ГЕРБ отвръща: Ветото на президента е политическо

Няма актове, които да не подлежат на обжалване, заяви Кирилов
25 фев 2019 15:10,
148
ГЕРБ отвръща: Ветото на президента е политическо
Снимка: Архив, Булфото

От ГЕРБ нарекоха политическо наложеното от президента Румен Радев вето върху Изборния кодекс. Според управляващите с изказавнето си държавният глава осигурява и "авариен изход" на БСП от ситуацията с излизането от парламента на червените. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов настоя и че няма актове в изборния процес, които да не подлежат на обжалване, каквито са критиките на президента.

Още по темата

По-рано днес Радев върна за ново обсъждане промените в Изборния кодекс и призова соцдепутатите да се върнат на депутатските банки и да изпълнят ролята си на законотворци.

"Президентското вето върху промените от Изборния кодекс е политическо. Във ветото под формата на аргументи се произвеждат неправилни интерпретации", каза на пресконференция Данаил Кирилов.

"Новото, което чухме във ветото и новият акцент освен машините и преференциалният вот, които смятаме, че удовлетворихме, беше обжалваемостта на актовете в изборния процес и промяната на подсъдността. Очевидно е, че в този случай президентът е бил заблуден и със съжаление го казвам, че очевидно не е възприел съветите на правния си съветник – проф. Друмева, а осен това се е доверил на БСП. Категорично ще заявя, че няма актове в изборния процес, които да не подлежат на обжалване", заяви Кирилов.

Както се очертава ветото да е за няколко групи хипотези, най-вероятно е то да бъде отхвърлено, след което държавният глава ще трябва да подпише указ за обнародване на закона, обясни още той. Ако отхвърлим ветото, имаме процедура на внесен законопроект за преференциите от ГЕРБ, добави Кирилов.

Според Тома Биков пък държавният глава създава възможност за авариен вход на левицата за връщането й в парламента.

"Предполагаме, че до няколко часа колегите от БСП ще приемат предложението на г-н Радев да се върнат в парламента и така ще станем свидетели на един "хепи енд“. Надяваме се БСП да признаят г-н Радев за свой формален лидер, за да не ставаме всички свидетели на театър, който се играе на "Позитано" 20 и на "Дондуков" 2. Така ще говорим само с един лидер, ще ни бъде и на нас много по-лесно", заяви Биков.

Александър Ненков от ГЕРБ атакува президента и заради настояването за въвеждането на машинно гласуване и настоя, че никъде в Европа няма въведена такава система.

"Такава има във Венецуела. Ако президентът иска да бъде българският Мадуро… неговите действия говорят за това", заяви Ненков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
37
 
! Отговори
Политическо??? преди 5 години
Разбира се, че е политическо. Да не би да искаш да е някакво си IT вето???Президента е политическа фигура, закона е политически акт...Боже от къде го намериха този тъпоъгълен гл.упак
58
1
 
22
 
! Отговори
Политическо??? преди 5 години
Разбира се, че е политическо. Да не би да искаш да е някакво си IT вето???Президента е политическа фигура, закона е политически акт...Боже от къде го намериха този тъпоъгълен гл.упак
57
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прякора му е "Барни Ръбъла на правото". Само го напишете в чичко Гугъл и ще видите какво се показва.
56
1
 
23
 
! Отговори
до време е преди 5 години
Няма да ходят на ТАЗИ работа, ще вършат друга. Точно с Вашата логика се гонят от училищата учители, които все още се надяват, че училището е образователна институция, а не място за събиране на децата и младежите. Който не приема натиска на войнстващата простотия, не иска да стъпи вече в класната стая.
55
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно тоя *** гербав предлагаше да се отвличат по районните управления български граждани без никаква информация за близките. И това същество е още в парламента и си играе на депутат какъвто на практика не е. Той е един обикновен натискач на копче.
54
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де, нали те самите казаха, че са се понацапали и държаха президента да наложи вето. Сега какъв им е проблемът?
53
1
 
24
 
! Отговори
само питам преди 5 години
Вярно ли,че прякорът ти е Дани тъ...пото?
52
0
 
24
 
! Отговори
смешко преди 5 години
Не ,драги.Твоето "законодателство" е смешническо.Така коментират повечето юристи.Как са ти дали дипломата...смях.
51
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой все още е на мнение, че образованието еднозначно е нещо положително? Председателят на правната комисия в Народното събрание минава за много начетен. Какво добро произлезе от това? Адвокати е вредно са се назначават на ръководни постове. Те затова са станали адвокати, защото считат че много идва от приказки, извъртане. Начело на изпълнителната и законодателната власт са лица, напълно лишени от държавническо мислене.
50
2
 
17
 
! Отговори
време е преди 5 години
Всички българи да последват примера на бсп и да не ходят на работа та да ни забележат от високо и да вземат мерки
49
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много хипотези и лакардии, ама БСП не се върнаха в НС. А изглежда оттеглянето на БСП се понрави на някои.Защо няма статия за новия олигархичен проект, който се създава. Олигархичен проект с апетити към власт.
48
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов ползваше кугърита като таксита, ама като започнаха да падат катож гнили круши, вече го е шубе.
47
1
 
23
 
! Отговори
ДАНАИЛЧО преди 5 години
След като са разблрали, че не е годин зца нищо, от БСПР са го натирили, а ГЕРБ СА ГО ПРИБРАЛИ ОТ НЯКОЙ КРЪСТОПЪТ.
46
1
 
25
 
! Отговори
Така де преди 5 години
Рано или късно Данаилчо -герберастчето ще бъде осъден.
45
16
 
1
 
! Отговори
До 48 преди 5 години
Няма да ти мине фалшивата пропаганда другарю ! Това е новата ви опорка нали!?!?Явно си млад или съвсем невръстен.Какво помниш и знаеш за дясното ти бе червено агитаторче?
44
0
 
28
 
! Отговори
Венецуела преди 5 години
Да, във Венецуела има машинно гласуване. С машини, с които гласуват в САЩ. И в САЩ има машинно гласуване.Е, САЩ гласуването с тези машини е демократично, а във Венецуела не е.
43
0
 
6
 
! Отговори
До 45-ТАКАли Е ??? преди 5 години
Ресурса на Кугърите???? Ти правиш ли разлика между Кугър и самолет бе пубере? То че няма казарма ясно ,ама поне от обща култура би трябвало да знаеш че с Кугъра до Египет ,,трудничко ще иде.И ти като Цветанка Ризова явно се питаш защо освен Кугърите са ни нужни ,,още изтребители"Ех комсомолецо млад,необразован и философстващ. За смях си чедо!!!
42
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да сравняваш някоий си Борисов с Левски е позорно!
41
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аве кво стана с Банов , ве и той ли е в Египет
40
14
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Борисов има триста пъти повече летателни часове от Ментолко Ефраимов...