Кога Апостолът на свободата ще се нареди до светците?

От НФСБ искат среща с патриарха за канонизацията на Левски
106
Кога Апостолът на свободата ще се нареди до светците?
Снимка: Булфото, архив

Преди една година от НФСБ се обърнаха с молба към Светия Синод да разгледа въпроса с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, познат със светското си име Васил Иванов Кунчев и известен като Апостола на свободата Васил Левски.

Още по темата
Отговор обаче и до днес няма.

Така че от партията изпратиха ново писмо до висшия духовен клир и настояват за лична среща с патриарх Неофит, за да бъде обсъден въпросът.

В писмото, подписано и от лидера на политическата сила Валери Симеонов, се посочва, че предложението Левски да се нареди до светците е срещнало голяма обществена подкрепа, включително и сред мнозина свещенослужители.

"Но по необясними за нас причини въпросът и до ден днешен не е разглеждан от Светия синод на БПЦ", оплакват се политиците.

"В своята история Светата ни Православна църква неведнъж е откликвала на молбите и духовните потребности на миряните, дълги векове е съумявала да съхрани не само Вярата, но и българския дух на народа ни. Храбри свещенослужители рискуваха не само сана си, но и свободата и дори живота си, за да поведат борбата за независимостта на БПЦ, на която се радваме днес. И благодарение на която вие, уважаеми архиереи, имате високата отговорност да водите БПЦ", посочват от партията.

"Ето защо не само вярваме и се надяваме, но и имаме право да настояваме да бъде разгледано предложението за процедура по канонизацията на Васил Иванов Кунчев и отново повтаряме готовността и желанието си за среща с Негово Светейшество Българския патриарх", пишат от НФСБ.

А в мотивите към предложението си преди година патриотите обясниха, че в народната памет Васил Левски отдавна е възприет като светец заради саможертвата му в името на свободата на българите – не само светска, но и да изповядват православната вяра свободно, без гонения, хули и поругание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D.Аре бегай от тука, нашта си цъквица, наште си правила ...
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" ...предложението за процедура по канонизацията на Васил Иванов Кунчев ..."" ...предложението за процедура по канонизацията на Васил Левски ..."Ето, поправих го вместо вас ;)
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Започва предизборната кампания. Да пуснат едно писмо и да разгледат кандидатурата на В.Симеонов, Кр. Каракачанов и В.Сидеров, за светци, преди да са ритнали камбаната. Ако тези само поне малко грамотни и християни, ще знаят, че има изисквания за светец, да е извършил чудо итн. А тук, кой си поиска светец ще става, като онзи медиен дядо, щото изглеждал сиромах и помагал на хората, светец да стане. То и аз искам да съм, ама не съм. Левски е революционер, а не светец.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22А сатрапа ал Невски да не е у мрял за христовата вяра, но КГБ'то са го назначили за свитец !???
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тези които ги гонят турците !Турците ли ви разделиха на македонци и българи или ........ ?
21
6
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Другарят Кунчев няма как да бъде канонизиран, защото е извършвал убийства.
20
1
 
23
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Левски не е умрял за христовата вяра и няма как да стане светец. Левски е умрял за България и за това е български национален герой. Това е нещо различно и всеки занимаващ се с политика трябва да го знае.
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога ще възстановим името на българския храм Св. Св. Кирил и Методий в центъра на София !?
18
2
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 5 години
Като искаш да разбереш за `закритите` църкви не е трудно да потърсиш сведения. А не да си тролстваш за пари. Когато идват турците по тези земи ВСИЧКИ църкви са изравнени със земята. Затова и до днес църква останала от българското владичество преди турците няма. Намират се само основите им, по което се съди за църквата, колко е била голяма.Чак през 16-ти век разрешават на `***` да строят църкви и то не по високи то `стремето на турския конник`. Затова църквите са вкопани в земята.
17
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Левски беше жив в днешно време щяха да го осъдят и вкарат в затвора за подстрекателство на народа и за организиране на престъпна група. Така пише в законите на Мутрите. За светец не е светец такъв като него неможе да бъде светец. Той е много повече от един *** светец. Така че не се подигравайте с Иконата на народа другарю Хотелажиев Скатажиев пишман патриотарев.
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този пак го гонят турците !Абе я кажи колко църкви за закрили турците за пет века и колко църкви са закрити за 40 години от руснаците ? За да изчислим кой е поробител.
15
0
 
5
 
! Отговори
Тангра преди 5 години
За жалост като си спомним за нелепата му смърт. Ние не заслужаваме само разкаяние. Но сме група от предатели, които се предаваме всеки ден.
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма значение канонизиран ли е или не.Той отдавна е канонизиран в сърцето на българите.Интересно ми е тези, които лаят, че бил убил човек, ако беше успял да осъществи мисията си и беше започнала революцията, щеше ли да има жертви т. е. - убити хора? ЩЕШЕ. революция БЕЗ ЖОЕРТВИ НЯМА СВОБОДА. До сега да сме си в Турция ако не бяха хилядите жертви на Руско-турската война.Поклон, Апостоле! Българите и днес още не са те разбрали.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Левски не му пука за Светия Синод и НФСБ.
12
2
 
9
 
! Отговори
до 4 преди 5 години
Съгласен съм с последното изречение.Левски е убил човек - не оправдавам това. Но не е мутра.Къде са два милиона българи, унищожават пенсионерите, които направиха България цивилизована и развита държава, смъртността превишава раждаемостта? Изпълнява се условие за забравата на миналото и смачкване на достойнството на народа. За ЧУЖДА кауза!Светците днес са тези, на които три папи са ги галили по дебелите им кухи главички.Тези ангели небесни...са от една партия на нахални посредствени ближещи.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беше жив, Левски щеше да иска да е по-близо до хората.
10
2
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
НФСБ СЕ ПОДИГРАВАТ С ВАСИЛ ЛЕВСКИ!!!
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свети Валерий Симеонов е Светец на кума си Сидеров. Свети му през нощта и му пази тишина. Амин.
8
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Легионер, хайдутин, революционер, какъв светец? Това ще е подигравка. Стига глупости от разни ненормалници. Национален герой не може да е светец.
7
12
 
20
 
! Отговори
man преди 5 години
Да не забравяме, че Левски е убивал, включително и деца. Ако извърваше дейността си днес, спокойно би могъл да се класифицира като терорист. Един убиец, каквито и да са мотивите му, не може да е светец