Ограничаването на преференциите – договорка? Няма такова нещо!

Депутат: Преференцията е хубаво нещо, но партията да си реди листите
15 фев 2019 16:52,
99
Ограничаването на преференциите – договорка? Няма такова нещо!
Снимка: Булфото

ГЕРБ и ДПС отрекоха да има сговор помежду им за последните поправки в Изборния кодекс, които депутатите бистриха до полунощ.

Още по темата
Вчера с гласовете на ГЕРБ и част от “Обединени патриоти“ беше подкрепено предложението на ДПС да отпадне сегашното изискване за валидност на преференцията от минимум 7 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа, което на практиката означава, че преференции няма да има. Това даде основание на опозицията да заподозре, че има договорка между ГЕРБ и движението.

Омбудсманът Мая Манолова пък днес се закани, че ще внесе жалба в Конституционния съд заради поправките в Изборния кодекс.

Спас Гърневски от ГЕРБ обаче отрече да има сближаване на позициите с ДПС и се аргументира с това, че много от техните предложения са били отхвърлени от управляващите. "Няма лошо да се обединяваме около добрите решения. Но няма сближаване, целта на ГЕРБ е да отстрани БСП и ДПС от властта", категоричен беше депутатът.

Според него обаче е правилно партиите да си подредят кандидатите в листите, за да се подберат компетентните специалисти.

"Преференциите са нещо много хубаво, но хубаво е и партията да си подреди кадрите, когато влиза в общински съвет и парламента със специалисти, компетентни кадри, за да има качествени закони и дебат. По-висок е прагът вече, трудно е, но който се е доказал в своя район, той ще намери начин да попадне в политическата система", настоя Гърневски.

Джейхан Ибрямов от ДПС също отрече да има сговор с ГЕРБ и даде пример, че не е било прието предложението на движението да има повече избирателни секции в страните извън ЕС. Според него по този начин се ограничават правата на гражданите да упражняват правото си на глас и посочи, че ще има същия проблем и с българите във Великобритания след Брекзит.

"Разбира се, че няма сговор с ГЕРБ. Ако има, тогава сговор има и между ГЕРБ, БСП и всички останали партии, за да се потъпкват правата на български граждани и да не могат да гласуват", настоя Ибрямов. Според него преференциите не се обезсмислят и все още ги има в Изборния кодекс.

"Преференцията не е обезсмислена, напротив, тя е факт. Но когато една политическа формация подреди дадена листа, тази подредба трябва да бъде спазвана. Няма как на база 7% да бъде преподредена. Да не се смесва преференцията с мажоритарен вот", добави Джейхан Ибрямов.

Валентин Касабов също не видя договорка между ГЕРБ и ДПС и настоя, че преферециите са "безобразие, което трябва да спре", а думите на Мая Манолова определи като "празни приказки".

"Това са практики, които се наложиха през годините - даване под наем на част от партиите. Това се нарича ишлеме. Отива един бизнесмен по време на изборите, плаща си на партията, след което го вкарват в листата. Тези бизнесмени разполагат с пари, с хора, които гласуват и се вмъкват в листата на съответната партия, след което започват уж от името на партията своя собствена игра", коментира Касабов.

Елена Йончева от БСП пък се съгласи с Мая Манолова, че трябва да бъде внесена жалба в Конституционния съд заради поправките в Изборния кодекс.

"Тези правила са измислени от ГЕРБ и ДПС, така че да няма на практика преференциално гласуване. Никой от депутатите в този парламент, влязъл с преференции, нямаше да може да бъде избран по тези нови правила", отсече Йончева.

По думите й управляващите са отнели правата на гражданите на тъмно. Затова и според нея трябвало заседанията на парламента вече да се провеждат през нощта, за да не се вижда "беззаконието, което вършат депутатите с отнемането на демократичните права на гражданите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко Борисов е комунист, член на БКП и син на милиционер.Цветан Цветанов е комунист, син на шофьор от ДС.Цецка Цачева е комунистка, член на БКП, партийна секретарка и рабфакаджийка.ГЕРБ=БСП=ДПС=КОМУНИСТИ!!!
49
0
 
