Путин, Тръмп, Макрон... Лидери от цял свят ни поздравяват за 3 март

Сред изпратилите писма са още кралете на Белгия и Испания
210
Путин, Тръмп, Макрон... Лидери от цял свят ни поздравяват за 3 март
Снимка: Reuters

Президентът Румен Радев получи поздравителни писма от редица държавни глави по повод предстоящото отбелязване на Националния празник на България - 3 март, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Писма до българския държавен глава изпратиха президентите и държавните ръководители на Руската федерация, САЩ, Френската република, Федерална република Германия, кралят на белгийците Филип, кралят на Испания Фелипе VI, императорът на Япония Акихито, кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, кралят на Хашемитско кралство Йордания Абдула II бин ал-Хусейн, президентът на Република Естония, на Арабска република Египет, Република Хърватия, Република Унгария, Румъния, Република Ирландия, Република Азербайджан, Република Корея, Босна и Херцеговина, Палестина, Суверенния военен орден на хоспиталиерите на свети Йоан, от Йерусалим, Родос и Малта, както и много други.

Още по темата
"Приемете сърдечни поздравления по случай Националния празник на Република България - Денят на Освобождението от османското иго", заявява в писмото си президентът на Руската федерация Владимир Путин.

"В паметта на народите ни завинаги ще остане безсмъртният подвиг на руските войници и българските опълченци, които героически се сражаваха за свободата и независимостта на България", се казва още в писмото на руския президент. Владимир Путин изразява увереност, че общите исторически традиции на братското приятелство и взаимопомощ, културна и духовна близост, ще продължават да бъдат надеждна основа за развитието на всестранното сътрудничество между двете държави.

"От името на народа на Съединените американски щати поздравявам българския народ по повод Освобождението на България - 3 март. България е важен съюзник в НАТО и ние ценим нашето продължително сътрудничество и приятелство", заявява в писмото си президентът на САЩ Доналд Тръмп.

"По повод Националния празник на Република България имам удоволствието от името на френския народ да отправя към Вас и Вашите съграждани моите искрени поздравления. Щастлив съм, че 140-те години от установяването на дипломатически отношения между нашите две страни ни дават повод да подчертаем силата на френско-българското историческо приятелство", заявява в писмото си до българския държавен глава президентът на Френската република Еманюел Макрон.

Той изразява увереност, че двете страни ще продължат да работят заедно за укрепване на Европейския съюз и за неговия принос за закрила на гражданите, за икономическото и социално сближаване и за върховенство на закона. "Съюзът трябва да остане на висота на международната сцена. Оценявам ролята на България в полза на стабилността в региона на Западните Балкани и вашия личен ангажимент за напредък в областта на европейската отбрана", се казва още в писмото на френския президент.

Федералният президент на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер поздравява най-сърдечно президента Румен Радев и българските граждани по случай Националния празник на Република България. "Нашите страни са обединени от дългогодишно и изпълнено с доверие партньорство. С оглед на разнообразните предизвикателства, пред които заедно сме изправени в Европа, се надявам че и в бъдеще приятелството между България и Германия ще остане силно свързващо звено и ще допринесе за единен и суверен Европейски съюз", заявява германският президент.

Франк-Валтер Щайнмайер подчертава, че ще се радва диалогът между двете страни да бъде задълбочен още повече по време на посещението му в България през следващия месец.

"Отбелязването на Националния празник на Република България ми дава възможност да изразя на Ваше Превъзходителство моите топли поздравления, както и пожелания за благоденствие и просперитет на Вас и на Вашите сънародници", се казва в поздравителното писмо на Н.В. Филип, крал на белгийците. В писмото си Крал Филип изразява надежда, че отношенията на приятелство и сътрудничество между двете страни ще продължават да се развиват.

Кралят на Испания Фелипе VI пожелава от името на правителството и на испанския народ най-добри пожелания за мир и просперитет на българския народ по случай Националния празник на Република България.

