30 години кой ли не опитвал да спъне нашия военно-промишлен комплекс

България нямало да плати нито лев на Русия за лицензи
Обновена: 24 фев 2019 13:05 | 24 фев 2019 12:55, Камелия Цветанова
261
30 години кой ли не опитвал да спъне нашия военно-промишлен комплекс
Снимка: Булфото, архив

За последните 30 години не една страна се е опитвала да спъва развитието на българския военно-промишлен комплекс, заяви пред БНР вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на въпрос дали чужда държава се опитва да влияе върху българската оръжейна индустрия.

Още по темата
"В миналото България беше седма-осма в света по обороти на продадено оръжие. Последните години, всъщност – през всички тези години – загубата на пазари са придружени от опити от страна на Русия да постави въпроса за т.нар. лицензи", коментира Каракачанов.

Вицепремиерът опроверга твърденията на Бойко Ноев, че България се е съгласила въпросът за лицензите да бъде обсъждан.

"Има един стар спор между България и Русия – руснаците твърдят, че военното производство в България се извършва по техни лицензии, което не е вярно. Всички български правителства досега са отхвърляли тази теза. За първи път това правителство, под ръководството на Министерство на икономиката и в частност Караниколов, прави пробив в тази българска позиция, което кара сдружението, на което Академик Воденичаров е съпредседател, да пише писмо до цялото правителство, до всички държавни власти, в което казва "с тревога научаваме, че Министерство на икономиката е поканило по своя инициатива руската страна за преговори…". Отправянето на покана от българска страна означава само едно – че България е готова готови на компромиси", заяви по-рано пред БНР.

"Подобно нещо българското правителство не си е помисляло. Това, че руската страна поставя на всяка двустранна среща въпроса за лицензите, си е тяхна политика и тяхна тактика", каза Каракачанов.

"България няма никакво намерение – не по политически причини, а поради липса на каквито и да е юридически основания – да плаща пари за лицензи или някакви други пари на трета страна за производството на нашия военно-промишлен комплекс", допълни Каракачанов.

Нямам информация, че представител на чужда държава е организирал взрив на площадка на ВМЗ-Сопот. Няма такива данни, така Каракачанов коментира изявлението на Бойко Ноев пред БНР, че по данни на британските специални служби още един агент, замесен в отравянето на Сергей Скрипал, е бил в България по време на взрива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
4
 
5
 
! Отговори
Ala_Bala преди 5 години
Основният удар беше нанесен от САЩ. Колкото до лицензите, те трябва да се плащат.
169
8
 
8
 
! Отговори
бай вълчо от хисарa преди 5 години
Някой вярва ли на този шкембе войвода?
168
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе тука една групичка те *** гьози ще ме учат откъде изгрява слънцето . Дистрибутори на Арсенал изнасяха по няколко хиляди калашника в Америка за колекционери. Може последните години да е имало американски поръчки за снабдяване на джихдисти и тем подобни и това е
167
6
 
13
 
! Отговори
Русия = Психиатрия преди 5 години
Патентите важат 17 години, може да се удължат допълнително до 3 години максимум. Кви патенти, кви 5 лева за нещо което произвеждаме от 1977? Мислите ли, че руснаците не биха ни осъдили ако действително имаха право?А както писа колегата по-долу арсеналските АК47 ги лапат като топъл хляб в САЩ.
166
2
 
10
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До Анонимен 200:Фалшифменто информация."Арсенал" произвежда и продава до ден днешен може би най-качествения "калашников" в света. Дажи и тука в Америка.A руснаците се опитват да чопнат нещо ако стане, както и американците, както и всеки друг в света. Ако стане.
165
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те руснаците ако могат, и слънцето и въздуха ще вземат от Блгария.Румбата и *** биха ги харизали, ама природните стихии са недостъпни за тях.
164
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ехе,нашия военнопромишлен комплекс ако не го спъваха външни сили,досега щеше да е поне на космическо ниво!А защо ли работниците в него работят пак за жълти стотинки,незнам,толкова араби въоръжихме,такъв прираст отчетохме,пък печалбата къде е отишла,май никой не знай.Не изглежда да е в държавата май!
163
17
 
10
 
! Отговори
пехотинец преди 5 години
Военната ни индустрия веднага трябва да започне производство на ядрени бомби които да бъдат тествани над Кремъл! С надпис Поризведено и Лицензирано в България!
162
0
 
9
 
! Отговори
Шефа преди 5 години
Прав е , но на първо място са БЪЛГАРСКИТЕ МИНИСТРИ страдащи от политическа и умствена недостатъчност!
161
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не говорим че разработките в СССР не са разработки на Русия и съответните патенти и лицензии регистрирани там, вече нямат никаква юридическа стойност, отделен въпросе че ние оотдавна не произвеждаме нищо от техбите неща, в това число и калашников
160
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРОСЯЦИТЕ ПАК ДО НАС ДА СИ ОПРАВЯТ ЗАКЪСАЛОТО ДЕРЕДЖЕ, ПЪК ПОСЛЕ : АМА БРАТУШКИ...
159
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Старите патенти могат да се подновяват и поддържат, нали за това всъщност Тръмп *** сол на главата на китайците, че им крадат интелектуална собственост. Обаче Китайците имат все повече пари за свои разработки и то големи пари. Обаче какво ще правим ние като сме малки и все трябва да се хванем за пеша на някой за се обновява и модернизира производството и да има бъдеще
158
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отделно за Калашников сме си купили лиценза още 70-те години, а от 30 години вече нито го произвеждаме нито продаваме, претенциите на руснаците са за нашия 'арсенал" видиш ли ползвал патенти, които са за калашников, но този патенти са от преди 70 години и повече, т. е по всички правила на патентното право не се дължи плащане за тях, така че да си гледат работата
157
10
 
8
 
! Отговори
Наша разработка ама преди 5 години
Друг път, наша разработка, всичко от до което се произвежда е останало като разработки от ссср...
156
6
 
13
 
! Отговори
До 197 преди 5 години
Ами не предполагаш правилно, почти нищо от СеСеСРе вече не се произвежда у нас, дори и спрягания надолу Калашников отдавна не се произвежда у нас, автомата който се произвежда е 'арсенал'", който си е наша разработка, претенциите като цяло на руснаците са неоснователни, те ако имаха някакви основания отдавна да са завели делл
155
10
 
10
 
! Отговори
да-м преди 5 години
Предполагам че 90% от оръжията които правим са по съветски лиценз. Все пак до 90 г. руснаците са били реално шефове на военните заводи. След това новите братя ни принудиха да нарежем всичко.
154
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ви е мнението за Нидерландия(Холандия)? Обмислям да замина да работя там през март.
153
1
 
7
 
! Отговори
До Затова Малчо преди 5 години
Страшни глупости пишеш.Че Паисий създал буквите.Че немския и английския били латински езици.Кефиш ме колко си неграмотен!
152
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А моята месомелачка е румънска и трябвали да хваля румънците че не разбрах?
151
5
 
4
 
! Отговори
Какво преди 5 години
Не можеш да ползваш без да плащаш. Иначе съд и глоби от джоба на народа.