Радев зове: Радикална смяна на политическата среда за по-висок стандарт

Прозрачност, отчетност и отговорност на политическия елит, иска той
15 фев 2019 20:20, Анисия Иванова
424
Радев зове: Радикална смяна на политическата среда за по-висок стандарт
Снимка: БТА

Всички ние като общество имаме отговорната задача да направим така, че хората да живеят по-добре. Въпреки че бизнесът има водеща роля в това да постигнем по-високо качество и стандарт на живот – убеден съм, че каквито икономически, данъчни и социални модели да разработваме и да прилагаме, те няма да имат ефект, ако не се смени радикално политическата среда и стилът на управление в държавата. Това е голямата отговорност пред всеки един от нас. Това заяви президентът Румен Радев в Хасково, където участва в дискусия с представители на регионалния бизнес и на техни международни партньори, съобщиха от прессекретариата на Президенството.

Държавният глава заяви, че всички в обществото трябва да настояват за по-голяма прозрачност, отчетност и отговорност на политическия елит за начина, по който се вземат важни управленски решения и особено когато става въпрос за изразходването на публичен ресурс. „Ние трябва да настояваме властта да изпълнява по най-добрия начин обществения договор. Това ще рече да се осигури прозрачна и справедлива обществена и бизнес среда – да се намалят административните тежести, да се въведе електронното управление, да се гарантира частната собственост, да се стимулира иновативността, конкурентоспособността, инициативата на бизнеса“, категоричен бе Румен Радев.

Според държавния глава е от съществено значение да се гарантират прозрачни и ясни критерии и еднакви условия за достъп на всички фирми до обществени поръчки. "Това означава да се справим с фундаменталния проблем в обществото ни – безнаказаните престъпност и корупция“, посочи президентът.

По думите на Румен Радев българската икономика все повече се превръща в заложник на демографията, като основни проблеми са  липсата на достатъчно кадри. Президентът отново подчерта, че за да се променят тези негативни тенденции, е необходимо общонационално усилие.

Пред представителите на бизнеса президентът Радев открои необходимостта държавата да се ангажира и с развитието на перспективно образование. "Става дума не само за основно и висше, а особено за средно професионално образование, което да бъде ориентирано към икономическите специфики на всеки даден регион“, заяви държавният глава. Пристъпването към административна и финансова децентрализация на общините също ще допринесе за това гражданите да бъдат ангажирани с проблемите и тяхното решаване. Румен Радев беше категоричен, че ако държавата успее да осигури необходимите условия, българският бизнес ще разгърне много бързо своя потенциал и ще постигне бързи и осезаеми резултати за цялото общество.

В отговор на въпрос по време на последвалата дискусия президентът открои като съществен проблем пред българската икономика сферите, „в които има изкривяване на пазарните отношения, а в някои на практика няма пазарни отношения – най-вече при разпределянето на крупни инфраструктурни проекти със съмнителни обществени поръчки, а напоследък, даже и няма обществени поръчки за някои от тях“.

Липсата на ясни перспективи за развитие пред българската енергетиката,  задълженията на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ от близо 1 млрд. лева, преговорите с „ЕЙ и ЕС Гълъбово“ и „КонтурГлобал“, неяснотата пред ядрената енергетика, както и неучастието на страната ни в европейски проекти за разработване на перспективни енергийни източници също бяха посочени от президента като въпроси, за които са необходими ефективни решения.

Запитан за перспективите за въвеждане на европейската валута в България, президентът отново подчерта, че това е стратегическа цел за страната ни, която обаче изисква предварителна оценка на рисковете и програми за тяхното минимизиране.

На срещата с бизнеса в града присъстваха дипломати, народни представители, кметове на общини от региона, представители на бизнеса от област Хасково и членове на търговско-промишлени палати от страната.