"По повод Националния празник на България за мен е огромно удоволствие да отправя към Вас моите най-топли поздравления", заявява президентът на Република Корея Мун Дже-Ин. "С течение на годините нашите две страни постоянно развиват приятелски отношения като работят заедно в различни области. Очаквам с нетърпение по-нататъшното задълбочаване и укрепване на двустранните отношения от взаимен интерес и по ориентиран към бъдещето начин", се казва още в писмото на президента Мун Дже-Ин.

"По повод Националния празник на Вашата страна имам удоволствието да отправя от свое име и от името на правителството и народа на Саудитска Арабия най-искрените ни поздравления и благопожелания към Вас за крепко здраве и щастие, както и благопожеланията ни към правителството и народа на Република България за по-нататъшен прогрес и благоденствие", заявява Н.В. Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, крал на Кралство Саудитска Арабия.

"За мен е огромно удоволствие да изпратя моите най-топли поздравления по случай отбелязването на Вашия Национален празник, както и моите най-добри пожелания за здраве и щастие на българския народ", се казва в поздравлението на президента на Арабска република Египет Абдел Фатах Ал-Сиси. "Използвам възможността да заявя, че се надявам да продължим да насърчаваме развитието на отношенията между нашите две страни от взаимен интерес", заявява в писмото си египетският президент.

Министър-председателят Бойко Борисов пък получи поздравително писмо от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган по повод националния празник на България, съобщи пресслужбата на кабинета.

В писмото турският президент Ердоган изразява увереност, че достиженията и сътрудничеството във всяка една област между България и Турция, постигнати по време на настоящото правителство на премиера Борисов, ще продължат да се развиват на основата на взаимен интерес. "За реализирането на тази цел, пожелавам да продължим съвместната ни работа с решителност", се посочва още в писмото на президента на Турция.

В поздравителното писмо Реджеп Тайип Ердоган пожелава още благополучие и просперитет на "приятелския български народ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
12
 
! Отговори
питам запознат и Раз преди 5 години
Ясно е,че си един и същи. Какво толкова се заяждаш с Освобождението на България?? И да искаш ,не сме част от Турция.
109
8
 
6
 
! Отговори
Бате Бойко превежда преди 5 години
Бате Бойко пита Ердоган:,,Ердо, хайде поздрави ме и ти де"?Следва отговор : ,,Дефол бурдан" ( в превод изчезни,върви на...)Бойко пита пак: Искаш Сол в Буркан или Гол Буркан ??Отговор: Кьопеек с кьопек. ( в превод ***)Бойко:Е аз кючек не мога да играя 150 кила съм,ама като искаш Цецо и гол с буркан и със сол в буркан ще ти се зачекне. Само ме поздрави, дееее!!!!
108
5
 
8
 
! Отговори
ан преди 5 години
вчера гледах по нова ники дойнов правил някакъв филм с турска наследничкаи последният въпрос на водещата беше какво е щяло да с9тане ако русия не ни е освободилаи много добре го каза момчетосега щяхме да бъдем кюрдите на балканитезатова всички фоби замълчете и бъдете все пак благодарни
107
0
 
3
 
! Отговори
до запознат преди 5 години
Нито една тоталитарна система НЕ е издържала в историята. Тези системи Комунизъм, Фашизъм имат общо с това,че карат много хора да вярват,че са правилни,но са тоталитарни. Не мога да се съглася с теб,че фашистите са по-добри Виж в Германия от фашизъм са стигнали до крайности.
106
2
 
6
 
! Отговори
до Запознат преди 5 години
Жалък си. В България от Фашизъм и Комунизъм стигна величието на днешния модернизъм характерен само с мутренски анархизъм. Това е българският вариант на ,,демокрация".Икономика в България, незапознати, вече НЯМА. Всички предприятия, фабрики отдавна са разпродадени, едни мутри са си направили един хотел и търсят ,,ло*ш материал",само дето народът емигрира. Това дето те ,,изкарват" е чрез крадене. И защо отричаш,че ножът и хляба и днес не е при управляващите? Мин.заплата Бог ли я определя в БГ??
105
0
 
