Решението за Изборния кодекс - ще е в интерес на обществото

Това е изключително важен закон, коментира Румен Радев в Берн
Обновена: 21 фев 2019 23:01 | 21 фев 2019 22:57, Василия Пейчева
23
Решението за Изборния кодекс - ще е в интерес на обществото
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев увери, че решението му по промените в Изборния кодекс ще бъде в интерес на обществото. Държавният глава каза това на среща тази вечер с представители на българската общност в швейцарската столица Берн.

Още по темата

Той беше попитан ще използва ли правото си на вето за Изборния кодекс. Моят екип работи усилено по въпроса. Това е изключително важен закон, от него зависят устоите на нашата демокрация, коментира президентът Радев, цитиран от БТА.

Той посочи, че като се върне в България, ще има решение по въпроса и увери, че решението му ще бъде в интерес на обществото.

Когато по различни причини отслабне възможността на гражданите да оказват контрол върху политическия елит, той постепенно започва да обслужва своите интереси, а не интересите на обществото. Затова не трябва да отстъпваме от силата на представителната демокрация, тук при вас дори е пряка демокрация, която е още по-силна форма на контрол и на участие на гражданите във вземането на решения и в управленските процеси, каза президентът Радев пред присъстващите.

При нас имаме откъсване, това е големият проблем на България. Хората трудно влияят на политическите процеси и на механизмите на вземане на решения, коментира президентът. Не трябва да има отстъпление, изборният процес е много важен, добави той.

Чувствам се горд тази вечер, защото знам, че в една държава като Швейцария, която се е превърнала в символ на просперитет, сплотеност и отдадено общество, ефективни институции, високи достижения в областта на науката, изкуството, културата, банковото дело, точно в тази държава има, и то немалко, високообразовани и квалифицирани българи, които успяват да извоюват авторитет и то в области като наука, изкуство, култура, медицина, компютърни технологии, банково дело, инженеринг, каза държавният глава пред десетките събрали се.

Той благодари на сънародниците ни, като посочи, че техният успех не е само личен, а е огромен успех за България, защото в днешния глобален свят на съвместни предприятия, бизнес и проекти, доверието и авторитетът са изключително важни. Вие това правите, вие представяте България на едно много високо ниво, вдъхвате доверие във всичко българско. Показвате, че българите са талантливи, работят здраво и имат силен дух.

Искам да ви благодаря най-вече за това, че не забравяте здравия български корен и дори тук, далеч от родината, съхранявате нашата национална идентичност, а тя започва с езика, каза Румен Радев. Той добави, че благодарение на сънародниците ни в редица градове в Швейцария се откриха български училища, а също така се пази вярата ни с църковните общности "Св. Георги Победоносец", "Рождество Христово".

Убеден съм, че рано или късно България ще се превърне в място, където нашите млади поколения ще искат да учат, да работят и да живеят, каза държавният глава. Знайте, че разчитаме на вас, каза президентът Радев пред присъстващите.

В Швейцария живеят около 12 000 българи.


23
Още от Политика
Депутат от "Воля": Политиците не ги е срам от нищо!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като няма български ресторант за откриване ,като във Виетнам ,поне да се повози на трамвай като в Португалия!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Fake news. Niama info video v bg posolstvoto v bern...
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Vai, vai.... za toz izvetrial pensioner proteje na Ninova i Manolova li se habihte da pisuvate deklaracii na izborite?!....katastrofa....
16
3
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
ами нашите гласове на негласуващите те къде отиват защо трябва да се
разхвърлят на останалите ние сме отделна партия която не вярва на останалите
30 години всички имаха възможност и се доказаха от 1878 до сега ни управляват
***
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 10

За най-бедните ученици има безплатна храна. Не си длъжен да прекъснеш училище, за да работиш и да даваш пари за нуждите на родителите си. Ако те настояват за това, обърни се към директора на училището, за да те настани в социален дом, докато завършиш училище. От степента на образование до голяма степен зависи бъдещето ти.
14
3
 
2
 
! Отговори
Tanfra преди 3 седмици
А Али Баба с кой се срещна в Банкя не разбрах?
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С кого се срещна президента в Швейцария.Не разбрях по чия покана е?
12
0
 
5
 
! Отговори
Интереса преди 3 седмици
Само ,не се знае кое общество!Ако е нашето,това е вярното другари!Всички ,които не мислят като нас,не са общество,не са народ,не са хора!
11
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
К`вото каже главатарят на ГЕРБ.
10
8
 
11
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 седмици
Бля-бля-бля... интерес на обществото... бля-бля-бля... Да свалим санкциите срещу Русия ... бля-бля-бля... Грипените са по-убави... Бля-бля-бля... Бля-бля-бля... Бля!
9
2
 
8
 
! Отговори
Tangfa преди 3 седмици
Никакво вето. Остави ги да си сърбат попарата. Меркел била подкрепила Бойко. Сигурно не знае за вица с баничките по 2 лв.
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Важно!

А поради липсата на пари? На някой им е лесно, като мама и тате ги хранят, а псоле им куопят телефон със сензорен дисплей, ама други се налага, да бичим от рано, защото храната не стига.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Убеден съм, че рано или късно България ще се превърне в място, където нашите млади поколения ще искат да учат, да работят и да живеят, каза държавният глава."

Как? Студенската стипендия е 70 лева (реално е до 150, ама успех с получаването на толкова). Отиваш на работа, след лекции, често тежка, често нощна и ти плащат 2.7 лева на час! ЙЕЕЕ! Как да не уча в България!? Та нали, като завърша. ще работя 3 месеца неплатен стажант, а после ще ми дават 600 лева, догодина 700 лева, ама друг път.
6
0
 
5
 
! Отговори
Крумов преди 3 седмици
До Важно.
Абсолютно си прав да има такова изискване/ и аз също го съм съгласен/,ама то и за шофьорските книжки се иска основно пък виж какво става на практика по пътищата.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Професоре, много ми хареса интелектуалното ти обръщение към 1 :)
4
0
 
11
 
! Отговори
Важно! преди 3 седмици
Има една належаща промяна, но за нея официалните лица не говорят.
От години народът настоява за въвеждане на образователен ценз, обвързан с правото да се гласува. По-толерантните искат да има право да участва в гласуването само човек, който е завършил поне основно образование.
Напоследък обаче все по-често се настоява да бъдат лишени от правото на глас онези, които от мързел или поради липса на нужните умствени качества, не са успели да завършат средно образование.
Глас народен - глас Божи!
3
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
защо другаря Президент стана толко активен с публични изказвания?!
2
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ама какви българи в Швейцария бе !...та нали неговите русофили непрекъснато ги пишат умрели !
Нон стоп пишат в нета, как по соц време българите били 9 млн., а сега са 5 млн. !!!
1
8
 
9
 
! Отговори
Професор преди 3 седмици
До 1


Я да ми ядeш *** мa! Можеш да печелиш от вкъщи само като си надигнеш краката и ти пopят миpизливaтa *** по десетки пъти на ден.