4
 
! Отговори
Ганчо преди 5 години
До 36. Никога няма да стане това. Това за дизелите не е вярно. Помисли си малко, колко ще струва нова батерия, Или къде ще бъдат изхвърляни. Може би имате пари да си купите ТЕСЛА - струва без екстри 90000,00лв.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 48Комунистическа помия! Управлява ни комунистическа шайка!!!--кое пък е "комунистическото" на едните, че и на другите, на третите... и т.н. ?
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
договорка ИМА, и тя е между ВСИЧКИ , като за пред Зрителя - едните прокарват договорката, другите го играят "контра" - "добрите" и "лошите"а реалността е ясна - всички ги е страх от преференциите, защото те могат да бъдат и своеобразен протестен, наказателен вот на Тълпата против Всички ... а местенцата са "топли, топли" - еврови милиони".затова и НИКОГА няма да има електронно, дистанционно гласуване, защото там шамарите, които ще раздава Тълпата биха били страшни и непредсказуеми!
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистическа помия! Управлява ни комунистическа шайка!!!
45
0
 
7
 
! Отговори
Ганчо преди 5 години
Този на снимката е комунист, не го ли помните кмет на Пловдив беше. Този пишеше оди за БСП и комунистите, сега бил от ГЕРБ.
44
0
 
4
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
до промоВсеки ли трябва да събуждам,или ще се научите да четете?!Промоции има само в криза!Кризата не е свършвала и ти се въртиш в един свят дето го нямаааа!!!!!!!!!!!!!!!!
43
2
 
8
 
! Отговори
промо преди 5 години
дпс-герб е новата коалиция хора, затова сме на това положение - бедняците на ЕС
42
0
 
8
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Ама те всички са заедно бе хора.Просто мислят,че народа е т. ъ .п и няма да им скочи.Взеха да си правят каквото искат и чакат кога на българина ще му светне лампата.Всичко е БКП и ДС!Това е!Промяна няма!1989 беше един мит-утопия!!!УТОПИЯ!
41
0
 
5
 
! Отговори
:)) преди 5 години
ГЕРБ / групата по интереси/ се затваря все повече, а немаха кадри за министри! Супер, ГЕРБ си отиват!
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коалицията БОСТАН си действа от много време, трябва да си сляп, за да я видиш. Фирмите на Шиши са абонирани за мултимилионни договори, ГЕРБ захрани преди нова година депесарски общини с допълнителни милиони...В замяна хората на Доган гласуваха "за" самолетите Ф16, сега пак подпират яко. Ама иначе този *** Гърневски искал да ги държи далеч от властта..хаха
39
0
 
5
 
! Отговори
:)) преди 5 години
И двете партии са солидарни, че небива да има случайно попаднали в редиците им! :)) За ДПС е разбираемо, но за ГЕРБ/ Партия на ЦвeтЦветанов кво иде реч?!? Какво ги притеснява?
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодаря на автора ,че обясни на мат'реала за какво аджеба са преференциите.Вече свикнахме да сме на тъмно!Но щом от ДПС са "За" работата намирисва на поредното предателство.Май и с туй свикнахме.Тука наскоро съобщиха,че 41% от най малките са тъмни.Това е положението мат'реале.
37
0
 
5
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Труп ховори за трупове!
36
0
 
7
 
! Отговори
пребоядисан преди 5 години
много мирише в тая държава
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВЪПРОСвсъщност б,ри,кетите замърсяват много повече! да забранят тях!
34
11
 
0
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Въпроса ми е до Народното Събрание - Кога ще се Забранят за движение Дизеловите Автомобили , Отровиха ни . Само България не е приела Забраната . Всички Дизели от Цял Свят се струпват в България .
33
0
 
6
 
! Отговори
Име 22 преди 5 години
СЪД ЗА ТАКИВА НЕГРАМОТНИЦИ, НО НИМА СЪД СЪДИ ЦАЦАРОВ?
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗнаяИ пърди като дърт нерез! Гащите му винаги са жълти отпред и тъмно-кафяви отзад!Пере ги на ръка,със студена вода и без сaпун! Най често ги суши на терасата,ама понякога ги мета на масления радиатор и голема смрад се дига.
31
0
 
18
 
! Отговори
Пак свинята! преди 5 години
Тава го правели, защото партията трябвало да си подреди хората!? Партията ги реди, но хората ги избират, а такива *** като този, няма никога да бъдат избрани, затова ***!