ГЕРБ отвръща: Ветото на президента е политическо

Няма актове, които да не подлежат на обжалване, заяви Кирилов
25 фев 2019 15:10,
148
ГЕРБ отвръща: Ветото на президента е политическо
Снимка: Архив, Булфото

От ГЕРБ нарекоха политическо наложеното от президента Румен Радев вето върху Изборния кодекс. Според управляващите с изказавнето си държавният глава осигурява и "авариен изход" на БСП от ситуацията с излизането от парламента на червените. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов настоя и че няма актове в изборния процес, които да не подлежат на обжалване, каквито са критиките на президента.

Още по темата

По-рано днес Радев върна за ново обсъждане промените в Изборния кодекс и призова соцдепутатите да се върнат на депутатските банки и да изпълнят ролята си на законотворци.

"Президентското вето върху промените от Изборния кодекс е политическо. Във ветото под формата на аргументи се произвеждат неправилни интерпретации", каза на пресконференция Данаил Кирилов.

"Новото, което чухме във ветото и новият акцент освен машините и преференциалният вот, които смятаме, че удовлетворихме, беше обжалваемостта на актовете в изборния процес и промяната на подсъдността. Очевидно е, че в този случай президентът е бил заблуден и със съжаление го казвам, че очевидно не е възприел съветите на правния си съветник – проф. Друмева, а осен това се е доверил на БСП. Категорично ще заявя, че няма актове в изборния процес, които да не подлежат на обжалване", заяви Кирилов.

Както се очертава ветото да е за няколко групи хипотези, най-вероятно е то да бъде отхвърлено, след което държавният глава ще трябва да подпише указ за обнародване на закона, обясни още той. Ако отхвърлим ветото, имаме процедура на внесен законопроект за преференциите от ГЕРБ, добави Кирилов.

Според Тома Биков пък държавният глава създава възможност за авариен вход на левицата за връщането й в парламента.

"Предполагаме, че до няколко часа колегите от БСП ще приемат предложението на г-н Радев да се върнат в парламента и така ще станем свидетели на един "хепи енд“. Надяваме се БСП да признаят г-н Радев за свой формален лидер, за да не ставаме всички свидетели на театър, който се играе на "Позитано" 20 и на "Дондуков" 2. Така ще говорим само с един лидер, ще ни бъде и на нас много по-лесно", заяви Биков.

Александър Ненков от ГЕРБ атакува президента и заради настояването за въвеждането на машинно гласуване и настоя, че никъде в Европа няма въведена такава система.

"Такава има във Венецуела. Ако президентът иска да бъде българският Мадуро… неговите действия говорят за това", заяви Ненков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички десни хора в България на следващия избор трябва добре да помислят когато за да не допуснат БСП на власт гласуват за гербавите!ТОВА Е НАЙ ГОЛЯМАТА ВИ ГРЕШКА! БСП и герб са едно и също нещо, само че в момента гербавите вече са надминали по кражби и олигарси учителите си комунистите.
38
2
 
18
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Това момче, КИРИЛОВ,беше наш общински съветник през 2003 година !!! Нещо да кажете ??? Наше момче,от младежкия отбор...
37
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 36Герб ще разчитат единствено на администрацията и брачедитеБрачедите са коалиция с БСП.Все пак лично Георги Първанов помилва Цветелин Кънчев навремето, когато беше в затвора.
36
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *** от махалатаАз съм твърд фен на герб, щото бате Бойко ни е обещал ....Той бате ти Бойко може много работи да ти е обещал ,ама като дойде Цветелин Кънчев с мутрите си и ти каже да гласуваш за коалиционния партньор БСП няма къде да ходиш.Аз съм от Златица, та знам туй-онуй за БСП и Евророма.
35
2
 
15
 
! Отговори
Търкулнала се тиква преди 5 години
Спряла се в Герб. Никой не я искал да я яде. Бг народна приказка
34
2
 
18
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Колкото дебелия з.адник на Тиквата е летял на аванта никой летец у нас не е летял. Стопи ресурса на Кугърите и после пак почна с правителствения самолет
33
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плевнелиев повлече крак.И оттогава все такива недоразумения ни се явяват от страна на ГЕРБ. Има и по-точна дума, ама хайде да не я пиша, че ще ме изтрият.
32
0
 
28
 
! Отговори
Кой го излъга? преди 5 години
Кой му е дал диплом на този послушко? Но защо се чудя, по кръстовищата какъв друг ще намери Боко!? Всичките му "специалисти" са събрани от улицата!
31
1
 
17
 
! Отговори
Герб преглъща преди 5 години
Но не връща. Из наръчника на активиста
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този Данаил Кирилов беше общински съветник от БСП в София от 2003 г. до 2009 г..
29
1
 
12
 
! Отговори
Манго от махалата преди 5 години
Аз съм твърд фен на герб, щото бате Бойко ни е обещал ....
28
0
 
25
 
! Отговори
Каквито тиквите преди 5 години
Такива са им и законите
27
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб ще разчитат единствено на администрацията и брачедите!!! Няма кой да гласува друг за тях,.... е и някой полиран мозък!
26
0
 
17
 
! Отговори
Герб чакаха вето преди 5 години
На Радев за да не им се налага сами да връщат закона по заповед на Тиквата. Поне малко приличие...
25
0
 
15
 
! Отговори
Барни Ръбъла преди 5 години
От легендарния мулт фим е далеч по-умен от тоя
24
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не искат машинно гласуване?Защото електоратът им не може да държи химикалка, не може да чете, подписва се с кръстче или чертичка :) какво остава да гласува чрез машина....
23
0
 
30
 
! Отговори
До гербтрола преди 5 години
Цяла България е настръхнала срещу Герб, не знам как ще победите на изборите дето толкова се каните! Кажете нещо фрапиращо добро което сте направили за обикновения човек за 10 години?????? Няма такова!!!
22
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този техния Кирилов, както и почти всички в ГЕРБ са с комунистическо минало! Факти и документи има!
21
21
 
2
 
! Отговори
Точно казано преди 5 години
Радев е българския Мадуро !
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 26То това "комунисти" им е опорна точка на герберугитеБСП-то не са комунисти ама имат 49-ти конгрес.