Новият дом на депутатите гълта още над 18 милиона лева

Парите били за нова ел инсталация, за вентилация...
65
Новият дом на депутатите гълта още над 18 милиона лева
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

14 милиона и 348 хиляди лева ще похарчи парламентът допълнително без ДДС за реконструкция на електрически, отоплителни, вентилационни и климатични инсталации и строително-монтажни работи по фасади и покрив на бившия Партиен дом. Това става ясно от обществена поръчка публикувана на сайта на НС.

Ако към сумата се прибави и ДДС, тя набъбва на 18 милиона лева.

Сградата ще се превърне в новото постоянно работно място на законотворците, но кога ще стане това все още не е ясно, макар че би трябвало да се преместят през есента.

Още по темата

Ремонтът продължава вече три години, така че на народните избраници може да им се наложи и да работят в новата пленарна зала в Партийния дом докато и ремонтира ел. инсталацията и оправят вентилацията.

Офертите на мераклиите да участват в обществената поръчка трябва да бъдат дадени до 23 април.

Те трябва да опишат технологичния подход, който планират да приложат, както и мерките за намаляване на затрудненията на народните представители и администрацията при провеждане на редовни заседания в новата пленарна зала.

Трябва да имат предвид и че сградата на пл. "Александър І" попада в границите на защитената зона на археологическия резерват "Антична Сердика".

Бъдещият изпълнител има срок от 450 дни да завърши ремонта. 

Новата пленарна зала ще разполага с 270 места и може да бъде използвана за заседания дори на Велико народно събрание. Те ще бъдат разположени на 12 амфитеатрални реда.

Ръководството на парламента ще стои на президиум, а до него ще има места за Министерския съвет, президента, вицепрезидента и патриарха. Предвидени са 100 места за гости и за журналисти.

Таванът на залата ще бъде стъклен, а ширината на депутатските банки - 90 см. В момента се изгражда и пристройка, където ще бъдат фоайето, стълбите и асансьорите. Входът ще е откъм двора на бившия партиен дом, ще се влиза откъм бул. "Дондуков".

За преустройването на зала "Св. София" беше обявена обществена поръчка, на стойност 24 млн. лв. с ДДС. Залата трябваше да бъде готова до лятото на 2018 г., но ремонтът се забави заради демонтирането на стария бетонен покрив и изграждането на модерен стъклен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и не стана ясно защо трябва да се местят в Партийния дом - само от носталгия ли?Какво ще правят със сградата на Народното събрание - може би спа-център, след като Централна баня се превръща в никому ненужен музей или още по-ненужна "зала за конференции"?*** и скъпи решения има още, така и не разбрах защо аз трябва да плащам за нечии прищевки - нещо взе да ми омръзва, от 74 години все някой ме яха от алчност и от простащина, и после - защо не раждаш или пък децата ти са в чужбина.
14
0
 
22
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Няма нужда да се хвърлят толкова пари за Негодно Събрание с негодни представители, и без това не върши никакви работа.
13
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На снимката: "Новият дом" мяза на затвор в руския Гулаг, а и адреса си е руски - княз ал Дондуков 3 !Пред стария Парламент има Троянски кон като паметник, а пред новия има жив Троянски кон - Радев !
12
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На някого направило ли му е впечатление как са "нагъчкани" английските депутати?! КОЛКОТО ПП-БЕДНА ДЪРЖАВАТА, ТОЛКОВА ПО-ГОЛЕМИ КОМПЛЕКСИТЕ ПО ВЪРХОВЕТЕ!
11
0
 
17
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Money for notging !
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъпо- сега завинаги ще остане паркинга пред мавзолея
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадци
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни умират други им го заират. За какво ни са тези лежачи с 7 000 лв заплати. Освен да ни скубат с данъци и безмислени закони друго не вършат. Това не е едно време когато правителството строеше заводи създаваше блага гледаше за народа. Тези са там за далаверата и високата заплатка. А пък ако намерят и оФчици да им гласуват цена нямат. Защо хвърлят грешни народни пари които може да подпомогнат мизеруващи гладуващи хора. На кой му дреме за тях по важното е те да са добре другото е ветър и мъгла.
7
2
 
27
 
! Отговори
Щом преди 5 години
Щом е за добра кауза, нека се дадат. Депутатите за 30 години направиха България, една Швейцария на Балканите и заслужават всичко това.Народа живее в охолство и разкош.За Бойко песни се пеят и стихове се пишат. Кога сме най зле, все като при Герб да сме. Еххх вече само Бог може да помогне на тая държава.
6
0
 
32
 
! Отговори
ужас преди 5 години
Каква е тази вентилация за 18 милиона...Планински въздух от Родопите ли ще им докарват...Мошеници ...Ако не се вдигне шум и няма медийно недоволство , ще мине и ще си напълнят джобовете
5
2
 
22
 
! Отговори
ЩЕ ВИ ОБЯСНЯ преди 5 години
В името на паметта на бащите си и дядовците си, всички депутати единодушно решиха да се върнат в стария партиен дом! 90% от депутатите са от семейства вече 2-3-то поколение в структурите на властта, наследници на БКП. Да ви е честита и свята народната република на другарите наследници на червената буржоазия от БКП! А междувременно си чакайте германските пенсии!
4
2
 
33
 
! Отговори
Бръм преди 5 години
И за какво им е стъклен покрив.... После да има обществена поръчка кой ще го мие... че не виждат небето ли?Абе ей разсипия.... след разсипия....Не знам комунистите колко милярда са потрошили, ама демокрацията бие всички сметки по харчове без смисъл.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Депутатите гълтат също доста милиони.
2
4
 
8
 
! Отговори
Itsob001 преди 5 години
За БСП не правете банки и офиси.Те така и така няма да дойдат на работа.
1
1
 
4
 
! Отговори
Мегз в затвора преди 5 години
С какъвто се събереш, такъв ставаш...