Кога Апостолът на свободата ще се нареди до светците?

От НФСБ искат среща с патриарха за канонизацията на Левски
106
Кога Апостолът на свободата ще се нареди до светците?
Снимка: Булфото, архив

Преди една година от НФСБ се обърнаха с молба към Светия Синод да разгледа въпроса с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, познат със светското си име Васил Иванов Кунчев и известен като Апостола на свободата Васил Левски.

Още по темата
Отговор обаче и до днес няма.

Така че от партията изпратиха ново писмо до висшия духовен клир и настояват за лична среща с патриарх Неофит, за да бъде обсъден въпросът.

В писмото, подписано и от лидера на политическата сила Валери Симеонов, се посочва, че предложението Левски да се нареди до светците е срещнало голяма обществена подкрепа, включително и сред мнозина свещенослужители.

"Но по необясними за нас причини въпросът и до ден днешен не е разглеждан от Светия синод на БПЦ", оплакват се политиците.

"В своята история Светата ни Православна църква неведнъж е откликвала на молбите и духовните потребности на миряните, дълги векове е съумявала да съхрани не само Вярата, но и българския дух на народа ни. Храбри свещенослужители рискуваха не само сана си, но и свободата и дори живота си, за да поведат борбата за независимостта на БПЦ, на която се радваме днес. И благодарение на която вие, уважаеми архиереи, имате високата отговорност да водите БПЦ", посочват от партията.

"Ето защо не само вярваме и се надяваме, но и имаме право да настояваме да бъде разгледано предложението за процедура по канонизацията на Васил Иванов Кунчев и отново повтаряме готовността и желанието си за среща с Негово Светейшество Българския патриарх", пишат от НФСБ.

А в мотивите към предложението си преди година патриотите обясниха, че в народната памет Васил Левски отдавна е възприет като светец заради саможертвата му в името на свободата на българите – не само светска, но и да изповядват православната вяра свободно, без гонения, хули и поругание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера изтрихте обективния ми отговор.Апостолът ще се нареди, не звучи добре тази дума в съвремието, когато го погалят три папи по тиквата, или пъпеша.Изтрийте ме пак.
65
1
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Левски е революционер, водач на борбата за национално освобождение и няма как да е светец;))) Винкелът от малтийският масонерски орден, няма как да ги разбира тия работи. А щом си революционер, се налага и да бастисаш тоя-оня... Ора за тепане, много и тогава и сега! Но, този въпрос се повдига още от 90-сетте и е една претоплена манджа;))), претоплена, но развалена и много мирише;)))
64
1
 
0
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До тесЗавалийката...;))) Има си чакаш;))) и да се покайваш;)))
63
2
 
0
 
! Отговори
тес преди 5 години
Само Бог ,ще отсъди кой,ще е отдясно му и кой отляво(овце и кози)!!!Богохулството(човек да се прави на Бог)смъртен грях,няма да му се прости нито в този свят ,нито в бъдещия.Мат12.31!!!Само Бог може да съди и прощава грехове и той прости на Мойсей,на Давид и на всеки който се обръща към Господа за прошка с покаено сърце!Защото заплатата за греха е смърт,а Божият дар е вечен живот в Христос Исус,нашия Господ.Рим.6.23Алелуя!
62
0
 
0
 
! Отговори
само факти преди 5 години
До поп КръстьоУбийството на отец Паисий е извършено от Димитър Общи по нареждане на Левски.Общи е обесен именно за това ,а не заради обира в Арабаконак.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има правила, по които някой човек може да бъде обявен за светец и това не са заслуги към определена нация или държава. Някои хора просто трябва да се ограмотят.
60
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 5 години
"Апостол Павел е роден като Саавел.Първоначално яростен противник на християнството и ожесточен гонител и убиец на християни, по-късно се разкаял"Хайде да отвориш Новия завет и внимателно да прочетеш историята. Тогава навярно ще разбереш, че двата случая нямат нищо общо.
59
0
 
