ГЕРБ отвръща: Ветото на президента е политическо

Няма актове, които да не подлежат на обжалване, заяви Кирилов
25 фев 2019 15:10,
148
ГЕРБ отвръща: Ветото на президента е политическо
Снимка: Архив, Булфото

От ГЕРБ нарекоха политическо наложеното от президента Румен Радев вето върху Изборния кодекс. Според управляващите с изказавнето си държавният глава осигурява и "авариен изход" на БСП от ситуацията с излизането от парламента на червените. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов настоя и че няма актове в изборния процес, които да не подлежат на обжалване, каквито са критиките на президента.

Още по темата

По-рано днес Радев върна за ново обсъждане промените в Изборния кодекс и призова соцдепутатите да се върнат на депутатските банки и да изпълнят ролята си на законотворци.

"Президентското вето върху промените от Изборния кодекс е политическо. Във ветото под формата на аргументи се произвеждат неправилни интерпретации", каза на пресконференция Данаил Кирилов.

"Новото, което чухме във ветото и новият акцент освен машините и преференциалният вот, които смятаме, че удовлетворихме, беше обжалваемостта на актовете в изборния процес и промяната на подсъдността. Очевидно е, че в този случай президентът е бил заблуден и със съжаление го казвам, че очевидно не е възприел съветите на правния си съветник – проф. Друмева, а осен това се е доверил на БСП. Категорично ще заявя, че няма актове в изборния процес, които да не подлежат на обжалване", заяви Кирилов.

Както се очертава ветото да е за няколко групи хипотези, най-вероятно е то да бъде отхвърлено, след което държавният глава ще трябва да подпише указ за обнародване на закона, обясни още той. Ако отхвърлим ветото, имаме процедура на внесен законопроект за преференциите от ГЕРБ, добави Кирилов.

Според Тома Биков пък държавният глава създава възможност за авариен вход на левицата за връщането й в парламента.

"Предполагаме, че до няколко часа колегите от БСП ще приемат предложението на г-н Радев да се върнат в парламента и така ще станем свидетели на един "хепи енд“. Надяваме се БСП да признаят г-н Радев за свой формален лидер, за да не ставаме всички свидетели на театър, който се играе на "Позитано" 20 и на "Дондуков" 2. Така ще говорим само с един лидер, ще ни бъде и на нас много по-лесно", заяви Биков.

Александър Ненков от ГЕРБ атакува президента и заради настояването за въвеждането на машинно гласуване и настоя, че никъде в Европа няма въведена такава система.

"Такава има във Венецуела. Ако президентът иска да бъде българският Мадуро… неговите действия говорят за това", заяви Ненков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Откриха топлата вода: "Президентското вето върху промените от Изборния кодекс е политическо". Естествено, че е политическо. Какво друго може да бъде. Сега е ред на гербаджиите да си оправят бакиите в Изборния кодекс.
98
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според видни юристи,тоя е завършил всичко друго,но не и право.Най -вероятно-криво.
97
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
президента е голяма работа и им скрива топката на гербаджиите...
96
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откога Б. А. Н. К е неприлична дума, че я замествате със звездички??? Браво, вярно е, че банкерите са мошеници.
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се приема по презумпция, че всичко, което не е привично в северозападна Европа, и в частност е прието във Венецуела ,е долно и ненапредничево, е най-малкото форма на расизъм, а реално чиста глупост. Западна Европа е факир на бюрокрацията и пилеенето на средства за тоз дето д...а. Колко са порядъчни, даже в Германия, може да се съди например по суперскандалите с фалшифицирането на стойностите да отпадните газове, с милиардите далавери на Дойче Банк, унищожаване на 50% от произведената храна...
94
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Егати тапирите, било политическо, Еми какво да е, нали президента е политическа фигура.
93
5
 
28
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Абе Кир Илов, кога си смени вярата ( БСП - ГЕРБ), кога стана ДеПУТат, кога взе да раздаваш акъл. Я марш обратно Димитровото.
92
9
 
28
 
! Отговори
Бат Владо преди 5 години
Не се ядосвайте! На герберите и на римляните е възложено да ликвидират българската нация. Едните действуват на държавно ниво, другите по селата. Докато изпълняват послушно заповедите на началниците ще управляват колкото и да са корумпирани, некадърни и т.н.
91
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-н Борисов поправи огромния гаф, който сътвориха депутатите от ГЕРБ, за който те все още не искат да поемат вината си.
90
3
 
8
 
! Отговори
:))))))) преди 5 години
Вижте какво казва Уикипедия за ЦВ. ЦВ /гербеази, и вие погледнете ;) / . :)))) ужас !
89
1
 
0
 
! Отговори
СМЕХ преди 5 години
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2
88
4
 
18
 
! Отговори
кофпомпаджиииии преди 5 години
...физкултурници..... бавноразвиващи се...и т.н... и т.н......а,и една книга - 'винету'.....
87
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази жена ще се окаже голям мъж!
86
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво излезе сега- в ГЕРБ е пълно с Матросовци... Всички на амбразурата/ТВ каналите/ да търсят теоретични оправдания за простотиите,които сътвориха в парламента.
85
4
 
21
 
! Отговори
опа преди 5 години
ГЕРБ отдавна не могат да отвръщат, а само да повръщат
84
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП си вършат работата на опозиция! Да получат двойни заплати! Ако се върнат в парламента, да се глобят за предателство към народа и демокрацията!
83
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
виж бе народеевиж бе виж какви от.реп.ки си избрал в парламентадето ако ги накарш да разделят сламата на две магарета ще отмъкнат магаретата- само това могати акво хубаво очакваш да ти се случи
82
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нинова пак им казала да намалят депутатските заплати и да ги замразят. Това защо не го пише "свободната" медия, а? Пропагандата в Днесът се лее на талази всеки ден. Много избирателно публикувате инфото.
81
7
 
25
 
! Отговори
Данаилчо, преди 5 години
Скоро ще има народен шут по корумпираните и крадливите ви герберастки ***, а малко по късно ще поемете и към затвора. Все още има честни съдии, прокурори и полицаи в България. Гответе се.
80
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тая талпа сигурно не е и от помощното училище на цвъкихората като го видят затварят телевизорите защото не искат да го чуватсинчетата на со.рос са избирани много внимателнонепременно трява да им личи че са де.би.лни