4
 
! Отговори
RAZOR RAMON преди 5 години
......продълж..НА КАВКАЗКИЯ ВОЕНЕН ТЕАТЪР --- РУСКАТА ИМПЕРИЯ ЗАВОЮВА ИЗТОЧНА И ЗАПАДНА АРМЕНИЯ , С ДНЕШНИ 150 000 км2 ОТ ТУРЦИЯ + АДЖАРИЯ И БАТУМИ . И РОССИЯ СТИГА ЧААААК ДО ТРАБЗОН !!
104
0
 
2
 
! Отговори
RAZOR RAMON преди 5 години
Балканската Кампания от 1877 и 1878 г. е ОБЩА ЕВРОПЕЙСКА ВОЕННА ИНТЕРВЕНЦИЯ !!АВСТРИЯ ПОГЛЪЩА ПЪРВО КАТО ДОМИНИОН БОСНА И ХЕРЦ., А ОТ 1908 Г. И ДИРЕКТНО ГО ВКАРВА В ГРАНИЦИТЕ СИ ЗА 11 ГОДИНИ--ДО 1919 Г. -- КОГАТО СЕ РАЗПАДНА НАПЪЛНО . МИКРО БРИТАНИЯ АНЕКСИРА КИПЪР ПРЕЗ 1876 Г. --- ЧАААК ДО 1960 Г.МАЙКА РОССИЯ ЗАВОЮВА ПОЛОВИН ИТОЧНА А МЕНЯИ И ДОРИ ЧАРИ ОТ ЗАПАДНА АРМЕНИЯ В ДНЕШНА ТУРЦИЯ---И ИМЕННО ТАМ Е ГОЛЯМАТА И ОГРОМНА РУСКА ВОЙСКА--А НЕ НА БАЛКАНСКИЯ ТЕАТЪР НА ВОЕННИ ДЕЙКСТВИЯ !
103
5
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До тя--111;Неграмотна другарко ФАШИЗМА Е ПО-ПРОГРЕСИВЕН от КомунизЪма . При него имаш ЕДНОПАРТИЙНО управление но с ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ. Тя ти гарантира ИКОНОМИЧЕСКА НЕЗАВИСИМОСТ.КОЛКОТО СИ ИЗКАРАШ ТВОЕ Е. Защото при комунизма ХЛЯБА И НОЖА СА в управляващите.Колкото ти дадат това е.В Б--я имаше 90% собственици. От тях *** направиха 100% наемни работници.Комунистите направиха работните българи на руснаци. Най--лошия МАТРЯЛ в света.
102
1
 
6
 
! Отговори
до 115 гордия соф. преди 5 години
Направо си смешен. Ти не знаеш ли,че по протокол се пращат подобни писма от различните държави. Ако има бедствие например и са загинали много хора се изпращат писма със съболезнования. В тях не се влага нищо, просто така е прието. А наш Вожд Бойко дето знае на английски само:,, Конгратулейшъъънс" го знае цял свят,а банкянския му акцент се улава от километри.
101
3
 
