Подуправителят на БНБ Димитър Костов подава оставка

Той помолил за прекратяване на мандата още през 2018 г.
1 мар 2019 15:00, Елка Василева
14
Подуправителят на БНБ Димитър Костов подава оставка
Димитър Костов. Снимка: архив, Булфото

Подуправителят и ръководител на управление "Банков надзор" Димитър Костов информира Управителния съвет на Българската народна банка за намерението си да внесе в Народното събрание оставка от заеманата длъжност, съобщи пресцентърът на БНБ.

"Извършената интензивна работа в управление "Банков надзор" през последните няколко години и осъществяването на основната част от планираните реформи ми дадоха основание към средата на мандата ми през 2018 г. да помоля за неговото предсрочно прекратяване.

По молба на управителя забавих изпълнението на моето намерение поради нововъзникналия обем ангажименти пред управление "Банков надзор" след заявените през юни и юли миналата година планове за присъединяване към Единния надзорен механизъм (ЕНМ).

Днес, при вече установената много добра работна комуникация с Европейската централна банка и ЕНМ в този процес и неговата напреднала фаза е налице възможността да се оттегля от ръководството на управление "Банков надзор".

Моментът е подходящ и от гледна точка на хоризонта за ефективното присъединяване към ЕНМ, където прегледът на активите и стрес тестът на ЕЦБ ще бъдат само началните етапи от един по-комплексен процес. С цел добро управление и приемственост в този процес, по мое мнение, е препоръчително на настоящия етап да бъде потърсен нов ръководител на банковия надзор с шестгодишен хоризонт", пише Димитър Костов.

От името на Управителния съвет и от свое име управителят Димитър Радев е благодарил на Димитър Костов за проявяваната висока отговорност и професионализъм, многобройните реализирани проекти и цялостния принос към работата на централната банка във важни за нея и за банковата система етапи от 2005 г. досега.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ха ха ето го кой има Мадуреска виза за Венецуеладо доказване на неприятно - важи неприличното!
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добър професионалист. Скоро няма да имаме друг с неговите знания и опит.И четете - искал е да подаде оставка още преди историите с Инвестбанк и с оня израелец.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАКВА ЖЕНА? СЕГА Е РЕД НА ДРУГО - ТРЕТОПОЛОВО
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията е за армади от кораби,плъхове и.бягства...а да и ЕЦБ.Тоя път май те са братушките
9
7
 
13
 
! Отговори
Венецуелски пари преди 5 години
гоуем мошеник . един от хората облажили се покрай КТБ. Сега изгърмя заради венецуелските милиони (от които пак се е облажил).Сега две бани под риск.
8
3
 
6
 
! Отговори
do Брюксел преди 5 години
как жена, редно е великия ни лаборант и заврян зет. Все пак научните му открития трябва да се прилагат на практика и народът да плаща!
7
6
 
5
 
! Отговори
Брюксел преди 5 години
Сега на негово място задължително да сложите жена! Това е заповед!
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
pensionirva li se ili ima predlojenie za doirektor bankov klon v panama, makao, zanzibar, california ot svetovnata banka?
5
4
 
12
 
! Отговори
Проктър енд Гембъл преди 5 години
Върнете старите пари и супершоу Невада!
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че си изтеглих кинтаците вчера. Че пак ще има, ама кой, ама не било точно така, нямало индикации и хоп трите прасета ще си делнат едни милиарди. С тези милиционери на власт, трябва човек да е като сурикат.
3
7
 
8
 
! Отговори
Сменете си ПРа! преди 5 години
Докато в такива институции няма хора, които реално да разбират от ПР, а са все ченгеджийски назначения ще има отзвук на такива новини като този, който предстои да видим. И на никой няма да му хрумне, че така поднесено прессъобщение няма как да има друг отзвук. Некадърна работа на обявяване на такава новина
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербавите крадци единност един богат от потъващия кораб.
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И почвам да бегам, бате!