Познато: Парламентът бутна поредно вето на Радев

Не бяха приети възраженията по Закона за личните данни
Обновена: 20 фев 2019 15:07 | 20 фев 2019 12:05, Камелия Цветанова
66
Познато: Парламентът бутна поредно вето на Радев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът преодоля президентското вето върху Закона за личните данни. Така законът ще бъде обнародван в Държавен вестник и ще влезе в сила, въпреки оспорваните поправки от държавния глава.

Още по темата
Румен Радев атакува разпоредбите, които предизвикаха опасения, че журналисти могат да бъдат подлагани на натиск, ако не докажат, че са използвали правомерно лични данни в свои разследвания.

Възражението на президента бяха срещу установените с параграф 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване. Промените в закона отварят врата за проверки на медийни публикации, журналисти, за проблеми с академични проучвания, документални материали и други, както и за откази за достъп до информация.

"С формулираните 10 критерия, по които журналист, научен работник и писател следва да преценява и да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна свръхрегулация. Изискването да се изпълняват тези критерии, дори и поотделно, представлява ограничение. То засяга същностното ядро на свободата на изразяване и информация като основно право, признато още в епохата на Просвещението в Европа, изпразва го от съдържание и неговото упражняване губи смисъл", се казваше в мотивите на президента за налагане на ветото.

Според държавния глава не е постигнато необходимото равновесие и разпоредбата с 10-те критерия се явява прекомерна, небалансирана мярка.

"Свръхрегулацията на хипотезите, в които ще има конкуренция между защитата на личните данни и свободата на изразяване и информация, води до силно накланяне на везните в полза на правото на защита на личните данни, като "се жертва" свободата на изразяване и информация. Така под формата на критерии за съразмерност със защитата на личните данни се прикриват законови ограничения на основни конституционни свободи", се казваше още във ветото.

Това е 13-тото вето, което президентът Радев наложи на закон приет от парламента. Управляващите от ГЕРБ подкрепиха единствено ветото върху промените в приватизационния закон, с които ангажиментите на купувача по приватизационни договори намаляваха от 10 на 5 г. със задна дата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-очаквам да чуя от Президента.........."остава ви още една седмица"!!!!!!! Амин, дай Боже!! И то по-бързо!
27
28
 
15
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Много хубаво е станало! Тоя за друго не го бива!
26
32
 
12
 
! Отговори
Кико преди 5 години
За какво ни е нужен този ***? Само да разхожда джемпефчетата на жена си. Трябва ни президентска република. Колко хора с особено закръглени *** ще трябва да си търсят работа. 8656
25
13
 
37
 
! Отговори
Цветанееееее преди 5 години
Защо ревеш, че не бил обединител и не идвал в парламента. Защо да идва-да ви гледа глупавите нахилени физиономии как му отхвърляте всяко вето и се правите на велики. Е, велики, велики докато Бойко не ви скръцне със зъби и почвате да променяте това което сте хвалили вчера. И все президента ти на устата, а от вчера вече с Деса Атанасова и за Бсп се загрижихте, че Нинова си подтискала депутатите. Винаги изненадваш с налудничавите си заключения.Точно Бойко не брои вас за хора. Плазмодий.
24
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата+Шиши съсипаха България!
23
4
 
23
 
! Отговори
Парламент...... преди 5 години
...на територията няма. Това е от '89г насам. Оттогава е един РАЗГРАДЕН и разграбен двор!
22
10
 
21
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ЩЕ ИМА ЛИ СПЕЦИАЛНОСТ "ЖУРНАЛИСТИКА" В ТУКАШНИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ....ДА Я ЗАКРИЕМ ТИКВА, ТАКА НЯМА ДА ТИ ПРЕЧАТ
21
14
 
41
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
КОЛКОТО И ПЪТИ ДА СЕ НАЛАГА ВЕТО ОТ ПРЕЗИДЕНТА ТО ЩЕ БЪДЕ ОТХВЪРЛЕНО ДОКАТО НА ВЛАСТ СА ГЕРБ. ТЕ СА НАД ЗАКОНА. УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ КАТО СОБСТВЕНА ДЪРЖАВА А НАРОДА СА ИМ РОБИ. ТЕ НЕ ЗАЧИТАТ КАКВО ЖЕЛАЕ НАРОДА. ТЕ СА НАЙ УМНИТЕ И КРЕАТИВНИ КОГАТО ВСИЧКО Е В ТЯХНА ПОЛЗА ОСОБЕНО КРАСАВЕЦА НА ПГ ГЕРБ. ВСЯКО НАЧАЛО ИМА КРАЙ. НЯМА БЕЗКРАЙНИ НЕЩА. ТОВА ТРЯБВА ДА СИ ГО ПРИПОМНЯТ ПО ЧЕСТО.
20
45
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното доказателство, че Позитано изпълнява поръчка на Кремъл !
19
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ ЗНАМ дали дейността на НС е законна ако президента има по-висок от рейтинг от този на НС.Не знаеш, защото си тъn и кyx като суха чамова дъска!
18
36
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност с отсъствието си БСП само доказват, че не се интересуват от народното благо, а само от тяхното собствено. Ясно е защо БСП отсъстват, защото този закон е в полза на депутатите !
17
36
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На БСП-то трябва да им се спрат заплатите! Те са изпратени там, от народа, в служба на народа, като народа е техният работодател!Който не работи, а като айляк си клати краката не трябва да получава възнаграждение!
16
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък предпочитам да са ми защотени личните данни пред това да си публикуват щяло и нещяло безнаказано.
15
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Медиите могат да се сравнят само с медиите на Румъния през ерата на Чаушеску. Работническо дело и Българска телевизия не досаждаха толкова много с политика и хвалби.
14
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам дали дейността на НС е законна ако президента има по-висок от рейтинг от този на НС.Ако законността на дадена инстуция или човек се определя от неговият рейтинг, то Николета Лозанова трябваше да е президент!
13
18
 
32
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ЗАКОН ЗА ОБИДА НА ВЕЛИЧЕСТВОТО ЩЕ ИМА ЛИ.....ВАШЕ ТИКВО-ВЕЛИЧЕСТВО (НЕ СТЕ СИ УТОЧНИЛИ ТИТЛАТА)
12
32
 
20
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Тръмп управлява по-дълго от Зеленият пъпеш, но ще наложи първото си вето едва сега, по повод изграждането на пограничната стена. За Зеленият пъпеш налагането на вето е като коремно - просто упражнение!
11
14
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам дали дейността на НС е законна ако президента има по-висок от рейтинг от този на НС. ГРОБ усилено работят против волята на народа и техни президент и скоро тези самозабравили се тиквоплазмодии ще го разберат И другото което е личните данни на хората трбва да са защитени от хора които не могат да направт една винетна система или им изгарят сървърите заони за лични данни не искам.
10
31
 
12
 
! Отговори
Радев-балалайка преди 5 години
Балайка - руски музикален инструмент.
9
9
 
28
 
! Отговори
1 преди 5 години
някой гербер-комунист,да е очаквал друго.