30 години кой ли не опитвал да спъне нашия военно-промишлен комплекс

България нямало да плати нито лев на Русия за лицензи
Обновена: 24 фев 2019 13:05 | 24 фев 2019 12:55, Камелия Цветанова
261
30 години кой ли не опитвал да спъне нашия военно-промишлен комплекс
Снимка: Булфото, архив

За последните 30 години не една страна се е опитвала да спъва развитието на българския военно-промишлен комплекс, заяви пред БНР вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на въпрос дали чужда държава се опитва да влияе върху българската оръжейна индустрия.

Още по темата
"В миналото България беше седма-осма в света по обороти на продадено оръжие. Последните години, всъщност – през всички тези години – загубата на пазари са придружени от опити от страна на Русия да постави въпроса за т.нар. лицензи", коментира Каракачанов.

Вицепремиерът опроверга твърденията на Бойко Ноев, че България се е съгласила въпросът за лицензите да бъде обсъждан.

"Има един стар спор между България и Русия – руснаците твърдят, че военното производство в България се извършва по техни лицензии, което не е вярно. Всички български правителства досега са отхвърляли тази теза. За първи път това правителство, под ръководството на Министерство на икономиката и в частност Караниколов, прави пробив в тази българска позиция, което кара сдружението, на което Академик Воденичаров е съпредседател, да пише писмо до цялото правителство, до всички държавни власти, в което казва "с тревога научаваме, че Министерство на икономиката е поканило по своя инициатива руската страна за преговори…". Отправянето на покана от българска страна означава само едно – че България е готова готови на компромиси", заяви по-рано пред БНР.

"Подобно нещо българското правителство не си е помисляло. Това, че руската страна поставя на всяка двустранна среща въпроса за лицензите, си е тяхна политика и тяхна тактика", каза Каракачанов.

"България няма никакво намерение – не по политически причини, а поради липса на каквито и да е юридически основания – да плаща пари за лицензи или някакви други пари на трета страна за производството на нашия военно-промишлен комплекс", допълни Каракачанов.

Нямам информация, че представител на чужда държава е организирал взрив на площадка на ВМЗ-Сопот. Няма такива данни, така Каракачанов коментира изявлението на Бойко Ноев пред БНР, че по данни на британските специални служби още един агент, замесен в отравянето на Сергей Скрипал, е бил в България по време на взрива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЖИВЕЕШ В ЕВРОПА КУПУВАШ САМОЛЕТИ ОТ САЩ...ТВА НЕ МОГА ДА ГО РАЗБЕРА
109
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата година си купих чисто нов Голф модел 1970 върви като пушка нищо му няма. Та така и със Ф16.
108
0
 
2
 
! Отговори
до х преди 5 години
та кое им е еднсквото, я да чуем щото не го виждаме.
107
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По същия начин първия съветски бомбардировач способен да носи ядрена бомба (Ту-4) е пълно копие на американския Б-29. По време на войната три Б-29 се отклоняват от курса и кацат принудително в далечния изток. Въпреки протестите на американците (съюзници и помагачи на СССР по това време) самолетите никога не са върнати а са били разглобени и копирани на 100% болтче по болтче.
106
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАРАКАЧАНОВ ЩО НЕ ПИТАШ ЛОКХИИД-МАРТИН ЗА ЛИЦЕНЗИ БЕДА БАЧКА ВМЗ-ТО.....НАЛИ ФИ16 СИ КУПУВАМЕ
105
5
 
5
 
! Отговори
Каскет преди 5 години
Ако не плащаш ще си вечно надупен на някой и повече от АК-47 никога няма да произведеш нищо. Кой вече ще ти даде нови технологии в ръцете, никой ? Aко утре руснаците произведат по добър автомат АК-47 умира Още дълго ще купуваме самолети от 1970г за 2 млрд. Те заводите му ще умрат щото ще остареят. Как ще вземеш лиценз за производство на нов модел танк например връзваш си ръцете отвсякъде.
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другите го спъваха,я вие направо го загробихте.
103
5
 
7
 
! Отговори
х преди 5 години
Sturmgewehr 44 и ак 47 нямат нищо общо, еднакви са само на 95 %преди ак 47 калашников не е създал каквото и да било, след ак 47 е създал още повече нищо.наистина големите оръжейни конструктори шпагин и токарев са си правили кодоши с него, та за малко сталин да ги прати в сибир.
102
8
 
3
 
! Отговори
До 116 преди 5 години
Значи ако въобще трябва да плащаме лиценз за производството на АК-47, дефакто трябва да пращаме парите на германците. Благодаря за информацията, не знаех.
101
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен - Русия води хибридни война срещу България а нашите служби пак нищо не видели, не чули не разбрали.Още не се ли усъмняваш дали там не действат внедрени руски или русофилски диверсанти
100
2
 
4
 
! Отговори
до 119 преди 5 години
оффф хайде клишета хуго муго ,като го е изобретил да са си го направили в Германия.
99
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците навремето поне имаха доблестта публично да признаят приноса на Вернер фон Браун в тяхното ракетостроене. Даже го бяха направили съвсем официално началник на лунната програма Аполо. От друга страна руснаците сложиха този тракторист Калашников като лице на АК-47 въпреки, че автомата реално е изобретен от Хюго Шмайзер. Звучи много добре, ето обикновен човек от народа, тракторист създаде най-добрия автомат в света.
98
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През войната са произведени 1 милион автомати Шмайзер (Sturmgewehr 44) срещу 5 милиона автомати Шпагин. Sturmgewehr 44 няма нищо общщо с основния принцип на авт. Калашников
97
10
 
5
 
! Отговори
Русофил-Анипатриот преди 5 години
Вчера се събрахме няколко приятели да празнуваме празника на окупаторите от Червената Армия. Надяваме се скоро пак да ги видим от другата страна на Дунава.
96
7
 
6
 
! Отговори
х преди 5 години
Тъй наречения автомат калашников е немска щурмова пушка,създадената от големия оръжейник д-р, инж. Шмайзер,използвана от вермахта през 1943 - 1945 г.Шмайзер е пленен от руснаците,които са го държали в плен 2 г. докато доизпипа технологията за производство,на иначе страхотното оръжие.Що се отнася до цървула калашников,той е полуграмотен тракторист с 6 ти клас образование. Патронът 7,62 е руски калибър от 19 век,аналогичния немски е 8 мм.,а френско-белгийския е 7,65, те са почти еднакви.
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
болен талибански мозък
94
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Sturmgewehr 44 е първия успешен автомат използващ междинен 7.92мм патрон. Произвежда се масово в края на войната но идва твърде късно за да обърне хода на бойните действия.
93
10
 
5
 
! Отговори
Абе преди 5 години
Русите хем са неграмотни, хем са крадци, а и са най- големите врагове на България.
92
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като говориш за хибридни войни, можеш ли да дадеш дефиниция какво е това, защото има и хибридна царевица
91
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия води хибридни война срещу България а нашите служби пак нищо не видели, не чули не разбрали. Докога ще профължаваме да храним тези търтеи без никакъв резултат!!