ГЕРБ отвръща: Ветото на президента е политическо

Няма актове, които да не подлежат на обжалване, заяви Кирилов
25 фев 2019 15:10,
148
ГЕРБ отвръща: Ветото на президента е политическо
Снимка: Архив, Булфото

От ГЕРБ нарекоха политическо наложеното от президента Румен Радев вето върху Изборния кодекс. Според управляващите с изказавнето си държавният глава осигурява и "авариен изход" на БСП от ситуацията с излизането от парламента на червените. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов настоя и че няма актове в изборния процес, които да не подлежат на обжалване, каквито са критиките на президента.

Още по темата

По-рано днес Радев върна за ново обсъждане промените в Изборния кодекс и призова соцдепутатите да се върнат на депутатските банки и да изпълнят ролята си на законотворци.

"Президентското вето върху промените от Изборния кодекс е политическо. Във ветото под формата на аргументи се произвеждат неправилни интерпретации", каза на пресконференция Данаил Кирилов.

"Новото, което чухме във ветото и новият акцент освен машините и преференциалният вот, които смятаме, че удовлетворихме, беше обжалваемостта на актовете в изборния процес и промяната на подсъдността. Очевидно е, че в този случай президентът е бил заблуден и със съжаление го казвам, че очевидно не е възприел съветите на правния си съветник – проф. Друмева, а осен това се е доверил на БСП. Категорично ще заявя, че няма актове в изборния процес, които да не подлежат на обжалване", заяви Кирилов.

Както се очертава ветото да е за няколко групи хипотези, най-вероятно е то да бъде отхвърлено, след което държавният глава ще трябва да подпише указ за обнародване на закона, обясни още той. Ако отхвърлим ветото, имаме процедура на внесен законопроект за преференциите от ГЕРБ, добави Кирилов.

Според Тома Биков пък държавният глава създава възможност за авариен вход на левицата за връщането й в парламента.

"Предполагаме, че до няколко часа колегите от БСП ще приемат предложението на г-н Радев да се върнат в парламента и така ще станем свидетели на един "хепи енд“. Надяваме се БСП да признаят г-н Радев за свой формален лидер, за да не ставаме всички свидетели на театър, който се играе на "Позитано" 20 и на "Дондуков" 2. Така ще говорим само с един лидер, ще ни бъде и на нас много по-лесно", заяви Биков.

Александър Ненков от ГЕРБ атакува президента и заради настояването за въвеждането на машинно гласуване и настоя, че никъде в Европа няма въведена такава система.

"Такава има във Венецуела. Ако президентът иска да бъде българският Мадуро… неговите действия говорят за това", заяви Ненков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То това "комунисти" им е опорна точка на герберугите, комунисти има само в празните им глави! Техния вожд и половината им партия са автентични комунисти ама иначе се борят с комунистите :) , е това се нарича ,,,,рения!
18
4
 
2
 
! Отговори
до 21 преди 5 години
До до 19безконечно - издаваш се другарю!Бъди умен!
17
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19Брей като гледам минусите, тука само фенове на БСП цъкат май. Така като сте се събрали да ви питам абе що така губите всички избори хаххахаххаНе, че са фенове, просто за това им се плаща.
16
1
 
20
 
! Отговори
до 19 преди 5 години
***, ай стига, разкрихме те! На пук ще гласувам следващия път за БСП, наглостта и арогантността ви кара хората да ви мразят безконечно, затова и ще загубите изборите, помни ми думата!
15
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че хората не одобряват ГЕРБ, не означава, че са комунисти!!!!
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един и същ герберски тролл, до тук пуска различни коментари да прави да подлъгва и впечатление за много гербери които коментират :)))
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докога ще позволявате на неграмотни и на хора без образование да гласуват?Те пускат бюлетини заради друго....Защо в списъците са имената на починалите хора, които не могат да гласуват по една - единствена и логична причина?Кога ще се проведат честни избори?
12
1
 
27
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Напускам БСП и отивам в ГЕРБ !!! Там е далаверата !!!
11
2
 
30
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Абе важно е печатницата за бюлетини в Костинброд да работи !!!Другото Цвъко ще го оправи !!!
10
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хванат на коляно този " юрист " да задрасква членове и алинеи от Изборния закон, с цел да се отнемат права на гражданите, за да спечелят те пак. Има медии, които показаха записите. Е, както се видя, наложи се отново да върнат преференциите! Кадърните юристи имат много негативно мнение за този субект.
9
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле, вече са изкарали и третостепенните герберуги сред дyпетатите да мятат с лaйнoметите... много са зле
8
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оня ден научих че това юридическо недоразумение което не може да върже две думи на кръст Кирилов е били зам министър на БСП бил в щаба на Първанов и член на БСП до 2007г. Тогава се преубразувал на гербав верен поклонник! И тогава ми стана ясно каква партия Герб и какви комформисти са нейните членове те са там само заради властта и кльопачката. Хора без интелект и принципи, без достойнство и идеали, а Данаилчо е истинско потвърждение на това.
7
2
 
40
 
! Отговори
От Барниръбъла на преди 5 години
Правото и един треторазяден артист мнение не искаме.
6
3
 
36
 
! Отговори
мира преди 5 години
Ама никак не обичате да ви се казвват нещата такива каквито си ги натъкмявате за ваша изгода а после се чудите как да сте горната коричка на лай......то все сте неразбрани То бива бива наглост и простотия ама вашета е като яерешката на тортата вече няма човек да не я знае.А сте и злобни .
5
3
 
25
 
! Отговори
V преди 5 години
Ха и на Тръмп така му казаха демократите . герб говорят също като американските ароамерикански латиноски ,,демократи,, А кои са нашите латиноси ???
4
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ - прости, т.пи илитерати.Ако си грозен може да се опиташ да промениш нещо, ако си необразован има надежда да се оправиш.Но ако си роден с умствени увреждания - надежда няма. Такъв ще си умреш. Може да изкараш късмет да те вземат в ГЕРБ и да станеш депутат. Тогава ще тормозиш цял народ.
3
48
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не го мъчете *** бе, оставете го да си прави лицевите опори. Той толкоз може човечеца. Къде сте виждали умно камуне?
2
5
 
52
 
! Отговори
Колчо преди 5 години
Вече се изясняват нещата : ГЕРБ ке падне - 2019г!
1
5
 
52
 
! Отговори
Дядо Петър преди 5 години
На снимката: типичен Гербер.Нагъл, но безгръбначен, и *** до бездъние.Също като НачалникОт си.