8
 
! Отговори
само факти преди 5 години
Време е историческите факти да бъдат огласени такива,каквито са,а не дали са удобни или не.Трябва българите да знаят,че Васил Левски е обесен не заради своята революционна дейност,а за убийството на невинен младеж.За опити да се вдига бунт срещу султана,присъдата е била каторга.НФСБ отново се издъниха.
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Апостол Павел е роден като Саавел.Първоначално яростен противник на християнството и ожесточен гонител и убиец на християни, по-късно се разкаял и станал един от апостолите на Исус.Та той може да е светец, но Левски не може.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Поп КръстьоПопе, ние знаем, че не си виновен.Сърбина Димитър Николич(Общи), Любен Каравелов и граф Игнатиев затриха Левски.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПетровНаправо Валери Симеонов да провъзгласят за светец, той също ежедневно се саможертва за народна свободаЕх, Петров, Петров! Мечтаеш гласно, а по-добре направи така, че наистина да проима каноничното право да стане светец. Не знаеш какво? Няма да ти кажа, че ще ме осъди за подстрекателство, а нямам излишни пари! А може и в панделата да вляза!
55
1
 
7
 
! Отговори
До Веднага... преди 5 години
...се замисли дали е редно да опростачваме името на Апостола с такива предложения! Той е велик като човек, за съжаление всекидневно гледаме как мижитурки от ранга на Валерката го слагат зад гърба си, за декорация! На мен този мушморок ми прилича на черкезин, а не на българин! Познавам няколко близки родственици на Левски по мъжка линия - преки потомци но Видул Войвода, знаят произхода си от преди 1600-та година. Нито веднаж не са обелили и дума за това техният велик роднина да бъде канонизиран.
54
3
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Апостолът на свободата не може да е сред светците. Всеки воцърковен човек знае това и причините за това.
53
9
 
3
 
! Отговори
Веднага... преди 5 години
...Левски да бъде канонизиран като светец от Българския Патриарх!Да не му мисли много. Това е една от постъпките, за които българин не трябва да се замисля дали е правилна. Тя винаги е правилна, щом става дума за Апостола!
52
1
 
5
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До баба мараТе сами са избрали съдбата си, бабичко. Това е. което трябва да научим от тях - да избираме сами как да живеем (и за какво). Затова са велики - защото са били свободни; робство или не - никой не може да отнеме свободата на духа. И никой не може да ти я даде, ако се чувстваш като роб.
51
5
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Когато комунистите бъдат въдворени на правилното място.Амин!
50
6
 
11
 
! Отговори
Ха дано,ама надали преди 5 години
След Левски ще бъде канонизиран и Бойко Борисов.
49
6
 
19
 
! Отговори
10 преди 5 години
Аз пък питам докога ще се отнасяме към Левски като към икона , пред която се кръстим само на 19-ти февруари ? И кога ще започнем да се ръководим на практика от идеите , идеалите и принципите Му !Тоест , докога ще фарисействаме пред Апостола особено в този ден ?
48
3
 
4
 
! Отговори
Гост преди 5 години
След около 200 години. (ще се нареди до светците). Когато бъде проучено, извън пропагандата, делото му, както и животът му, и се установят в неговото дело и живот клонения (категорични) към служението му на въпросната църква, в което съвсем не влиза църковният чин, който е имал.
47
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашата православна Църква отдавна лежи на удобно постлано легло от религиозни догми!Тези догми включват консервативен подход и недопускане на критика спрямо ортодоксалното статукво!Църквата ще е против,защото Страхът,че Левски може неочаквано да се превърне в най-големия Светец за българите, хвърля в ужас църковния клир,който основателно се опасява от това - Портретът на Апостола е в почти всеки кабинет и учебна стая,какъв по-голям израз на канонизиране от това,подобно единствено към БОГ!!