Познато: Парламентът бутна поредно вето на Радев

Не бяха приети възраженията по Закона за личните данни
Обновена: 20 фев 2019 15:07 | 20 фев 2019 12:05, Камелия Цветанова
66
Познато: Парламентът бутна поредно вето на Радев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът преодоля президентското вето върху Закона за личните данни. Така законът ще бъде обнародван в Държавен вестник и ще влезе в сила, въпреки оспорваните поправки от държавния глава.

Още по темата
Румен Радев атакува разпоредбите, които предизвикаха опасения, че журналисти могат да бъдат подлагани на натиск, ако не докажат, че са използвали правомерно лични данни в свои разследвания.

Възражението на президента бяха срещу установените с параграф 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване. Промените в закона отварят врата за проверки на медийни публикации, журналисти, за проблеми с академични проучвания, документални материали и други, както и за откази за достъп до информация.

"С формулираните 10 критерия, по които журналист, научен работник и писател следва да преценява и да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна свръхрегулация. Изискването да се изпълняват тези критерии, дори и поотделно, представлява ограничение. То засяга същностното ядро на свободата на изразяване и информация като основно право, признато още в епохата на Просвещението в Европа, изпразва го от съдържание и неговото упражняване губи смисъл", се казваше в мотивите на президента за налагане на ветото.

Според държавния глава не е постигнато необходимото равновесие и разпоредбата с 10-те критерия се явява прекомерна, небалансирана мярка.

"Свръхрегулацията на хипотезите, в които ще има конкуренция между защитата на личните данни и свободата на изразяване и информация, води до силно накланяне на везните в полза на правото на защита на личните данни, като "се жертва" свободата на изразяване и информация. Така под формата на критерии за съразмерност със защитата на личните данни се прикриват законови ограничения на основни конституционни свободи", се казваше още във ветото.

Това е 13-тото вето, което президентът Радев наложи на закон приет от парламента. Управляващите от ГЕРБ подкрепиха единствено ветото върху промените в приватизационния закон, с които ангажиментите на купувача по приватизационни договори намаляваха от 10 на 5 г. със задна дата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И при Ердоган е така !
7
35
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев не разбра ли, че няма никакви правомощия освен да се усмихва по нова година.
6
9
 
29
 
! Отговори
extremist преди 5 години
се създава ненужна свръхрегулация - НА ТИКВАТА МУ Е НУЖНА;ОПОЗИЦИЯТА Я НЯМА....ИДЕАЛЕН ДЕН ДА БУТНЕШ ВЕТО.МОГАТ ДА ЗАВЪРШВАТ ЖУРНАЛИСТИКА ТУК И ПОСЛЕ ДА БАЧКАТ В ГЕРМАНИЯ ПРИМЕРНО
5
15
 
38
 
! Отговори
истина е преди 5 години
Парламента няма сили само да бутне мозъкът на ПРЕЗИДЕНТА , защото е по умен от всичките тикви там !!
4
4
 
45
 
! Отговори
А Домусчиев преди 5 години
Вече е собственик на Нова телевизия. Още една "независима" медия.
3
34
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познато !!! Старшинката си го буткат редовно.
2
8
 
39
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Познато: Парламентът бутна поредно вето на РадевНе бяха приети възраженията по Закона за личните данниОСТАВА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ВСИЧКИ МЕДИИ ОСВЕН ТЕЗИ НА ШИШИ.МОЖЕ И ДА ГИ ОСТАВЯТ С РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПУБЛИКУВАНЕ НА ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИДА СИМУЛИРАМЕ ДЕМОКРАЦИЯ ВСЕ ПАК
1
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Догодина на 210то място по свобода на словото!