Радев увери шефа на НАТО: Ще бъдем стълб на Балканите

Президентът също се срещна с Йенс Столтенберг
34
Радев увери шефа на НАТО: Ще бъдем стълб на Балканите
Снимка: БТА

България е силно ангажирана да продължи да увеличава ролята си на стълб на сигурността и стабилността на Балканите и в Черноморския регион, като води открита, конструктивна и разумна политика и като полага усилия да развие съвременни отбранителни способности, напълно съответстващи на позицията на НАТО за отбрана и сдържане. Това обяви президентът Румен Радев след срещата си на "Дондуков" 2 с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Още по темата
Държавният глава определи визитата като добра основа да се продължи работата за усъвършенстване на отбранителните ни способности. "Тази амбициозна цел изисква усилия и ангажираност от всяка страна членка, да работим върху единството и солидарността ни, и естествено да развием правилните способности", добави президентът.

Той припомни националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 процента от БВП до 2024 г., както и трите основни проекта за модернизация на армията - за многоцелеви изтребител, патрулни кораби и бронирани машини за Сухопътните войски.

"Продължаваме да участваме и да сме домакини на все повече учения, за да усъвършенстваме подготовката си и така важната оперативна съвместимост", отбеляза държавният глава, като добави, че се цели ефективно използване на ограничените ресурси.

"Имате стратегическа позиция и роля в Черноморския регион. Допринасяте за споделената ни сигурност, към колективната ни отбрана по много различни начини", каза от своя страна Йенс Столтенберг във встъпителните си думи.

Ръководителят на Алианса отбеляза и усилията за модернизиране на българските въоръжени сили, както и българския принос към различни мисии и операции на организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
19
 
! Отговори
Ген. Решетников преди 5 години
Радев това ти ли си? Всичко наред ли е със здравето ти човече? Нали досега ти плащахме да си петата колона, че и президент та направихме. Колона, Радев, колона, а не стълб. Бегом да се поправиш.Марш!
6
16
 
8
 
! Отговори
ПРАЗНИ ДУМИ преди 5 години
на любезности. Ако стане ИЛИ ИЛИ 99% от БЪЛГАРИТЕ ще сме срещу НАТО и САЩ
5
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев - троянски кон на Балканите !
4
3
 
8
 
! Отговори
Дирек тиви преди 5 години
Чак стълб на сигурността няма как да се получи, ама лява греда или поне флагче за корнер - може.
3
11
 
15
 
! Отговори
Симеонов преди 5 години
фурнаджийска лопата от хасковските села.всички знаят че служи на решетников, но той се прави на света вода ненапита.
2
17
 
6
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Другарят Радев -пожизнен президент !!! Слава ! Слава!!! Слава!!!
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понимаеш?