Радев: Българо-руският диалог може да възстанови доверието между ЕС и Русия

Медведев покани Радев на Петербургския икономически форум
4 мар 2019 20:50, Анисия Иванова
170
Радев: Българо-руският диалог може да възстанови доверието между ЕС и Русия
Снимка: БТА

Българо-руският диалог може да допринесе за възстановяване на доверието между ЕС и Русия, от което всички ние имаме интерес, каза президентът на България Румен Радев по време на срещата си с премиера на Русия Дмитрий Медведев.

Съществуват политическа воля и необходимите условия за развитие на равнопоставено и взаимноизгодно сътрудничество между България и Русия, заяви Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радвам се да ви приветствам тук, след като с президента Владимир Путин възстановихме диалога на най-високо ниво, въпреки разликата по двустранни и по международни въпроси, каза Радев. Има дълбоки исторически и културни връзки, устояли на времето и неподвластни на политическата конюнктура, допълни българският президент. Има политическа воля условия за равнопоставено и взаимоизгодно сътрудничество има сфери като туризма, допълни той.

По думите на президента Русия е стратегически партньор на страната ни в енергетиката, където има голям потенциал за задълбочаване на двустранните отношения. "Разбира се, при спазване на важни принципи като целесъобразност, конкурентост, прозрачност, сигурност на доставките и особено важно за България – изгодна цена“, допълни Румен Радев. България иска да запази своето място на газовата карта на Европа, независимо от транзита на руски газ през други страни, заяви още българският държавен глава. Ниската себестойност и сигурността на енергийните доставки са важни фактори за конкурентоспособността и икономиката на всяка държава.

Радев открои и партньорството в сферата на туризма, в която двустранните отношения са устойчиви и перспективни и добави, че българската икономика може да предложи много повече на руския потребител, който познава и цени качеството на редица български стоки.

Добрите отношения, които съществуват между българския и руския народ, следва да бъдат основа за качествен скок в развитието на двустранните връзки и особено в икономиката, отбеляза от своя страна Дмитрий Медведев. По думите на руския премиер от усилията на политиците и в двете държави зависи да се преодолее периодът на стагнация в търговията и „срутването на икономическите връзки“.

"С нашите усилия можем да променим всичко, най-важното е правителствата да работят както трябва, да бъдат взети необходимите решения на ниво компании, да бъдем в постоянен диалог, включително в диалог на междурегионално и хуманитарно ниво“, заяви Медведев. Руският премиер покани българския държавен глава на Петербургския международен икономически форум през юни т.г., на който да продължи диалогът за реализацията на проектите от общ интерес.

Обща бе позицията, че партньорството между България и Русия в образованието, науката и културата има дълги традиции и огромни перспективи за развитие. „Това е истинска инвестиция в бъдещето на двустранните отношения и особено в създаването на възможност за по-активен обмен в образованието и науката“, подчерта Радев. Президентът посочи, че страната ни се е утвърдила като регионален образователен център и у нас висше образование получават немалко студенти от редица европейски държави.

И Румен Радев, и Дмитрий Медведев отбелязаха дълбоките исторически, духовни и културни връзки, които свързват българския и руския народ, и са устояли на изпитанията на времето. Президентът Радев открои тържественото отбелязване в страната ни на 141 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България, както и ролята на създадената от българските първоучители азбука, на която двата народа пишат, четат и осъществяват активен културен обмен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баба Ванга го предсказа преди 30 години : Висок Боратино с каскет ще дойде на гърба на желязна птица и ще спаси България!!! Вечна слава Росии!!!
129
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От тия двамата на снимката нищо не зависи, те го играят "втори цигулки" в България и Русия!!
128
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вазов има и друго от ПСВна един убит руснак що дириш тук в чуждий край неканен ...
127
6
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Румене пак се обясняваш като ученичка! Срамува се от теб целия български народ айде махай се вече.
126
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев като послушно кученце си изчака реда да говори, преди него по важност е Борисов.
125
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога Русия ще се извини за атентата, който направи в Света Неделя. Атентат, който и до днес е най-големия правен в Европа, в християнски храм! Кога ще ни върне и заграбените архиви? Мерси.
124
2
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
ти затова ли подписа декларацията кошице отгърмя ти 2 мандат
123
4
 
0
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
До ,,,аз кой съм изобщо не е твой проблем. мой проблем е, че предаваш казионно творчество за класика. класика е под игото, руският империализъм от края на 19 век не ме брида изобщо. ако ти не е ясно, да ти го нарисувам.
122
5
 
2
 
! Отговори
,,, преди 5 години
До Народна Просвета С Иван Вазов не се спори, а само се слуша , ако си българин,,,,*** ти май не си,,,а,,,,
121
20
 
14
 
! Отговори
,,,, преди 5 години
Рускии цар е на земята , най-велик , над всички пръв,руснаците са наши братя,наша плът и кръв .Кат Русия , няма втора ,тъй могъща на свете , тя е нашата подпора ,тя е нашата висота .Руска сила ,руска воля , руска кръв и руска пот , ще избавят от неволя, наший падналий народ .Нам Русия е надежда ,рускии цар е наший спас ,никои друг не ни поглежда , не помисля ,зарад нас .Род и вяра е идея, за Русия най- света , нейнний подвиг е за нея,благородна и целта . Иван Вазов
120
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво ни занимавате само с този дрънгулник, на който тъnaта кратyна нищо повече от заучени клишета не може да роди?
119
13
 
15
 
! Отговори
фото Планински преди 5 години
На снимката : Гочоолу и Дочоолу правят полИтика.
118
9
 
8
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
"Президентът Радев открои тържественото отбелязване в страната ни на 141 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България, както и ролята на създадената от българските първоучители азбука, на която двата народа пишат, четат и осъществяват активен културен обмен" ал бънди чел ли е изобщо кво мислят по въпроса за кирилицата извън българия, и как би коментирал факта, че българските първоучители са "двама македонски монаси, създали руската азбука"
117
4
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Футурологтапир, нация от мрънкачи и службаши е обречена да изчезне. тя не създава, т.е. няма и да остави нищо след себе си. и вината не е в международното положение, ес, нато или социалистическия реализъм и врагът с партиен билет. вината за това си е чисто ваша.
116
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали ако не е НАТО, досега България да е станала окръг на рф барабар с цяла Източна Европа.------------------------Plevneliev ti li si
115
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв диалог с подивялите кремльовци бе фатмар. Нали ако не е НАТО, досега България да е станала окръг на рф барабар с цяла Източна Европа. Русофилите няма как да го разберат това, те са си от смесени бракове, те са си в Русия от както са се родили.
114
16
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Троловете-комсомолци от Герб плюят яко, значи-нещополезно за България се случва!!!
113
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо го поканиха това руско джудже? Срещата между Тръмп и Ким постигна повече договорености отколкото срещите на джуджака Димон Мендел с Борисов и радев. Пълен провал. Дойде да им каже на нашите простофили да се договарят с ЕК. То за това нямаше нужда да идва до тук.
112
25
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарю Радев, доверието може да го възстановиш само ако се огъзиш още по съблазнително на руските си началници.
111
24
 
17
 
! Отговори
Беквокалиста Радев преди 5 години
На Радев му стана навик при официални срещи да е беквокалиста на Бойко :)