да бъде озаптен! Наясно ли е с изискванията за канонизация?! Възприемането на даден човек за светиня на народ и нация няма нищо общо с условията по църковни закони за канонизация! Впрочем, на тия условия отговаря напълно бащата, който се самозапали преди три седмици, защото той и децата му са яли само варен ориз в продължение на месеци!
29
8
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
За Левски не знам, но Путин ще го обявят прижеве за светец. Даже "насила го карат". И докато Меркел обяви края на своето управление, Путин се чуди, по какъв начин да го удължи.
28
1
 
0
 
! Отговори
Ванко Идно преди 5 години
Борис Едно е светец, така че!
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Ще е ! МЪЛЧИ!