Заплатата си тече: Левите депутати взимат над 1000 лв., макар и извън зала

ГЕРБ иска нови санкции заради неоправдано отсъствие от НС
Обновена: 21 фев 2019 14:20 | 21 фев 2019 12:40, Камелия Цветанова
121

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите от БСП си взимат заплатите, дори и да не ходят на работа.

Те получават 1/3 от основното си възнаграждение, което е средната заплата на работещия българин, обясни шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

След поредния скок на средната работна заплата, която надхвърли 1100 лева, основното възнаграждение на народен избраник също се увеличи и стана над 3800 лв. Отделно обаче депутатите получават още 15% отгоре за работата си в постоянните комисии, което означава, че те месечно ще се разписват върху поне 4378 лв. Това обаче не е всичко. Те взимат пари и за стаж, за научни титли.

Още по темата

Така че сега червените народни избраници взимат над 1000 лева, без да стъпят в парламента.

Според Кирилов отсъствието на социалистите налага да се промени и правилникът за работата на Народното събарние и да се ревизират санкциите заради неоправдано отсъстие от работа.

"Не е вярно и е спекулативно твърдението на колегите, че отсъствайки те не получавали нищо. Не е така, отсъствайки, получават 1/3 от основното си възнаграждение. Това не е нищожен размер. Все пак е сериозен размер. Особено пък във възприятието на работещия българин, когато тази една трета му е средната работна заплата. При всички положения се налага да се съобразят санкциите и правилата във връзка с това, когато имаме отсъствие на цяла една парламентарна група, могат ли да се извиняват отсъствия“, заяви Кирилов и добави, че е редно въпросът за санкциите да бъде обсъден в правна комисия.

Той посочи, че очаква да се появят извинителни бележки от ръководството на парламентарната група.

Според него винаги промените в Изборния кодекс се използват за ескалация на напрежение и политическа битка.

Кирилов поясни, че управляващите се стремят да действат в рамките на Изборния кодекс, чийто основен автор е настоящият омбудсман на Мая Манолова, бивш депутат от БСП.

Въпреки че днес парламентът прие правилата за избор на нова ЦИК, все пак той обърна внимание, че се конструира нова комисия точно преди да се знае кои ще бъдат новите представители в ЕП.

Според него би следвало да има правна възможност партиите, избрани в новия ЕП да подадат заявление до президента за излъчване на техен представител в новата ЦИК.

"Не искам да влизам в коментар на това, че правим избори само и само БСП да си актуализират представителите, съобразно политическата лоялност към ръководителката г-жа Нинова, но в крайна сметка ще видим какво ще се случи като персонален състав на ЦИК“, допълни Кирилов.

По думите му остават два месеца за подготовка за евроизборите. Той посочи, че ако съставът на ЦИК е нов, би било трудно на членовете да се стиковат толкова бързо.

Кирилов допълни, че по неофициална информация сегашният ЦИК е готов с хронограмата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парламентарна криза. Време е да избори.
60
10
 
20
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Гербавите май са късопаметни забравиха, че те въртяха същите номера иначе да не трябва да взимат и стотинка. Въпроса е тия дето уж работят какви закони приемат като гледам и едните, и другите трябва да връщат пари.
59
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами комунисти, какво очаквате - не ходят на работа, не вършат нищо, но получават високо заплащане за това. Така си живееха и преди 1989 г. Явно Тодор Живков е възкръснал и им е върнал старият начин на живот.
58
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 1989 год. нямаше депутати, а делегати. Събираха се в годината 2-3 пъти и гласуваха предварително изработените от експерти закони и постановления. През останалото време всеки работеше по специалността си и вземаше заплата от постоянната си работа. За престоя им, докато гласуват в парламента, им плащаха дневни и пари за спане. Ако и сега стане така това ще доведе до милиони лева икономия. Вижда се, че може и да не "работят" всеки ден, защото полза от работата им няма.
57
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ и ДПС управляват от 10 години. Без подкрепата на ДПС в парламента, ГЕРБ хич ги няма. Това разбира се не е даром. Голям дял от кражбите, ГЕРБ ги даде на ДПС.
56
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То ГЕРБ една работа вършат като присъстват на заседанията на праламента, не ти е работа. По-добре ГЕРБ нищо да не правят, че всичко до което се докоснат го окепазяват. Всеки знае, че демократ работа не върши, демократа знае само да краде.
55
3
 
