"Турски поток" ще минава през България само след гаранции от ЕК

Борисов: Национални предатели искат инвестициите ни да са закопани в земята
Обновена: 4 мар 2019 18:25 | 4 мар 2019 18:10, Анисия Иванова
391

Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

"Турски поток” ще мине през България само след гаранции от ЕК. Това заяви пред журналисти руският премиер Дмитрий Медведев след срещата с премиера Бойко Борисов.

Медведев уточни, че България и Русия продължават сътрудничеството в областта на енергетиката въпреки проблемите, които имаше с проекта "Южен поток“. "И отчитаме опита, който придобихме покрай този проект. Но за по-нататъшни конкретни стъпки с „Турски поток“ ще можем да говорим, когато ни бъдат дадени гаранции от ЕК за това, че в бъдеще този проект няма да има прегради. Надявам се българските ни колеги разбират това и да работят по въпроса“, посочи той.

Още по темата

България не иска нови количества газ, а просто да запази това, което има, каза Борисов на съвместната пресконференця. "Относно газовата сфера понесохме големи щети. Особено "Газпром“ – тръбите им бяха на Варна и Бургас, но тогава имаше наказателна процедура от ЕК. Нека ясно да кажа за тези, които критикуват газоразпределителния хъб „Балкан“ – България не иска нови количества газ. Но когато количеството газ към Турция спре, нашите тръби ще се изпразнят. И какво ще правим тогава? Така че България иска поне да запази това, което има“, заяви Борисов. Той посочи, че „Южен поток“ е бил голям проект за 60 млрд. кубика.

"А тук става въпрос за 15 млрд. кубика. И да се говори за зависимост при 15 млрд. е абсурдно. Това е интересът на България – да си запазим капацитета поне такъв, какъвто имаме в момента. И това и в Брюксел го знаят. Юли месец започваме строежа на тръбите за терминала с Гърция. Просто искаме да остане толкова, колкото е сега. И ако има национални предатели, това са тези, които искат инвестициите ни да остават закопани в земята. Така че в тази сфера правителството много ясно е заявило своята позиция – максимално прозрачен хъб, така че да няма упреци", посочи Борисов.

Руският премиер коментира и проекта АЕЦ "Белене". "Ние сме готови да разгледаме участието си в централата. Нашата компания "Росатом“ има голям опит в участие в подобни проекти. И искам да кажа, че изтребители винаги ще има. Важно е да има електроцентрали, за да дойде газ", коментира Медведев.

Бойко Борисов потвърди, че "Росатом" ще участват в конкурса за проекта АЕЦ „Белене“ и ако не го спечелят, ще съдействат максимално, за да се построи. "Нашата среща се проведе в изключително напрегнато за света време - време, в което надпреварата във въоръжаването надминава това, което беше по времето на Студената война", посочи той.

"Аз съм един от хората, които настояват за здрав разум и за това, всички да се върнат на масата за преговори. Защото в тази ситуация един военен конфликт би бил пагубен за света", заяви Борисов. Премиерът обясни, че с руския му колега са разговаряли за засилването на взаимодействието между правоохранителните органи на двете държави и максимален обмен на информация при необходимост.

"Има сили, които се възползват от присъствието на Медведев, да задават въпроса: "НАТО или Русия". Аз искам Черно море да е зона на приятелство, на туризъм, на фериботи… то е прекрасно море, но е тясно за военни действия. Затова приканвам НАТО и Русия да седнат на преговори и да вземат решение", призова министър-председателят.

Медведев обясни, че България и Русия водят преговори и по отношение на хуманитарната сфера. "Ние сме на мнение, че трябва да разширяваме контактите в образованието, науката и изкуството. Над 80 руски града имат побратимени връзки с българските общини и това е добра база за развитие на хуманитарните връзки. Страните ни имат сходни възгледи за много неща. Миналата година отбелязахме 140 години от Руско-турската война, тази година ще празнуваме 140 години от установяване на дипломатическите отношения между Русия и България. А ако потърсим още назад в историята, ще намерим още такива възпоменателни дати. Руснаците с удоволствие прекарват отпуската си в България и ние се радваме на туристите от България", заяви Медведев. 

Той посочи, че между правителството на Русия и ЕК не се провеждат разговори. "Това е лошо, защото когато няма контакти, значи има съмнения един в друг“, коментира Медведев. "С Бойко Борисов приключихме двустранните преговори. Диалогът ни винаги е откровен и конструктивен, обсъдихме доста регионални теми, набелязахме планове за бъдещето и потвърдихме взаимно желание отношенията ни да се развиват в най-различни области“, заяви руският премиер.

"С България искаме да вдигнем нивото на търговско-икономическото и хуманитарното сътрудничеството на двете страни. Преди рестрикцията около 5 млрд. долара беше нивото на търговския ни стокообмен, а сега е 3 млрд. долара и това не е добре нито за България, нито за Русия. За съжаление, нашите икономически връзки са доста сложни. Имаме широк кръг от възможности, надявам се, че ще можем да достигнем нивото преди кризата", каза още Медведев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари