Заплатата си тече: Левите депутати взимат над 1000 лв., макар и извън зала

ГЕРБ иска нови санкции заради неоправдано отсъствие от НС
Обновена: 21 фев 2019 14:20 | 21 фев 2019 12:40, Камелия Цветанова
121

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Виж други галерии »

Депутатите от БСП си взимат заплатите, дори и да не ходят на работа.

Те получават 1/3 от основното си възнаграждение, което е средната заплата на работещия българин, обясни шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

След поредния скок на средната работна заплата, която надхвърли 1100 лева, основното възнаграждение на народен избраник също се увеличи и стана над 3800 лв. Отделно обаче депутатите получават още 15% отгоре за работата си в постоянните комисии, което означава, че те месечно ще се разписват върху поне 4378 лв. Това обаче не е всичко. Те взимат пари и за стаж, за научни титли.

Още по темата

Така че сега червените народни избраници взимат над 1000 лева, без да стъпят в парламента.

Според Кирилов отсъствието на социалистите налага да се промени и правилникът за работата на Народното събарние и да се ревизират санкциите заради неоправдано отсъстие от работа.

"Не е вярно и е спекулативно твърдението на колегите, че отсъствайки те не получавали нищо. Не е така, отсъствайки, получават 1/3 от основното си възнаграждение. Това не е нищожен размер. Все пак е сериозен размер. Особено пък във възприятието на работещия българин, когато тази една трета му е средната работна заплата. При всички положения се налага да се съобразят санкциите и правилата във връзка с това, когато имаме отсъствие на цяла една парламентарна група, могат ли да се извиняват отсъствия“, заяви Кирилов и добави, че е редно въпросът за санкциите да бъде обсъден в правна комисия.

Той посочи, че очаква да се появят извинителни бележки от ръководството на парламентарната група.

Според него винаги промените в Изборния кодекс се използват за ескалация на напрежение и политическа битка.

Кирилов поясни, че управляващите се стремят да действат в рамките на Изборния кодекс, чийто основен автор е настоящият омбудсман на Мая Манолова, бивш депутат от БСП.

Въпреки че днес парламентът прие правилата за избор на нова ЦИК, все пак той обърна внимание, че се конструира нова комисия точно преди да се знае кои ще бъдат новите представители в ЕП.

Според него би следвало да има правна възможност партиите, избрани в новия ЕП да подадат заявление до президента за излъчване на техен представител в новата ЦИК.

"Не искам да влизам в коментар на това, че правим избори само и само БСП да си актуализират представителите, съобразно политическата лоялност към ръководителката г-жа Нинова, но в крайна сметка ще видим какво ще се случи като персонален състав на ЦИК“, допълни Кирилов.

По думите му остават два месеца за подготовка за евроизборите. Той посочи, че ако съставът на ЦИК е нов, би било трудно на членовете да се стиковат толкова бързо.

Кирилов допълни, че по неофициална информация сегашният ЦИК е готов с хронограмата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се забрани със закон бсп. Всичко построено от 1944 до 1989 година да се разруши.
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Журналята добре знаят, че българинът има едно слабо място и един единствен дял в мозъка и това са парите. Заговори за пари, кой колко вземал и все едно си запалил пожар над барутен погреб. Само вижте, какви статии преобладават.
99
1
 
5
 
! Отговори
Лечев преди 5 години
Всеки лев за депутат са пари на вятъра. Всеки лев за социалист са незаслужени пари.
98
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам и аз да не ходя на работа а да прибирам 1/3 заплата. Е бати кефа, само в тази държава *** е възможно.
97
0
 
1
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Да вземаш 1000 лв когато можеш 4850 лв си е чиста загуба.След изборите не се знае кой от сегашните депутати от БСП ще артиса и тогава горчиво ще съжалява.
96
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Червеното котило ГЕРБ , кога се ли гавеха с Ореха месеци не стъпваха в НС а лапаха парите . А и докото протестираха ,се препичаха по круизните кораби .
95
5
 