20
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До Анонимен"Я едно бързо въпросче:Колко взема Пеевски?"Пеевски взема всичко!Особено сега като негласен коалиционен партньор и спасител на властта....
54
7
 
24
 
! Отговори
Паметлив преди 5 години
Гербаджиите да не се правят на ощипани моми,щото много добре помним как самите те няколко месеца бойкотираха парламента,докато от Европа не им казаха да се върнат!
53
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я едно бързо въпросче: Колко взема Пеевски?
52
13
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
То това си им е в кръвта да живеят на гърба на хората. Няма по-големи апаши.
51
5
 
15
 
! Отговори
мдаа преди 5 години
Това е политическа криза в най-селският парламент от 100 години насам,какви пари ви гонят бе плиткоумни ли сте!?
50
3
 
28
 
! Отговори
бай Спиро преди 5 години
Хора, разберете ! Никой не става депутат за едната сиромашка заплата. Всички си плащат за да седнат в парламента. Само от заплата "инвестицията" не се избива. Голямата пара идва от гласуване на лобистки закони и скъпоплатено ходатайстване по избирателните райони.
49
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В частния сектор щеше да има дисциплинарно уволнение за неяваване на работа. Ама в парламента са си построили комунизма.
48
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нинова, пак ли си на СПА????
47
4
 
23
 
! Отговори
ООООХ... преди 5 години
ТОЗИ КИРИЛОВ ДЕТО СРИЧА КАТО ГОВОРИ ЩЕ ПРАВИ ЗАКОНИ ГОРКАТА НИ ДЪРЖАВА ОТ ТАКИВА "УМНИ" - - СЕГА ЩЕ ИМА ДА ОБИКАЛЯТ ТЕЛЕВИЗИИТЕ И ДА ГОВОРЯТ КОЛКО ЛЕВА ЩЕ ВЗЕМАТ ЩЕ ИМА ДА ЛЪЖАТ ЗА КАКВОТО ИМ ДОЙДЕ НА УМ
46
16
 
23
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
Гербавите нещо в паника :)
45
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а гробарското стадо като не влизаше с месеци в парламента, не взимане ли заплати?
44
11
 
14
 
! Отговори
Друга гледна точка преди 5 години
Нещо бъркаш. Не влизаха, докато не се събереше кворум от 121 народни представители. И това стана, след като влезли но не регистрирали се, тогавашния шеф на парламента Миков ги преброи за да открие едно заседание. А че този номер го измислиха от БСП и го прилагаха в първия кабинет, нито дума. Как беше комунист на разпит...
43
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да стане България по добра за живот, БСП трябва да бъдат забранени със закон, всяко взимане на властта от тях връща държавата минимум с 10 години.
42
4
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ТЕ ВСИЧКИТЕ 240 НЕХРАНИМАЙКОВЦИ В ПАРЛАМЕНТА НЕ ЧАКАТ САМО НА ЗАПЛАТИТЕ СИ КАТО ДЕПУТАТ БЪЛХА ЩЕ ГИ УХАПЕ. ПРЕДИ БСП НЯКОЙ ДА Е ЗАБЕЛЯЗАЛ КОЛКО ДЕПУТАТИ ИМА В ПАРЛАМЕНТА ОТ ВСИЧКИ ГРУПИ. АМА НАЛИ Е БСП ДАЙ ДА ПИЩИМ НА УМРЯЛО. АМИ ГЕРБ ПО РАНО КАТО НАПУСКАХА ДА НЕ ИМ УДЪРЖАХА. АМИ НЯКОИ ДЕПУТАТИ КОИТО ВЪОБЩЕ НЕ ХОДЯТ ТАМ ЗАЩО СИ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ. СЕЩАЙТЕ СЕ ЗА КОГО СТАВА ВЪПРОС. МНОГО ЗЛОБА.