От БСП се отказаха от заплати, от "Атака": Не е конституционно!

Който не работи - не трябва да яде, смята депутат от "Атака"
22 фев 2019 10:00,
29

Без заплати за депутатите, които отсъстват от парламента. Независимо дали е със или без основание. Това предлагат от "Атака". Идеята идва, след като за пореден път Народното събрание събира трудно необходимите 121 депутати за започване на работния ден.

След "ремонта" на Изборния кодекс БСП не идват в парламента. ДПС пък не се регистрират... Опозицията от своя страна винаги е твърдяла, че кворумът е ангажимент на управляващото мнозинство.

Още по темата

"В действителност това е така. Кворумът е функция на управляващото мнозинство. Но все пак... Който не работи, не трябва да яде. Не е редно никой да не идва на работа. Не би било честно спрямо останалите народни представители", коментира в студиото на "България сутрин" депутатът от "Атака" Николай Александров.

Той отбеляза, че от партията му са отправили същото предложение още през 2013 година. Разликата обаче сега била, че настояват то да бъде прието в целия му вид - т.е. депутатите да получават точно 0 лв. трудово възнаграждение в подобни ситуации.

"В момента в правилника съществува хипотеза, която гласи, че отсъствия по уважителни причини може да има от едно до три поредни заседания или пет в рамките на месеца. И това е достатъчно", допълни Александров.

А часове след като от управляващото мнозинство взеха решение да променят правилника на Народното събрание, така че отсъстващите депутати от БСП да не получават своите заплати, от левицата сами се отказаха от тях.

Пред Bulgaria ON AIR Николай Александров обаче бе категоричен, че това е в противовес с Конституцията и не би могло да се случи в действителност.

"Единственият вариант, по който това може да се реализира, е чрез решение на парламента. Във финансовите правила към правилника е записано по какъв начин се получават трудовите възнаграждение. И няма как председателят на парламента, чрез писмо от лидера на партията Корнелия Нинова, да спре заплатите на 80 човека", отсече той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
20
 
! Отговори
Наглостин Чорбаджиев преди 5 години
Нямат кворум, защото и тези от т. н. управляващо мнозинство не ходят на работа. Ама заплатката им е цяла, нали. Де тояга, де.
4
8
 
2
 
! Отговори
img456123 преди 5 години
"заключвайте мандрите, прибирайте стадата, бсп_то слиза при народа!"хаха, това беше свежо:))
3
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Открито писмо до СидеровАбе Волене, тази комунистическа партия се отказа от България, та ти за някава си заплата ги упрекваш, като се знае, че това което им се полага Народното събрание ще им преведе по сметките, а след това ще очакваме популистки PR'и във вид на дарения или помощи !
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия атакисти още ли са на заплата при Доганя да му дигат рейтинга
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ама нали казаха ,че ще си направят форума сами...а сега де...май нещо трудно им се получава...което означава,че народът не е гласувал за тях да го управляват...