0
 
! Отговори
МНЕНИЕ от БИВШ преди 5 години
Трябва да се увеличи размера на заплатите на Депутатите . Трябва да се изравни и фиксира Заплатата на БГ Депутатите с тези на Евродепутатите .Тогава всички Депутати ще започнат да Работят , както е в ЕС - там се взима Заплата около 100 000 евро месечно , но ако не си продуктивен и *мааш* като бг депутат ще вземеш 0 .
94
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Кире Контрабандиста - А бе, хора, останалите българи ,които не са комунисти или социалисти , защо плащаме на тази шайка ***...Виж сега, те са си в комунизЪма, затова парите (капиталистическа отживелица) им идват по право! А ти, ще трябва да гласуваш за тях до живот, за да могат да се борят за твоето социалистическо благоденствие, което ще постигнат (те за теб) един (някой) ден!
93
7
 
4
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
КАКВО ДА КАЖЕМ СЛЕД КАТО ГЕРБАВИТЕ ОТКРАДНАХА МИЛИАРДИ !!!
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
значи пари нема оти нема промишленоста защо нема промишленостзащото българите се вързаха на тлъстите лъжи на обикновените грабители каквито са така наречените развити странии сега стават само за прислуга или пушечно месотака ще е питайте чехите що не са в еврото кат са най-напред от бившите соци им се молятпрезидента им вацлав клаус - два мандата не даваше да се закачи знамето на ЕСпред президенството докато беше президенти казваше ЕС не се различава от СССР - и комисари си има даже
91
6
 
7
 
! Отговори
Браво Корни преди 5 години
Здравата го набута на *** гербави!Иде свободата от герберастията!
90
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това със заплатите щеше да е много смешно ако не беше гнусноот гербав айдук какво очаквашима такива дето не се вясват в парламентаа практиката да се напуска народното събрание я въведоха така наречените демократиако си спомнаш и гербавите айдуци напускаха парламента ама тогава тия писачите гаче миго беа налапали та не обелиа и думатака че кротко нали гербавите си сменят мнението на 12 часа и яростно го защитават независимо че преди това са ви убеждавали в обратното
89
4
 
1
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Ако съм работодател в БГ ще избягвам да наемам хора с дълъг стаж или ще им предлагам малка заплата, така че тази измислена надбавка да не натоварва. Работодателят сам трябва да реши на кой колко ще предлага и стажът тука няма място. Хеле па в парламента!
88
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да им спрете парите на левите депутати, те ще продължават да си ги получават от руското посолство в София.
87
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е,вече се отказаха от заплатите,колите и привилегиите.Айде сега да видим Цвъки и компания накъде ще насочат оитровните си стрели.
86
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП не искат заплати. Те не са в парламента заради заплатите, а искат да бъдат уволнени и да има нови избори за техните места, защото те видяха че не могат да се борят с ГЕРБ и ОП.
85
0
 
22
 
! Отговори
Кире Контрабандиста преди 5 години
А бе, хора, останалите българи ,които не са комунисти или социалисти , защо плащаме на тази шайка *** да обръщат най-свещеното място в държавата -Народното събрание - в цирк ??? Докога тези дембели с розови личица и розови дупенца ще се гушат с нашите пари,отделени от залъка ни ???
84
2
 
16
 
! Отговори
Искам спокойствие преди 5 години
Аз съм против всяка партия. Крадат те от ляво. Крадат те от дясно. А аз просто искам да живея спокойно и тихо. И това не става. Що сме живи? Като един живот не може да живеем нормално.
83
6
 
14
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
В парламент, където всички гласуват каквото му спуснат на Цеко-истината, където коалицията изразява различно мнение само по телевизията докато не се проведат "разговори" и всичко си се върне по старо му, където депутатите са там само за бройка, реална опозиция няма какво да прави там, всяко вето на президента беше блокирано без проблем, всяка промяна предложена от опозицията отхвърлена и така на татък. Не случайно оня пъпеш започна да се оправдава, че видиш ли не били авторитарни. Ама всъщност..
82
14
 
20
 
! Отговори
ООООХ... преди 5 години
СЕГА ВСЕКИ ДЕН ПО ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ ЩЕ СЕ ПРЪСНАТ ДЕПУТАТИТЕ ОТ ГЕРБ И ОП И ЩЕ ГОВОРЯТ КОЛКО ПАРИ ЩЕ ВЗЕМАТ ДЕПУТАТИТЕ ОТ БСП - ПОЧУДИХА СЕ КАК ДА ГИ ОЧЕРНЯТ- ТЯ НИНОВА КАЗА ЧЕ НИЩО НЯМА ДА ВЗЕМАТ АЗ И ВЯРВАМ