По-рано през деня, на площад „Свобода“ в Хасково, президентът Румен Радев прие почетния караул от Военно формирование 52740, след което наблюдава преминаването на  строя в тържествен марш.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори ДПС, дето с тяхно рамо този е там вече са вдигнали ръце от него и са го отсвирили
207
5
 
14
 
! Отговори
Vuzmezdie преди 5 години
До ФичОсвен Радев и Възрастната партия поне за 20 години докато си идат ДС доносниците и онези дето "паве увира, глава не увира" !!! След 20 години не повече от 10 % от населението - все пак във всяко стадо и куци овце има!!!
206
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименХХАХАХАХАХАХАХ
205
17
 
23
 
! Отговори
Фич преди 5 години
Радев да даде пример и да се разкара от политическата среда. Това ще е първата стъпка към подобрението.
204
7
 
16
 
! Отговори
Радев за пример преди 5 години
Който не работи - той не греши!Радев ревниво следва този комунистически лозунг.
203
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пуделна на Решетников пак се въодушеви.Да се очакват Костиндродски тип избори.Или "приватизации по руски".Убиваш собственика, единствен кандидат за нов: Пеевски.
202
20
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
лицето пилот вече дотяга и на тези дето го издигнаха от военната пенсия.... виж Първанов вече публично го кастри ама тоя/тия до него дето му пишат и командват не се опомнят че вече са бита ... ама яко бита карта,,, факт
201
11
 
19
 
! Отговори
Ганчо преди 5 години
Защо всички мечтаят ПРЕЗИДЕНТА да е подчинен на правителството??????? Май им харесва президент тип Плевнелиев. Стига с това БСП - те вече не са на власт повече от 10 години и от тях нищо не зависи. Но от тези които сега са на власт - може да се каже, че 99% са бивши комсомолци които са си сменили чипа и са забравили как са се клели на Димитров и партията кърмилница. Аз не съм бил комсомолец и комунист защото съм от потекло на царски офицер.
200
13
 
16
 
! Отговори
антиджендар преди 5 години
До 242 АнонименРано в събота сте се надрусал бе другарю Гендар Сороски ! Ахаххаххахааа, умират от збоба сороските гендари в софето като видят избрания от народа президент Радев.
199
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рублeн пак чете дословно написаната бележка от парията, иначе ще има шамари зад врата от Йотова!
198
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно така Рублене техноимпексова, милиончева, бенчо и другите червенобузи олигарси ще раздадат имането си на бедните и държавата ще цъфне и върже.
197
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз искам да сменим политическата среда, ама на президинто известен с надгробните речи на Нова година ще му стане криво. Да гласуват само тези дето плащат данъци като физически лица в България последните пет години преди изборите.
196
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Радев се е получило - сменил е "средата", повишил е "стандарта". Вместо да се чуди на каква още длъжност да назначи това до него, сега може да си купува какъвто цвят му душа иска чорапи.
195
6
 
16
 
! Отговори
11 преди 5 години
До 218. *** Жан Виденов беше най чистия премиер, Сорос тогава направи от България няколко милиарда долара поради наивноста му.
194
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
рУмбУрак и неговите приказки от 1001 казарми предизвикват само и единствено смях.
193
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама нали на 09.09.1944г. сменихте политическата система, така я сменихте, че още не можем да се оправим.
192
23
 
9
 
! Отговори
Бай КооР преди 5 години
Браво г-н президент, обявете военно положение и да вземем властта с щурм! Стига вече безцелно лутане и игра на демокрация, само Русия ще ни помогне в този извратен демократичен капан
191
5
 
13
 
! Отговори
Радикален преди 5 години
Може ,но ако се насели България с германци.И да се избере германски Парламент,правителство и Президент.С 80% .........не става.
190
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е че много от хората, които гласуват за ГЕРБ гласуваха тогава за Фаткака, защото такъв беше лозунга - "той е нещо различно, летец, прави коремни, Цецка е гpoзнa, ала бала".. само че вижте докъде се докарахме - на БСП им подай пръст и ще искат да ти отхапят ръката
189
15
 
15
 
! Отговори
aa1830 преди 5 години
Радев е типичен военен - прави каквото му наредят. Доста негативизъм има във всичките му речи, никакава алтернатива не предлага (за която така или иначе няма правомощия, като черна/червена станция която се включва отвреме на врвме). Има си начини ако толкова му е дожаляло за народа - партия, избори, печели, управлява. Да плюе всеки може, но от представителна институция това е грозно.