6
 
! Отговори
до 119 преди 5 години
Всички знаем как Берлинският конгрес разпокъсва България, разбра ли?. Не искам да си спомням и за Ньойския договор през 1919 как пак ни вземат територии,толкова българи са прокудени от Беломорска Тракия, имотите им заграбени завинаги от гърците. Тия Велики сили само ни прецакват. И днес е тъй де... Ще влемем в ЕС,ама за Шенген в чакалнята,тоест ще го видите през крив макарон тоя Шенген.
100
1
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До до зпознат--119Продължение; На 31.05.1878 г се подписа Лондонското или ШУВАЛОВ СОЛСБЪРИ.Там ни разделиха на две.Англия смята че ще се превърнем в МАША на Русия ,а Русия иска МАЛКА И ПОСЛУШНА Б-а.Сан стефанска Б--я е руска ИЗМИШЛЙОТИНА. Има БЪЛГАРСКА ЕКЗАРХИЯ с територия 225 000кв. км територия узаконена със СУЛТАНСКИ ФЕРМАН 1870 г. В нея влиза Македония,Солун и по брега на бяло море до Родосто/Текирдаг/ на мраморно до МИДИЯ.На 40 км от Цариград.
99
3
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До до зпознат--119Ама знаеш ли колко си НЕГРАМОТЕН?Руснаците минаха през Свищов ,Плевен,Търново и Шипка.Руски крак не е стъпвал в СЕВЕРОИСТОЧНА И СЕВЕРОЗАПАДНА Б--я. Тия територии ни ги дадоха в Берлин благодарение на БИСМАРК.Софийсдкия САНДЖАК ни го даде Англия.На 06.07.1876г Беше подписаноРАЙХЩАДСКОТА КОНВЕНЦИЯ а на 15.01.1877 г.БУДАПЕЩЕНСКАТА. Там Русия и Австрия се разбраха ;ДАНЕ СЕ СЪЗДАВА ГОЛЯМА И СПЛОТЕНА ДЪРЖАВА. На 31.05 1878г Се подписа Лондонското споразумение известно още като; ШУ
98
1
 
3
 
! Отговори
до горд софиянец преди 5 години
По-добре *** на преглед при личния си лекар преди близките ти да те принудят да се лекуваш в 4-ти километър.
97
0
 
11
 
! Отговори
от 114 преди 5 години
От коментара ти излиза,че едва ли не трябва да благодарим на Турция? Ти наистина ли си мислиш,че Турция е искала Княжество България да се присъедини с автономната Източна Румелия?? Те турците и до ден днешен на Южна България си викат Румелия, нима сме още тяхна автономна област???? Искали са да изгонят руснаците,ама не защото са искали автономната им област да стане българска,а да си остане турска.
96
0
 
2
 
! Отговори
Крал Артур преди 5 години
Тука шефа на протокола ми каза тая сутрин че нещо празнувате . Айде да ви е честото и .... да почерпиш, ей мушмурок .
95
2
 
16
 
! Отговори
до зпознат преди 5 години
Я кажи кога Великобритания е пратила армия да ни освободи?? И нека ти припомня как България е разпокъсана на територии от Великите сили,на Берлинския конгрес. Иначе щяхме да сме Сан Стефанска България, след Освобождението. Не ми хвали Западните сили, дето на Берлинския конгрес,няма нито един поканен български представител,за разлика от другите страни. Дори от Черна Гора е имало дипломат.
94
3
 
8
 
! Отговори
до незапознат преди 5 години
Ти си турчин, разкрит си!! Само турчин няма да се радва,че България се е освободила. Колкото и ло*ши да са руснаците, са жертвали живота си на Шипка.Това,че в историята ни, Фердинанд е един разглезен аристократ довел България до национални катастрофи и хиляди жертви заради желанието му България да участва в Междусъюзническата и Първата Световна Война, Русия ли ни е виновна??И забележи политици като Цанков, Стамболийски, Стамболов все УБИТИ. Държавата ни след освобождението все с преврати и войни
93
5
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До до Запознат--112;Простотията е лошо нещо .Чети повече.Русия плати на русофилите 300 000 лв за да ДЕТРОНИРАТ Княз Батенберг. Има 1 неуспешен преврат 1883 г. Тя искаше да ни сложи за княз ЧЕРКЕЗИНА Н. Д. Мингрели,за да и продаде Б--я. Нашите и Турция го отказаха.И тогава Русия дойде да ни ОКУПИРА ама Англия и попречи. Русия УБИ Ст. Стамболов.Тия неща ги пише ПРОЧЕТЕТЕ ГИ.
92
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
поздрав от ердоган ?
91
8
 
4
 
! Отговори
Горд софиянец преди 5 години
Цял свят поздравява България само защото Господин Борисов управлява 10 години, и я направи известна по целия свят, ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И ГОСПОДИН БОРИСОВ, ЗАЕДНО В БЪДЕЩЕТО