България и Северна Македония ще живеят по-добре без лъжи!

Депутати припомниха за липса на права на наши сънародници
Обновена: 20 фев 2019 12:58 | 20 фев 2019 11:00, Камелия Цветанова
51
България и Северна Македония ще живеят по-добре без лъжи!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България официално призна Северна Македония за член на НАТО. Това стана факт, след като парламентът единодушно ратифицира протокола за присъединяването на югозападната ни съседка към Алианса. 140 народни избраници гласуваха "за".

Външният министър Екатерина Захариева отчете, че няколко български правителства взеха решение за сключване на меморандуми с тогавашната Република Македония, а пътят за присъединяване към НАТО не е бил лек за нашите съседи.

Тя увери, че България ще продължи да подпомага процеса на вътрешните реформи в Северна Македония, които са необходими за получаване на членство.

Още по темата

"Членството в НАТО бележи нов етап в отношенията на двете държави. От първостепенна важност продължава да бъде работата по подобряване на инфраструктурата, изграждане на скоростни пътища и магистрали. Така ще бъдат разкрити съвършено нови възможности за бъдещите инвеститори, което ще спомогне за развитието на нашите две икономики", заяви Захариева.

Макар че категорично подкрепиха протокола, патриотите не си спестиха и критиките заради липсата на права на хората с българско самосъзнание в Северна Македония.

Според Юлиян Ангелов е много важно споразумението за добросъседство между България и Северна Македония да се изпълнява, защото двете държави заедно "ще живеят по-добре, ако не живеят в лъжа, а подкрепяйки се“.

"Следващата крачка след НАТО е най-накрая между братя и сестри да бъде премахната границата и Северна Македония да стане член на ЕС, хората да живеят свободно, роднините да си гостуват", коментира той.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов отсече, че въпреки че България първа призна Македония за самостоятелна страна, през годините спрямо хората, които имат българско самосъзнание, е имало репресии.

"Те все още нямат доста права - правото на ползване на български език, на училища, тяхната професионална кариера доста често зависи от това тяхно самоопределение. Редно е Македония с оглед на искането си за членство в ЕС да си коригира поведението, да се спре с разрушаването на паметници, да излезе от евроазиатския кръг на влияние и да се насочи към една общоевропейска интеграция и бъдеще", призова той.

В този дух беше и изказването и на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Той дори връчи на шефката на НС Цвета Караянчева анекс към Договора между България и Македония, който е подготвил.

"В анекса става дума за това, че двете страни ще се въздържат от всякакви спекулации и опити за обсебване, присвояване на исторически събития и личности, определени като общи", обясни той.

Според него само така могат да бъдат изчистени споровете за исторически имена и факти и сътрудничеството между двете страни да е пълноценно и без спорни моменти.

Въпреки това Сидеров настоя, че застава напълно зад виждането за приятелски и добросъседски отношения със Северна Македония, които да включват икономическо и културно сътрудничество.

Иначе той коментира, че "по комсомолски възхождаме и се радваме на присъединяването на Северна Македония към НАТО, но никой не прави сериозния анализ, какво точно значи това".

"Членството в НАТО се обявява като гаранция за сигурност и мир, но срещу кого? Кой е врагът, казано простичко? Какво прави НАТО на Балканите и какво ще прави? Има ли подготовка за военни действия на Балканите и в Европа изобщо? Виждам такива признаци", коментира лидерът на "Атака".

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви днешния ден като много важен, защото показва политическата воля на родните политици да подкрепят усилията на Северна Македония за НАТО, което ще даде допълнителна сигурност на региона.

Освен това присъединяването към Алианса била първата стъпка, а втората е членството в ЕС.

Според Цветанов трябва да се отдаде заслужената признателност на всички български правителства и парламенти, които през години подкрепяха усилията на Северна Македония.

"Да си припомним, че през 1992 г. България беше първата страна, която призна независимостта и усилията на Македония да гради своето бъдеще и да има своята европейска перспектива, мястото на Северна Македония е в НАТО и в ЕС", обобщи той.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ влизането на Северна Македония в НАТО е пътят за изграждане на силни и стабилни Балкани.

"ДПС още в зората на демокрацията пое като своя мисия реализирането и задълбочаването на евроатлантическата интеграция и продължава да цени евроатлантическите ценности и днес - върховенството на закона, правата и свободите на гражданските и т.н.", каза той.

Карадайъ изрази убедеността си, че това е пътят за изграждане на силни и стабилни Балкани, за укрепване на стабилността, за гарантиране на мира и просперитета.

