Новите самолети за армията - договорени до 4 месеца

9 месеца ще са нужни на родните пилоти за подготовка за изтребителите
Обновена: 14 мар 2019 13:19 | 12 мар 2019 21:23, Екип на Bulgaria On Air
63

България може да договори новите самолети до 4 месеца. Това заяви генерал Съби Събев в "Денят ON AIR". В момента правителството води преговори с няколко компании за доставка на нови изтребители, като основен фаворит за сключване на сделката е американската компания Lockheed-Martin, която ще ни предостави 8 броя F-16.
Още по темата
По думите му преговорите между българското правителство и компанията Lockheed- Martin могат да приключат до месец юли. Той обаче заяви, че е трябват поне 9 месеца, за да могат родните пилоти да могат да пилотират американските машини.

"Всичко зависи от това колко стегнато вървят преговорите. Има достатъчно време, за да се завършат - 4 месеца. Американците предлагат и комплексна подготовка за нашите летци. Това бе недостатък на шведска оферта. Необходимо е да действаме бързо. Обучението на опитните летци е 9 месеца. Ако изпратим по-млади, то подготовката може да отнеме до 2 години", заяви Събев.

Той допълни, че F-16 е най-добрият изтребител, който България може да си позволи. Според него една ескадрила е напълно достатъчна, за да охранява въздушното пространство както на страната, така и на териториите около нас.

"F-16 e най-добрият от всички самолети. Той разполага с най-добрите съвременни системи. Това е самолет с много добър тактически радиус. С него ще можем да помагаме и на Македония. Една ескадрила ще осигури достатъчно охрана на България", каза Събев пред Bulgaria ON AIR.

Той също така заяви, че страната ни ще може да ползва настоящите изтребители МИГ-29 най-много до 2024 година. Според него въпросните самолети вече са морално остарели и след 2024-та няма да има нужда от тяхното използване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: изтребителВВСсамолет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента в цял свят обикаля новината, че индийски МиГ трето поколение реактивен изтребител е свалил пакистански Ф-16 четвърто поколение. САЩ избягват да коментират случая.
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руското оръжие беше най-добро. Сега американското е също толкова добро. Няма цензура, журналистите са свободни да хвалят новите ни съюзници, а ако не ги хвалят, ги свалят. Не сме Северна Корея.
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокоен съм вече.Ставаме военна сила 1.
19
3
 
8
 
! Отговори
дилър преди 5 години
До 25 той е на екстази
18
8
 
8
 
! Отговори
антиджендар преди 5 години
До 24 ЦРУДа бе да ! то цялата западна преса го писа това и снивки даже на сваления ф16 има но само ти неси го видял и чел ! Изглежда, че ти си в доста напреднал стадии на СПИН та мозъкът ти ражда джендарбисери.
17
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Истината е, че Пакистан свали два МиГ-а, но и това беше преди две седмици и вече не е новина."Истината е, че 2 антични индийски МиГ-21 пресрещнаха 2 чисто нови пакистански Ф-16, един от МиГ-овете свали един Ф-16, след което беше свален и вторият Ф-16 се връща обратно в Пакистан. Пакистан отрича всичко само на приказки, докато Индия представи на Вашингтон сателитни и радарни снимки потвърждаващи попадението, както и корпуса на една от ракетите на Ф-16, сериен номер: AIM-120C-5 SERNO CC12497.
16
17
 
4
 
! Отговори
Sata NATO преди 5 години
С този генерал може да се гордее всяка армия и аз съм горд, че съм негов сънародник. За разлика от Радев, който е тотално разочарование.
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оф тук пак пълно с душевно болни "авиатори" виждали изтребител само на картинка. Аре у леву бе "разбирачи".
14
21
 
8
 
! Отговори
Браво! преди 5 години
Браво на нашите политици, но така също и на политиците от съседните страни!С тази сделка, на практика, се създава единна въздушна армия между Гърция, България, Турция и Румъния. А това е общност, доближаваща се по население до основния ни съперник в района - Русия. По икономика пък дори го надвишаване! По външно-политическо влияние - също!На практика, тази сделка осигурява баланс на силите в района, а с това и сигурност на България и на всичките ни съседи.Браво!
13
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.Индия с Миг 21 свали Ф-16 като круша, но никоя медия не пише..Не пише, защото не е истина.Истината е, че Пакистан свали два МиГ-а, но и това беше преди две седмици и вече не е новина.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега бомбардировките не се правят със самолети хвърлящи бомби, а с имигранти хвърлящи бебета. Ей така се завладяват сега нови държави.
11
6
 
12
 
! Отговори
Стърчи хуй преди 5 години
И през 1989г ни обесняваха,че няма по велико от СъСъСъРъ, пък то взе че се разпадна! Тогава си събуха гащите доооо долу и още мирише на насрано
10
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички купуват дронове.А наши ще плащат самолети тип мишени.щот са много богати браво.Ами питайте първо де
9
6
 
16
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 5 години
генерал Съби СъбевХВЪРЛЯЙ СИ ПАГОНИТЕ
8
3
 
18
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Какви нови ,бе !!! Модел отпреди 40 години...
7
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ф-16 е 50 годишно хвърчило. Кошник! Миг21 го направи смешен в Пакистан.
6
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миг-29 е морално остарял, а Ф-16 е много "модерен". Тоя не е в час.
5
13
 
12
 
! Отговори
България в NATO и ЕС преди 5 години
До русoфилиcтиците: Ф16 свали два Миг21 а не обратното! Руската тенекия е за ***.
4
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ройтерс писа за сваления ф16 в Пакистан, но тук мълчат.
3
8
 
22
 
! Отговори
мачу пикчу преди 5 години
Този не е в ред...Индия с Миг 21 свали Ф-16 като круша, но никоя медия не пише..