Радев: Българо-руският диалог може да възстанови доверието между ЕС и Русия

Медведев покани Радев на Петербургския икономически форум
4 мар 2019 20:50, Анисия Иванова
170
Радев: Българо-руският диалог може да възстанови доверието между ЕС и Русия
Снимка: БТА

Българо-руският диалог може да допринесе за възстановяване на доверието между ЕС и Русия, от което всички ние имаме интерес, каза президентът на България Румен Радев по време на срещата си с премиера на Русия Дмитрий Медведев.

Съществуват политическа воля и необходимите условия за развитие на равнопоставено и взаимноизгодно сътрудничество между България и Русия, заяви Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радвам се да ви приветствам тук, след като с президента Владимир Путин възстановихме диалога на най-високо ниво, въпреки разликата по двустранни и по международни въпроси, каза Радев. Има дълбоки исторически и културни връзки, устояли на времето и неподвластни на политическата конюнктура, допълни българският президент. Има политическа воля условия за равнопоставено и взаимоизгодно сътрудничество има сфери като туризма, допълни той.

По думите на президента Русия е стратегически партньор на страната ни в енергетиката, където има голям потенциал за задълбочаване на двустранните отношения. "Разбира се, при спазване на важни принципи като целесъобразност, конкурентост, прозрачност, сигурност на доставките и особено важно за България – изгодна цена“, допълни Румен Радев. България иска да запази своето място на газовата карта на Европа, независимо от транзита на руски газ през други страни, заяви още българският държавен глава. Ниската себестойност и сигурността на енергийните доставки са важни фактори за конкурентоспособността и икономиката на всяка държава.

Радев открои и партньорството в сферата на туризма, в която двустранните отношения са устойчиви и перспективни и добави, че българската икономика може да предложи много повече на руския потребител, който познава и цени качеството на редица български стоки.

Добрите отношения, които съществуват между българския и руския народ, следва да бъдат основа за качествен скок в развитието на двустранните връзки и особено в икономиката, отбеляза от своя страна Дмитрий Медведев. По думите на руския премиер от усилията на политиците и в двете държави зависи да се преодолее периодът на стагнация в търговията и „срутването на икономическите връзки“.

"С нашите усилия можем да променим всичко, най-важното е правителствата да работят както трябва, да бъдат взети необходимите решения на ниво компании, да бъдем в постоянен диалог, включително в диалог на междурегионално и хуманитарно ниво“, заяви Медведев. Руският премиер покани българския държавен глава на Петербургския международен икономически форум през юни т.г., на който да продължи диалогът за реализацията на проектите от общ интерес.

Обща бе позицията, че партньорството между България и Русия в образованието, науката и културата има дълги традиции и огромни перспективи за развитие. „Това е истинска инвестиция в бъдещето на двустранните отношения и особено в създаването на възможност за по-активен обмен в образованието и науката“, подчерта Радев. Президентът посочи, че страната ни се е утвърдила като регионален образователен център и у нас висше образование получават немалко студенти от редица европейски държави.

И Румен Радев, и Дмитрий Медведев отбелязаха дълбоките исторически, духовни и културни връзки, които свързват българския и руския народ, и са устояли на изпитанията на времето. Президентът Радев открои тържественото отбелязване в страната ни на 141 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България, както и ролята на създадената от българските първоучители азбука, на която двата народа пишат, четат и осъществяват активен културен обмен.


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баба Ванга го предсказа преди 30 години : Висок Боратино с каскет ще дойде на гърба на желязна птица и ще спаси България!!! Вечна слава Росии!!!
143
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От тия двамата на снимката нищо не зависи, те го играят "втори цигулки" в България и Русия!!
142
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вазов има и друго от ПСВ
на един убит руснак що дириш тук в чуждий край неканен ...
141
6
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
Румене пак се обясняваш като ученичка! Срамува се от теб целия български народ айде махай се вече.
140
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев като послушно кученце си изчака реда да говори, преди него по важност е Борисов.
139
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога Русия ще се извини за атентата, който направи в Света Неделя. Атентат, който и до днес е най-големия правен в Европа, в християнски храм! Кога ще ни върне и заграбените архиви? Мерси.
138
7
 
