30 години кой ли не опитвал да спъне нашия военно-промишлен комплекс

България нямало да плати нито лев на Русия за лицензи
Обновена: 24 фев 2019 13:05 | 24 фев 2019 12:55, Камелия Цветанова
261
30 години кой ли не опитвал да спъне нашия военно-промишлен комплекс
Снимка: Булфото, архив

За последните 30 години не една страна се е опитвала да спъва развитието на българския военно-промишлен комплекс, заяви пред БНР вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на въпрос дали чужда държава се опитва да влияе върху българската оръжейна индустрия.

Още по темата
"В миналото България беше седма-осма в света по обороти на продадено оръжие. Последните години, всъщност – през всички тези години – загубата на пазари са придружени от опити от страна на Русия да постави въпроса за т.нар. лицензи", коментира Каракачанов.

Вицепремиерът опроверга твърденията на Бойко Ноев, че България се е съгласила въпросът за лицензите да бъде обсъждан.

"Има един стар спор между България и Русия – руснаците твърдят, че военното производство в България се извършва по техни лицензии, което не е вярно. Всички български правителства досега са отхвърляли тази теза. За първи път това правителство, под ръководството на Министерство на икономиката и в частност Караниколов, прави пробив в тази българска позиция, което кара сдружението, на което Академик Воденичаров е съпредседател, да пише писмо до цялото правителство, до всички държавни власти, в което казва "с тревога научаваме, че Министерство на икономиката е поканило по своя инициатива руската страна за преговори…". Отправянето на покана от българска страна означава само едно – че България е готова готови на компромиси", заяви по-рано пред БНР.

"Подобно нещо българското правителство не си е помисляло. Това, че руската страна поставя на всяка двустранна среща въпроса за лицензите, си е тяхна политика и тяхна тактика", каза Каракачанов.

"България няма никакво намерение – не по политически причини, а поради липса на каквито и да е юридически основания – да плаща пари за лицензи или някакви други пари на трета страна за производството на нашия военно-промишлен комплекс", допълни Каракачанов.

Нямам информация, че представител на чужда държава е организирал взрив на площадка на ВМЗ-Сопот. Няма такива данни, така Каракачанов коментира изявлението на Бойко Ноев пред БНР, че по данни на британските специални служби още един агент, замесен в отравянето на Сергей Скрипал, е бил в България по време на взрива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В миналото България беше седма-осма в света по обороти на продадено оръжия." Тогава България произвеждаше и продаваше главно съветски оръжия. СССР ни беше дал квота за съответните пазари. Основните зоните на търговия бяха африкански и арабски страни.През 90 години САЩ закриха тези пазари за нас. Пазарът се оживи по време на ИД. Навярно помните как Бати Бойко и Царят играха един танц със саби. Не е било от любов към екзотичните танци. Спомняте си и загиналия американски търговец на един наш по
189
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
Държавността ни за да запази авторитета си е нужно след като е в алианс със страни от НАТО,да не замесва преговори с трета страна ,особено влиятелна и идеологически конфликтна като Русия.
188
1
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
Държавността ни за да запази авторитета си е нужно след като е в алианс със страни от НАТО,да не замесва преговори с трета страна ,особено влиятелна и идеологически конфликтна като Русия.
187
0
 
0
 
! Отговори
Димо преди 5 години
Правилна независима от трета страна позиция.Щом водиш преговори за военен потенциал със страни от алианса,в който си в случая НАТО,то всички други преговори трябва да отсъстват.
186
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
kakvi tapotii!
185
3
 
2
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КАРАКАЧАНОВ В ДОГОВОРА С КОЙТО РУСИЯ ПРЕДСТАВЯ И ЧЕРТЕЖИ НА ВОЕННИТЕ ИЗДЕЛИЯЗА КОИТО ОТДАВНА ИМАМЕ КУПЕНИ ЛИЦЕНЗИИМА КЛАУЗА ЗА ЕЖЕГОДНО ПОДНОВЯВАНЕ НА ЛИЦЕНЗАНЕДЕЙ ДА ЛЪЖЕШ ДЕБЕЛ
184
2
 
1
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ДАМИ И ГОСПОДА ЖУРНАЛИСТИ,САМОСЕЗИРАЙТЕ СЕ КАКТО МУ КАЗАВАТ НАПОСЛЕДЪКИ ИСКАЙТЕ ОТ КОЛИЧЕСТВЕНО СТОЙНОСТНА СМЕТКА ЗА РЕМОНТНИТЕ ДЕЙНОСТИНА 1 БР. Т-72; СЪЩАТА ТАЗИ Е ДОКУМЕНТ А4, ОКОЛО 10-ина СТРАНИЦИ КОЙТОТЕРЕМ БИ ТРЯБВАЛО ДА ИМА...ДА ВИДИМ КАК ТАКА БЕЗ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА СЕ ПРЕДВИЖДАТ ТЕЗИ 5 000 000
183
3
 