"Това е пътят за противопоставяне на популизма и национализмите, на всяка цинична политика, която застрашава мира. Подкрепяйки днес това решение, ние препотвърждаваме увереността си към евроатлантическите ценности, които защитават демокрацията. В същото време така отричаме всяка форма на ксенофобия, национализъм, омраза и популизъм", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСтига си ми хвалил ГРОП,които пратиха Четин Казак да ни представлява в най-важната институция - НАТО ,а той няма никаква връзка с военните,нито е завършил военна школа,толкова ли нямаше достойни военни в България?Срам ме е от ГРОП,непрекъснато вършат гафове и глупости!
32
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
До АнонименХа сега ми обяснете къде е мястото на герберасткия коалиционен партньор ВМРО в България или в Северна Македония!? Щото нали на вътрешна македонска революционна организация? Или поне се пишат за техни наследници, макар да не защитават нито техните идеи, нито са борци като тях!Шкембе войвода собственоръчмо и безмозъчно лиши партията си от смисъл, а с това и присъствието си в българския парламент!
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога Северна Македония ще се обедини с Източната си част?
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3M 13А ти ходи с кофата да събираш
29
3
 
3
 
! Отговори
A преди 5 години
Какво по вашата дифениция е лъжа. Предполагам -лъжа е всичко което не ни изнася.
28
2
 
5
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
Да живеем без лъжи???За съжаление пропуснахме момента да задължим македонците да крадат и фалшифицират историята ни,както направиха гърците.Националните предатели които подписаха договорът с Македония,съставен изцяло от САЩ рано или късно ще отговарят пред съда.
27
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Исторически момент! Както и откъдето и да го погледнем. Браво!
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на табелата в сърбия написано царибродстрахотна победа на патриотите от герби тази вечер дпс попитаха не трябва ли и други табели да бъдат снабдени с два надписакато съберем заедно предателството със северна македония и тоя глупов провокационен надпис от който не следва нищо добро за българия мишоците на краваршингтон - гербавите плазмодии трябва да се изтрият от българия ако искаме да спасим отечеството!!!!и да не забравиш да го изтриеш!!!
25
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А БСП-то си измислиха причини,за да не са в парламента за гласуването.Как иначе ще се обясняват на Путин,че са гласували за приемането на Македония в НАТО.Те така са свикнали -да бягат винаги от отговорност.
24
5
 
21
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Черен ден за България! В името на ЕвроатлантизЪма, група предатели от ГЕРБ, ВМРО и Атака затвърдиха една нагла, Коминтерновска лъжа - антибългарска пропаганда! А що се отнася до лъжите и претенциите от Сърбо-Скопяните към България, ами не само, че няма да секнат, но ще ги сложат на стероиди! Сега, когато Jaзикот им е официален натовски език!
23
12
 
23
 
! Отговори
България преди 5 години
Чуждите интереси ослабиха България, взеха и армията и парите, убиха добрия мат'риял а квото остана, сега го изгониха.Сега установиха на власт Бойко и контролират икономиката и народа с измами, насилие и подтисничество.Истината.
22
11
 
22
 
! Отговори
ЦИКЛОПА преди 5 години
Магистралите, които Бойко е построил, не можете да ги разрушите!(Защото докато стигнете до там, сами се разрушават, а някои не са завършени)
21
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее Македония и братския македонски народ !Всичко което е против интересите на Империята на Злото...е ДОБРО !
20
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония - отроче зделано в СССР, при което комунистите начело с "вожда" Г. Дим. участваха активно при "бабуването". пък сега русофилите вият, че била част от България !
19
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предателството има различни измерения, но винаги остава предателство. Обречени сме на самоунищожение заради многото предатели. Простотията и наглостта са издигнати в култ и се излива от всякакви медии и от народното събрание и премиера. На сащ дори не им трябва усилие, просто ни гледат сеира
18
19
 
22
 
! Отговори
ЕВРОИДИОТИ преди 5 години
Поробиха и Македония.
17
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по-голяма лъжа от северна македония неможе да бъде измислена даже отшефовете на продажната гербава шайка!!!да не забравиш да го изтриеш!!!
16
11
 
29
 
! Отговори
най-добри пожелания преди 5 години
Добре дошли братя в общия алианс!Чакаме ви и в ЕС!
15
9
 
9
 
! Отговори
ЦИКЛОПА преди 5 години
Изкарвам по 7500 лв на месец, ям гъши дробОт беломорска тракия съм. Мразя гърци
14
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се оглеждаме на четири, защото всеки момент очаквам да ни забият нож в гърба ! Това, за което няколко поколения българи са дали живота си политиците от 1990 до днес го продадоха с лека ръка ! В този ред на мисли, нито ГЕРБ, БСП, ДПС или от другите заслужават да управляват България !