ДПС настоява за позиция на парламента срещу Луковмарш

Уроците от историята трябва да се помнят, заяви Джейхан Ибрямов
52
ДПС настоява за позиция на парламента срещу Луковмарш
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След като в събота за пореден път се проведе Луковмарш в София, посрещнат както винаги с негативна реакция от обществото и от чуждите дипломати, от ДПС поискаха най-накрая и парламентът да излезе официално с позиция.

От движението осъждат проявата като фашистка и всяка година призовават властите да спрат факелното шествие.

Оказа се обаче, че това няма как да се случи, защото съдът е отменил забраната на Столичната община. Така че единственото, което остава, е да има засилено полицейско присъствие по време на факелното шествие на участниците в Луковмарш.

Още по темата
Джейхан Ибрямов коментира, че според Наказателния кодекс са забранени подобен род деяния и дори е предвидено наказание от затвор до 3 години и парична глоба.

"Партиите в парламента, които не осъждат ксенофобията и антисемитизма като Луковмарш, са политически сурогати", скочи той.

Ибрямов посочи, че ДПС е направила тест на партиите в Народното събрание, като е поискала осъждането на Луковмарш. Според него уроците от историята трябва да се помнят особено в страна като България, защото страната ни се слави със спасението на евреите.

"Не трябва да се допускат нито леви, нито десни фашисти да си играят със страховете на хората. В момента в книжарниците в София безпроблемно се разпространява фашистка литература – книгата "Моята борба" на Хитлер", коментира Ибрямов.

"Бяхме свидетели на редица фашистки прояви по време на това управление – поругаване на синагогата, на еврейски и мюсюлмански гробища и много други. Партиите в това Народно събрание, които не искат да осъдят ксенофобията и антисемитизма, са политически сурогати. Основният диалог на Луковмарш е ВМРО. Обръщам се към ГЕРБ – докога те ще продължават да прикриват деянията на своите политически партньори и да не ги определят като ксенофобски? Това е антихуманен режим, а не тържество на правото. Всички тези политически партии, които прикриват тези деяния, са антиевропейски и антинатовски", заяви Ибрямов и поиска позиция на парламента по темата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и етнически партии са забранени, ама..
1
0
 
30
 
! Отговори
Брей, преди 5 години
още един демократ.