3
 
! Отговори
extremist преди 5 години
България нямало да плати нито лев на Русия за лицензиТЯ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ ГИ ИМА ТИЯ ЛИЦЕНЗИ И КУПЕНИ ПРЕДИ 89гКАРАКАЧАНОВТИ ОБАЧЕ СИ НЕКАДЪРНИК КОЙТО РАЗБИРА ОТ ВОЕННО ПРОИЗВОДСТВО КОЛКОТО РАЗБИРАШЕ И ОНЯ СТОЕНЧЕВ(ДИРЕКТОР НА ВМЗ, ПАРАШУТИСТ БОЙКОВ И НА БКП, СЪС СЕРИОЗЕН ПРИНОС ЗА ПРОВАЛЯНЕТО НА ВОЕННАТ ИНДУСТРИЯ ТУК, ЖУРНАЛЯТА КАКТО ОБИКНОВЕННО СЛАДКО ДРЕМЯТ)
182
2
 
0
 
! Отговори
ззз преди 5 години
А руснаците кога ще платят за откраднатата и присвоената документация на проекта Манхатън, питам аз.
181
0
 
3
 
! Отговори
extremist преди 5 години
30 години кой ли не опитвал да спъне нашия военно-промишлен комплекс30 ГОДИНИ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ И ДЕПУТАТИ ПРОВАЛЯТ ВМЗ СОПОТНЯМА НИКОЙ ДРУГ
180
1
 
3
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КАРАКАЧАНОВ ТИ НИЩО НЕ РАЗБИРАШ ОТ ОРЪЖИЯИ ОТКРИТО УЧАСТВАШ В КОРУПЦИОННА СХЕМАНЕ МОЖЕ РЕМОНТ НА Т-72 ДА Е ПО 500 000 ЛВ НА ТАНКЗА ТИЯ ПАРИ ЩЕ ТИ ДОКАРАМ ПО 2 ТАКИВА И ОТГОРЕ
179
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беше приключено само с опита за спъване, би било добре. Но индустрията ни, вкл. военната, не само че бе спъната, а бе направо пребита и сега се влачи на издихания, изпълнявайки дребни поръчки за без пари на западните господари.
178
3
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
А русняците кога ще си платят лиценза на калашника на Хюго Шмайзер? И на американците за Т34!
177
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-вече самите българи си го спъват военно-промишления комплекс. Всичко е заради алчност, некадърност, завист, ленивост, неграмотност и шуробаджанащина. Все български "ценности" и "добродетели".
176
1
 
1
 
! Отговори
V преди 5 години
Защо не давате ромовете в Европа кво искат и кво лъжат ??? Искат безплатни имоти и лъжат че Каракачанов ги изхвърлил на - 15 градуса - https://facebook/biser.angelov.589/videos/10214168299749981/UzpfSTEwMDAwMzYyOTYwNzEyNzoxMjg4MzAzODM3OTg4NDkw/ показвайте кво става по света ,а не само нискотарифните авиокомпании
175
0
 
6
 
! Отговори
за 218 преди 5 години
Хубави думи, добре подредени, думи като за книжка, виж реалността е друга.
174
9
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 5 години
Света не почва от преди 200 години. България е била и ще бъде. Българите носим най-качествения ген в света. България е в упадък последните 700-800 години, но това какво е за световната история? Това е като една прашинка. След 1396г. България все още не може да се възвърне, но и това ще стане. Формата е временна, класата е вечна.
173
8
 
14
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ ШОВИНИСТ преди 5 години
"Преди 1944г.България почти не имала ВПК,всичко е купувала предимно от Германия,но изведнъж чудо имали сме инджинери които разработват оръжия,калашници,БТР,РПГ-та,и т.н."Пaлячo скрий се. Преди 1944 България произвеждаше собствени самолети, беше 4та икономика в Европа. Беше фактор в целия свят. Преди 1944 БЪЛГАРИЯ имаше 1 000 000 армия - разбра ли пaлячо!
172
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 1944г.България почти не имала ВПК,всичко е купувала предимно от Германия,но изведнъж чудо имали сме инджинери които разработват оръжия,калашници,БТР,РПГ-та,и т.н.!Някой вярва ли ,че това е възможно без чужда помощ?В САЩ също се произвежда ,,Калашников,ноамериканците си плащат лицензите и произвеждат най-добрия ,,Калашников" в света!
171
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основния удар го нанесоха *** от дс 89та ликвидирайки армията че иначе можеше да има Чаушеско и у нас а не 30 години след това да дерибействат у нас заедно с наследниците им