Крачка назад за преференцията - победа на популизма?

Дебатът бил сгрешен, бил арена на сблъсък между опозиция и управляващи
Обновена: 19 фев 2019 21:29 | 19 фев 2019 20:22, Камелия Цветанова
8
Крачка назад за преференцията - победа на популизма?
Снимка: Булфото, архив

820 гледания   |  Още видео
След като ГЕРБ отстъпиха крачка назад и върнаха преференциите, дебатите относно Изборния кодекс не стихват.

Според политическия психолог Антоанета Христова крайният резултат е победа за популизма. По думите ѝ преференцията не е доказала, че работи безгрешно и на базата ѝ се случват добри, но и много лоши практики.

Още по темата

Тя смята, че системата за гласуване не произвежда качество, а запазвайки същите правила, ние не променяме нищо и това води до неодобрението на парламента от гражданите.

По думите ѝ дебатът за преференциите е популистки, заради начина, по който се е случил. Според нея е трябвало темата да се обсъжда много преди да се въведат промени и да се посочат плюсовете и минусите на системата.

"Дебатът е повърхностен, необяснителен, изглежда на ниво популистки сблъсък между опозицията, която се опитва да си припише ползата от това, че е лансирала съответната теза, управляващите, че се съобразяват с хората и малките десни, които имат пряка полза", заяви Антоанета Христова пред Bulgaria ON AIR.

Според политолога доц. Стойчо Стойчев с промените в Изборния кодекс се цели градене на публичен имидж. По думите му не е било правилно правилата да се променят сега, защото в дебатите между БСП и ГЕРБ и президента и управляващите всеки ход ще се използва, за да се прави черен политически пиар.

По думите му стимулирането на кандидатите да търсят гласоподаватели води до отвращаване от изборния процес, защото той изглежда като бизнес.

"Тази преференция имаше и положителни ефекти и те не бяха за големите партии, а за по-малките партии и по-скоро за предизборните коалиции", обясни политологът пред Bulgaria ON AIR.

Стойчо Стойчев коментира в "Денят ON AIR", че липсата на кворум в парламента не е нищо страшно и отговорността на осигуряването му не е само на управляващите, а на всички депутати.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Рашко преди 4 седмици
Покрай цялата шумотевица, някак се забрави #КОЙ точно скалъпи на две - на три настоящия ИК и въведе измислените преференции. И защо "преференции", защо не мажоритарни избори, за каквито гласуваха 3 милиона души, повече от гласовете за настоящ президент и правителство взети заедно.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
НАПРАВИХА РЕМОНТ НА ИЗБОРНИЯ ЗАКОН.
СЕГА СЕ НАЛАГА ДА ПРАВЯТ РЕМОНТ НА РЕМОНТА.
ТАКА ЗАПОВЯДА ПАДИШАХА И ЦВЪКИ ТРЯБВА ДА СЕ ПОДЧИНЯВА.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Отвори вестник ,, СЕГА " , виж карикатури и ... всичко е казано за Падишах Борисов .
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
основен похват
популистката партия герб обвинява всички останали в същото
и понеже медиите са нейни а не национални
измитите канчета повтарят мантрите и за другите политически сили
в основни линии под популизъм се разбира даване на неизпълними или не предвидени за изпълнение обещания
а за 10 години си спомнете колко бяха от управляващите и кажете кои са популистите
2
2
 
7
 
! Отговори
Абе преди 4 седмици
Смот., какви ги дрънкате бе простит лъжливи. Нали преф кандидат е част от партийната листа т.е. той е поставен там от някой партиен вожд, който е съгласува списъка с некой над него. Ако влезлият в НС преф депутат е палячо то защо е в листата, а за тия кандидати зад него в списъка не ми се мисли на к акво ниво са.
1
1
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 седмици
Скъпоплатено от народа...кукленско шоу.Куклите са в Парламента и в управлението на клетата ни държавица,Кукловодите са далеч от нас.Народе!!!