7
 
! Отговори
карачанаков преди 1 месец
Няма информация НЛО-то на какъв език е говорил на руски или английски, а също така
дали е станало въпрос кой написа азбуката и дали е показал на Медвед как се правят
коремни.По непотвърдена информация НЛО-то е замолил Медвед да се ограничи дос
*** до България на войнствения руски поп,който не спазва етикета и се държи доста
отвратително с бълг.президент.
137
2
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
ти затова ли подписа декларацията кошице отгърмя ти 2 мандат
136
4
 
0
 
! Отговори
Народна Просвета преди 1 месец
До ,,,

аз кой съм изобщо не е твой проблем. мой проблем е, че предаваш казионно творчество за класика. класика е под игото, руският империализъм от края на 19 век не ме брида изобщо. ако ти не е ясно, да ти го нарисувам.
135
5
 
2
 
! Отговори
,,, преди 1 месец
До Народна Просвета С Иван Вазов не се спори, а само се слуша , ако си българин,,,,ма ти май не си,,,а,,,,
134
20
 
14
 
! Отговори
,,,, преди 1 месец
Рускии цар е на земята , най-велик , над всички пръв,руснаците са наши братя,наша плът и кръв .Кат Русия , няма втора ,тъй могъща на свете , тя е нашата подпора ,тя е нашата висота .Руска сила ,руска воля , руска кръв и руска пот , ще избавят от неволя, наший падналий народ .Нам Русия е надежда ,рускии цар е наший спас ,никои друг не ни поглежда , не помисля ,зарад нас .Род и вяра е идея, за Русия най- света , нейнний подвиг е за нея,благородна и целта . Иван Вазов
133
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кво ни занимавате само с този дрънгулник, на който тъnaта кратyна нищо повече от заучени клишета не може да роди?
132
13
 
15
 
! Отговори
фото Планински преди 1 месец
На снимката : Гочоолу и Дочоолу правят полИтика.
131
9
 
8
 
! Отговори
Народна Просвета преди 1 месец
"Президентът Радев открои тържественото отбелязване в страната ни на 141 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България, както и ролята на създадената от българските първоучители азбука, на която двата народа пишат, четат и осъществяват активен културен обмен"

ал бънди чел ли е изобщо кво мислят по въпроса за кирилицата извън българия, и как би коментирал факта, че българските първоучители са "двама македонски монаси, създали руската азбука"
130
4
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 1 месец
До Футуролог

тапир, нация от мрънкачи и службаши е обречена да изчезне. тя не създава, т.е. няма и да остави нищо след себе си. и вината не е в международното положение, ес, нато или социалистическия реализъм и врагът с партиен билет. вината за това си е чисто ваша.
129
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали ако не е НАТО, досега България да е станала окръг на рф барабар с цяла Източна Европа.
------------------------
Plevneliev ti li si
128
5
 
2
 
! Отговори
Футуролог преди 1 месец
То България отиде на кино

След дъжд качулка ще спасяват неспасяемото вече

Паднаха границите и повечето от милионите български граждани на света подкокоросани главно от БТВ и сие червени с"оросоиди които са си комунисти като Славчо Трифонов само плюят по България и българският етнос

А спасете я тази държава
Ха!Ха

Като се добави че и тези дето още не са емигрирали имат комунистическата склонност да плюят по всичко българско

До 30 години сме се самозатрили окончателно
127
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв диалог с подивялите кремльовци бе фатмар. Нали ако не е НАТО, досега България да е станала окръг на рф барабар с цяла Източна Европа. Русофилите няма как да го разберат това, те са си от смесени бракове, те са си в Русия от както са се родили.
126
16
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 месец
Троловете-комсомолци от Герб плюят яко, значи-нещополезно за България се случва!!!
125
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо го поканиха това руско джудже? Срещата между Тръмп и Ким постигна повече договорености отколкото срещите на джуджака Димон Мендел с Борисов и радев. Пълен провал. Дойде да им каже на нашите простофили да се договарят с ЕК. То за това нямаше нужда да идва до тук.